Όσο για την θέση της στην κουζίνα! Καθόλου ευκαταφρόνητη. Μαγειρεύεται με ένα σωρό τρόπους, σκέτη ψητή, σε τάρτες, σε πίτες, σε σούπα, σε φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου. Η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλη αδυναμία στις κολοκύθες όπως και στα κολοκυθάκια. Την γλυκιά κολοκυθόπιτα την φτιάχνω όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι με τα καταπράσινα, τρυφερά κολοκυθάκια κι όταν ο Οκτώβρης σκάσει μύτη, την τιμητική της έχει η κολοκύθα, μικρή ή μεγαλύτερη. Ένας ακόμα λόγος που αγαπώ τις κολοκύθες είναι ότι διατηρούνται πολύ πολύ καιρό! Αυτή τη φορά την γλυκιά κολοκυθόπιτα την έκανα με μια μακρόστενη, ανοιχτόχρωμη κολοκύθα που είχα από πέρσι! Μάλιστα... από πέρσι! Και ήταν σε τέλεια κατάσταση!!
Μια πανεύκολη γλυκιά πίτα σε χρόνο ρεκόρ, ιδανική για απόλαυση μετά από ένα ελαφρύ γεύμα, με το απογευματινό καφεδάκι ή ακόμα, αν ανήκετε στην ομάδα όσων καταναλώνουν κάτι γλυκό για βραδινό (εκεί όπου ανήκω κι εγώ). Και μια που συνοδεύει τέλεια το ελληνικό καφεδάκι, πάρτε ένα από τα φλυτζανάκια σας, αυτά του ελληνικού καφέ που δεν λείπουν από καμιά κουζίνα και πάμε να δούμε τη συνταγή.
- 650 γρ. κίτρινη κολοκύθα (καθαρό βάρος)
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 1/2 φλ. του ελληνικού καφέ (περίπου 80 γρ.) φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1 1/2 φλ. του ελληνικού καφέ (περίπου 80-85 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
- 4 φλ. του ελληνικού καφέ (περίπου 200-220 γρ.) ζάχαρη καστανή ή λευκή
- 1 1/2 φλ. του ελληνικού καφέ (περίπου 150 γρ.) γάλα
- 60 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 3 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ (προαιρετικά)
- 6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη + λίγο ακόμα ελαιόλαδο για το ταψί
- Άχνη ζάχαρη & Κανέλα για το γαρνίρισμα
- Ψιλοκόβουμε (δεν πολτοποιούμε) την κολοκύθα στο multi.
- Την βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, το καρύδι, την φαρίνα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το τζίντζερ.
- Ανακατεύουμε καλά κι έχουμε έναν πολτό (όχι πηχτό).
- Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τις 3 κ.σ. φρυγανιά.
- Γεμίζουμε με τον πολτό που έχουμε ετοιμάσει και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά την επιφάνεια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Βάζουμε το ταψί στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, πάντα ανάλογα με τον φούρνο.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει η κολοκυθόπιτα, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
- Φυσικά, μπορούμε να αφαιρέσουμε το καρύδι, να προσθέσουμε μαύρες σταφίδες και να μην βάλουμε τζίντζερ.
- ΕΔΩ θα βρείτε τη συνταγή για την γλυκιά, γυμνή κολοκυθόπιτα στην καλοκαιρινή της εκδοχή, δηλαδή με πράσινα κολοκυθάκια.