H πιο απλή λεμονόπιτα



Καλημέρα! Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει κι επίσημα πια το πρώτο σεμινάριο νάμαι μπροστά στην οθόνη να σκέφτομαι τί να γράψω για να σας παρουσιάσω την πιο απλή λεμονόπιτα του κόσμου που σκάρωσα πριν δύο εβδομάδες. 
Τελικά, ο Νοέμβρης είναι ένας μήνας που έχει σημαδέψει τη ζωή μου. 7 Νοεμβρίου γεννήθηκα και για τα σημερινά γενέθλια σας κερνάω από την υπέροχη αυτή λεμονόπιτα, 7 Νοεμβρίου άρχισε να χτίζεται το πατρικό μου σπίτι, 7 Νοεμβρίου αρχίζω τα σεμινάρια στο μικρό εργαστήρι και πάει λέγοντας!! Νοέμβρης, ένας μήνας που αγαπώ μια και είναι και ο προθάλαμος των Χριστουγέννων!  


Για σήμερα, λοιπόν, μια λεμονόπιτα που σκάρωσα από το τίποτε και βασίστηκε στη συνταγή μιας παλιότερης γαλατόπιτας αλλά με αρκετές διαφοροποιήσεις. Μια λεμονόπιτα με γιαούρτι και σιμιγδάλι που όταν αρχίζεις να την απολαμβάνεις δεν μπορείς να την αποχωριστείς! Φοβερό άρωμα αλλά και γεύση! Κάθε μπουκιά της, χωρίς να γνωρίζω το γιατί, με ταξιδεύει στην άνοιξη! Κάθε κουταλιά της προκαλεί ένα πανηγύρι των αισθήσεων! Νοστιμιά μοναδική που μαζί με την ευκολία της παρασκευής της και την οικονομία των υλικών της την κάνουν ένα υπέροχο μαμαδίστικο γλυκό για κάθε ώρα και στιγμή! 
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και σας υπόσχομαι ότι θα εθιστείτε από τη γεύση της!


ΥΛΙΚΑ
για ταψί με 30 εκ. διάμετρο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 γρ (1 κεσεδάκι) στραγγιστό γιαούρτι
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 5 αυγά μεγάλα
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο + λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί
  • 5 κ.σ. αμυγδαλάκια φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βουτυρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα και το βούτυρο να βράσουν.
  4. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σύρμα μέχρι να αφρίσουν και να ασπρίσουν.
  5. Προσθέτουμε και το χυμό από τα λεμόνια.
  6. Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε και το γιαούρτι ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  7. Σταδιακά ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και  προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα των αυγών ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να έχουμε και πάλι ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  9. Βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα με την κρέμα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, ανακατεύοντας πάντα για να μην μας καεί.
  10. Η κρέμα πρέπει να έχει πήξει ελαφρώς.
  11. Ρίχνουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί και τη βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  12. Η κρέμα έχει πια πήξει και βγάζουμε και πάλι το ταψί από το φούρνο.
  13. Πασπαλίζουμε με τα αμυγδαλάκια και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 25-30 ακόμα λεπτά ή (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο, χρυσόξανθο χρώμα στην επιφάνειά της.
  14. Όταν δούμε ότι το γλυκό ψήθηκε, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
  15. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κόψουμε σε κομμάτια.
Καλή σας μέρα! :)
Tante Kiki
47 Comments
No