Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες


Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

Καλησπέρα! Μετά από ένα καλοκαίρι, τόσο ιδιαίτερο, ο Σεπτέμβριος έφτασε! Αυτή τη χρονιά δεν ξέρω τί θέλω... να φύγει το καλοκαίρι ή όχι, να αρχίσει το φθινόπωρο ή όχι (θαρρείς και είναι στο χέρι μου!!!). Ένα είναι σίγουρο ότι θέλω να ...παρακάμψω τους επόμενους μήνες και να έρθουν τα Χριστούγεννα!!! Ναι, τα Χριστούγεννα!!!! Για ένα σωρό λόγους και κυρίως για όλη εκείνη την χαλαρωτική ατμόσφαιρα που, ελπίζω, να ζήσουμε!!

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

Μέχρι τότε όμως τί κάνουμε ή, καλύτερα, τί μπορούμε να κάνουμε; Το καλύτερο που νιώθω ότι μπορούμε είναι να ζήσουμε την κάθε μέρα, να εργαστούμε, να προσέχουμε την υγεία μας, να έχουμε θετική σκέψη και να μαγειρέψουμε, απολαμβάνοντας τις πολύτιμες οικογενειακές στιγμές που φέρνουν την ευτυχία της καθημερινότητας. Και ναι... η καθημερινότητα έχει κι αυτή την ήρεμη ευτυχία της, άσχετα αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα.

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

Γι αυτό κι εγώ μαγείρεψα ένα πιάτο ιδιαίτερο, με απλά και καθημερινά υλικά! Καθόλου ακριβή η πρώτη ύλη (οι απλές μπριζόλες λαιμού που όλοι μας χρησιμοποιούμε), καθόλου χρονοβόρο, που ταιριάζει με ό,τι συνοδευτικό τραβάει η όρεξή μας (ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή βραστές) και που, σίγουρα, θα το απολαύσει όλη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι που, δεν χρειάζεται, απαραίτητα, να είναι το Κυριακάτικο αλλά που ταιριάζει και σ'ένα Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτές τις μπριζόλες... λιώνουν στο στόμα και κάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες να χορεύουν ταραντέλα και να μας ευγνωμονούν! 😉

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες στην κατσαρόλα
Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μπριζόλες θεϊκής νοστιμιάς που λιώνουν στο στόμα ενώ γίνονται πανεύκολα στην κατσαρόλα και ακόμα πιο εύκολα στην χύτρα ταχύτητας.
Μερίδες:
ΥΛΙΚΑ
    • 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
    • 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε φέτες
    • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνον το λευκό)
    • 200 ml λευκό κρασί
    • 1 κ.σ. μέλι
    • Χυμό από 1 λεμόνι μικρό
    • 1 1/2 κ.γλ. ρίγανη
    • 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
    • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
    • 1/3 κ.γλ. σκόρδο σκόνη
    • Αλάτι & πιπέρι
    • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 500 ml νερό ζεστό
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, την πάπρικα και τη ρίγανη.
        2. Πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό τις μπριζόλες.
        3. Βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τις μπριζόλες σταδιακά και αφήνουμε για 4-5 λεπτά, έτσι ώστε να σοταριστούν σταδιακά όλες και από τις δύο πλευρές.
        4. Μόλις σοτάρεται μια μπριζόλα την βγάζουμε σε ταψάκι μέχρι να τελειώσουμε και να σοταριστούν όλες.
        5. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για λίγο.
        6. Προσθέτουμε τις μπριζόλες, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το κρασί.
        7. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το νερό.
        8. Αφήνουμε να βράσουν οι μπριζόλες σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 1 ώρα (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα).
        9. Μόλις μαλακώσουν και μαγειρευτούν οι μπριζόλες και η σάλτσα "δέσει" αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
        10. Σερβίρουμε τις μπριζόλες με πατάτες βραστές, τηγανιτές, ζυμαρικά ή πουρέ.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν έχουμε χύτρα ταχύτητας θα βράσουμε τις μπριζόλες για 25-27 λεπτά και αφού ανοίξουμε την χύτρα αφήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά να σιγοβράσουν για να "εκχυλιστεί" η σάλτσα.

         Παραλλαγή συνταγής του Α. Πετρετζίκη

        Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

        Tante Kiki
        0 Comments
        No