Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!!! Νάμαι και πάλι εδώωωω!!! Επιτέλους!!! Υπέροχα τα σεμινάρια αλλά μου έλειψε η καθημερινή μου βόλτα στην μπλογκογειτονιά! Τέλος πάντων, "το εργαστήρι μάθησης και δημιουργίας" όπως συνηθίζω να το αποκαλώ, αφού σχεδόν τακτοποιήθηκε (αν και υπάρχουν ακόμα πράγματα που θέλω να αγοράσω), άνοιξε την πόρτα του και το πρώτο πενθήμερο σεμινάριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Κι επειδή... ήδη έγινε παρελθόν, εγώ επανέρχομαι στην καθημερινότητά μου, μαθήματα και αναρτήσεις αλλά και στην προετοιμασία των νέων σεμιναρίων που έρχονται ...τρέχοντας για να προλάβουμε τις γιορτινές ετοιμασίες!
Μπισκότα "κεντημένα" με royal icing θα είναι μάλλον το επόμενο προς το τέλος του μήνα, Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια αλλά και στολίδια που τρώγονται για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δωράκια από την κουζίνα καθώς και γιορτινά σοκολατάκια και τρουφάκια. Όπως ήδη έχετε καταλάβει είμαι κατενθουσιασμένη με τις νέες προοπτικές μια που δεν είναι εντελώς άσχετες από τη δεύτερη φύση μου... αυτή της καθηγήτριας. Και για να σας προλάβω... όχι δεν θα είμαι εγώ η ...δασκάλα σε όλα αυτά ...μόνον σε κάποια γιατί θα "διδάσκουν" πολλοί ταλαντούχοι εισηγητές! :) Βέβαια, μετά τις γιορτές θα ακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια... όπως για τουρσιά, πίτες, ζύμες γλυκές και αλμυρές, δημιουργία φιγούρας από ζαχαρόπαστα, κι άλλα σχέδια για τούρτες, στήσιμο τούρτας για αρχάριους, γεμίσεις, κάλυψη με γκανάς αλλά και χειροποίητα στολίδια καθώς και δημιουργική απασχόληση για παιδιά! Ωωωωωχχχχχχχχ!!! Πάλι άρχισα να φλυαρώ από τον ενθουσιασμό μου κι όχι τίποτε αλλά δεν θέλω να σας κουράσω!!
Προσγειώνομαι στο τώρα και σας γράφω γι αυτό ακριβώς που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία!!!
Μια καταπληκτική τάρτα λαχανικών με ρύζι και ζύμη κουρού από τη Χρυσή Ζύμη απολαύσαμε προχθές. Μια τάρτα πολύχρωμη που από ορεκτικό (ακόμη και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι) αλλά και ένα ελαφρύ γεύμα. Η χρυσοψημένη ζύμη κουρού της χάριζε τη νοστιμιά της και κρατούσε τέλεια τη γέμιση ενώ το καπνιστό ρεγκάτο της πρόσθετε μια σικάτη και πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά! Όσο για το ριζότο με τα λαχανικά είναι ένα από τα πιάτα που λατρεύω και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι. Εύκολη, νόστιμη και ευπαρουσίαστη η συγκεκριμένη τάρτα... δεν έτυχε... πέτυχε (χαχαχα) και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΥΛΙΚΑ για μια ταρτιέρα με διάμετρο 26-28 εκ.1 φύλλο κουρού Χρυσή ζύμη
1 συσκευασία (600 γρ.) ρύζι με μανιτάρια και ποικιλία λαχανικών Μπάρμπα Στάθη
120 γρ. μανιτάρια μικρά κομμένα σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
200 ml λευκό κρασί
4 κ.σ. καπνιστό ρεγκάτο ψιλοτριμμένο
4 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
200 ml κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
300 ml νερό
1 μεγάλο αυγό
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ρύζι με τα λαχανικά και τα επιπλέον μανιτάρια.
Τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 2 λεπτά ανακατεύοντάς τα συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρουν μιαν ακόμα βράση, προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Μόλις ετοιμαστεί το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να "έρθει" σε θερμοκρασία δωματίου για να το απλώσουμε επάνω στη ζύμη χωρίς να την κάνουμε να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και αντιστάσεις.
Στο μεταξύ και μέχρι να βράσει το ριζότο, απλώνουμε το φύλλο της ζύμης κουρού στην ταρτιέρα.
Το στρώνουμε καλά στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω και την τοποθετούμε κι αυτή στον πάτο της φόρμας.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πηρούνι για να αποφύγουμε να φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Ρίχνουμε το καπνιστό ρεγκάτο μέσα στο ριζότο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε επάνω στη ζύμη την γέμιση με ένα κουτάλι σούπας και την στρώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό και το κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
Χτυπάμε το μείγμα με το "σύρμα" και το ρίχνουμε προσεκτικά επάνω στη γέμιση.
Με ένα πηρούνι και με πολλή προσοχή ανακατεύουμε το ρύζι ώστε η κρέμα γάλακτος να φτάσει... σχεδόν μέχρι τη βάση της τάρτας.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την τάρτα για 35-40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.Μόλις ετοιμαστεί, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε και την απολαύσουμε σκέτη ή γαρνιρισμένη με λίγο γιαούρτι.