Μια πίτα... ένα γεύμα! Πάντα είχα την αντίληψη ότι κάθε πίτα, είτε έχει φύλλο είτε όχι είναι ένα πλήρες γεύμα ή δείπνο κι αυτό γιατί έτσι ξεκίνησε η πίτα, αυτή ήταν η αρχική της χρήση. Παλιά οι πίτες είχαν πάντα φύλλο, κυρίως, χειροποίητο. Αργότερα, εμφανίστηκαν οι πίτες σουφλέ (αυτές με τα τσαλακωμένα φύλλα) και οι πίτες χωρίς φύλλο που είναι ακόμα πιο απλές αλλά εξίσου νόστιμες και θρεπτικές.
Αλήθεια πόσα άτομα γνωρίζεις που δεν αγαπούν τις πίτες σε κάποια μορφή τους; Νομίζω, ότι ειδικά στη χώρα μας πρέπει να είναι ελάχιστα! Θα τολμήσω να πω ότι οι πίτες είναι "τυπωμένες" στα ελληνικά γονίδια.
Για τις "ξεσκέπαστες" ή "γυμνές" πίτες έχω ξαναγράψει και θα βρείς αρκετές "γυμνές" πίτες σ' αυτό το blog. (Αλμυρές κολοκυθόπιτες ΕΔΩ και ΕΔΩ και τις αντίστοιχες γλυκιές ΕΔΩ και ΕΔΩ. Μια θεϊκή, διπλή, "γυμνή" τυρόπιτα ΕΔΩ, μια άλλη ιδιαίτερα αρωματική ανηθοτυρόπιτα ΕΔΩ και μια πολύ απλή ΕΔΩ. Μια ζαμπονοντοματόπιτα σε περιμένει ΕΔΩ και βέβαια η "γυμνή" γαλατόπιτα ΕΔΩ, μια ανθοτυρόπιτα με μέλι ΕΔΩ και μια λεμονόπιτα ΕΔΩ. Είναι οι πίτες που εγώ αποκαλώ "χαμαιλέοντες" αλλά έχουν πολλά ονόματα ανάλογα με τον τόπο της καταγωγής τους. Μια πίτα χωρίς φύλλο συνήθως, στις μέρες μας, την λένε πίτα της "τεμπέλας" γιατί η νοικοκυρά δεν φτιάχνει φύλλο. Όποιο όνομα όμως κι αν χρησιμοποιήσεις, είτε την πεις αλευρόπιτα, μπατζίνα, κολομπαρίνα είτε πεπέκι, κορκοτό, πλαστό και με όποια διαφορά κι αν έχουν σε κάποια υλικά όλες μα όλες έχουν δύο κοινά σημεία, την ευκολία και τη νοστιμιά τους. Ακόμα και ο πρωτάρης στην κουζίνα είναι σίγουρο ότι θα την πετύχει.
Αυτή τη φορά, η "ξεσκέπαστη" ή "γυμνή" πίτα που έφτιαξα και σου παρουσιάζω είναι η δική μου εκδοχή και έχει εκείνες τις καταπληκτικές, καλοκαιρινές, μελωμένες ντομάτες του Αυγούστου, πιπεριές κόκκινες και πράσινες (γιατί χωρίς πιπεριά δεν ζω!), καραμελωμένο κρεμμύδι και, φυσικά, φέτα. Θα μπορούσα να πω μιαν άλλη εκδοχή της αγαπημένης χωριάτικης αλλά χωρίς το αγγουράκι. Ό,τι καλύτερο για γεύμα ή δείπνο! Εξάλλου, είπαμε... αυτές οι πίτες χωρίς φύλλο (γλυκές ή αλμυρές) μπορούν να ταιριάσουν ακριβώς σε ό,τι γεύση αγαπάς κι αυτό είναι τέλειο! Δεν συμφωνείς;
Ντοματοπιπερόπιτα χωρίς φύλλο
Περιγραφή: Μια πίτα γρήγορη, εύκολη που γίνεται και κανονικό γεύμα
Μέγεθος ταψιού: 26 εκ. διάμετρος
ΥΛΙΚΑ
- 5 μεγάλες ντομάτες, σε κύβους
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (όχι στο multi)
- 350γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγα λιπαρά (250 γρ.)
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 αυγά μέτρια
- 150 - 170γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1 κ.γλ. μπέικιν
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη & 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- Λίγο αλάτι & Πιπέρι
- Σουσάμι για την επιφάνεια της πίτας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μικρό τηγάνι, βάζουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ελαφρώς ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές και το κρεμμύδι.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για λίγο έως ότου μαραθούν. Μετά, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη (σύρμα).
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα σοταρισμένα λαχανικά (πιπεριές και κρεμμύδι) και την φέτα και ανακατεύουμε ξανά.
- Τέλος προσθέτουμε την φαρίνα, το μπέικιν, τη ρίγανη, την πάπρικα, πιπέρι και αλάτι (όσο θέλουμε και ανάλογα με την αλμύρα της φέτας).
- Ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα που είναι παχύρρευστο (όχι πάρα πολύ πηχτό) και πασπαλίζουμε με σουσάμι την επιφάνεια της πίτας.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια της πίτας έχει πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
- Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 περίπου λεπτά πριν την σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και κρύα μπύρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η συγκεκριμένη πίτα επιδέχεται πολλές τροποποιήσεις ανάλογα με το τελικό γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Πολλές φορές βάζω μέσα και τριμμένο κολοκύθι ή φρέσκια ρίγανη (σε μεγαλύτερη ποσότητα από την ξερή). Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με κεφαλοτύρι ή καλαμποκάλευρο αντί για σουσάμι.