Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια


Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια

Μελιτζάνες, πάντα αγαπημένες! Πίσω από το σημερινό πιάτο κρύβεται μια μεγάλη ιστορία και μπορεί να μην είναι ένα πιάτο ελληνικό αλλά είναι ένα πιάτο με αγαπημένα υλικά. Ωστόσο το κρέας, η αλήθεια είναι ότι παραβαίνοντας συχνά πυκνά την αυθεντική συνταγή που θέλει αρνάκι εγώ το κάνω με μοσχάρι, είναι ένα υλικό που μας... προβληματίζει λίγο. Κάτι οι παππούδες που το βρίσκουν πάντα σκληρό, κάτι οι μικρές που πάντα έχουν μια καλή δικαιολογία για να φάνε ελάχιστο αρχίσαμε σιγά σιγά να το αντικαθιστούμε με κιμά, όπου γίνεται και που είναι περισσότερο αποδεκτός απ' όλους. Μια εναλλακτική πιο εύκολη και εξίσου νόστιμη.

Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια

Έτσι αυτή τη φορά το δικό μου χουνκιάρ μπεγεντί έγινε με κεφτεδάκια και μάλιστα κεφτεδάκια με ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και λίγο αρνίσιο. Βέβαια, πριν το φτιάξω έψαξα στο δίκτυο, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά από περιέργεια κι έτσι ανακάλυψα ότι και στην Τουρκία το φτιάχνουν και με κεφτεδάκια και με κιμά  (όπως αυτόν που κάνουμε για τα μακαρόνια). Αυτό ακριβώς που σκεφτόμουν για να έχω γύρω μου χαρούμενα πρόσωπα!

Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια

Ωστόσο, γύρω απ' αυτό το πιάτο υπήρχε πάντα η φήμη... ότι είναι ένα δύσκολο φαγητό και αρκετά χρονοβόρο. Κι όμως θα σας αποδείξω σε λίγο ότι είναι ένα φαγητό που άνετα μπορεί να γίνει σε χρόνο ρεκόρ και ειδικά αν κάνουμε δυο πράγματα από την προηγούμενη μέρα! Κατ' αρχήν μπορούμε να κάνουμε τα κεφτεδάκια από την προηγούμενη ημέρα, είτε είναι ψητά (όπως τα δικά μου) είτε τηγανιτά. Την επόμενη κάνουμε τη σάλτσα και ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.

Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια

Αλλά είναι και οι μελιτζάνες και η μπεσαμέλ, θα μου πείτε. Το ίδιο όμως μπορούμε να κάνουμε με τις μελιτζάνες δηλαδή μπορούμε να τις ψήσουμε από την προηγούμενη ημέρα και να βάλουμε την ψίχα τους στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα θα φτιάξουμε την μπεσαμέλ και απλά θα προσθέσουμε την μελιτζάνα. Φυσικά υπάρχει και η λύση του έτοιμου πουρέ μελιτζάνας που κυκλοφορεί στο εμπόριο αρκεί να διαλέξουμε μια μάρκα με ποιοτικό πουρέ ψητής μελιτζάνας. Τόσο εύκολο!
Πάμε όμως στη συνταγή!

Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια


Χουνκιάρ Μπεγεντί με κεφτεδάκια
Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια
Print Friendly and PDF

Περιγραφή: Πιάτο χορταστικό και πολύ  νόστιμο!
Μερίδες: 6 (20-25 κεφτεδάκια ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 φέτες ψωμί του τοστ, βρεγμένες με νερό
  • 1 κ.γλ. κοφτή ρίγανη
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γλ. κίμινο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.σ. σόδα (αναψυκτικό)
  • Αλάτι & Πιπέρι

Για τον πουρέ ψητής μελιτζάνας
  • 350 - 400 γρ. πουρέ ψητής μελιτζάνας (4-5 μελιτζάνες φλάσκες)

Για την μπεσαμέλ
  • 500 ml γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Λίγο σκόρδο σε σκόνη
  • Αλάτι - Πιπέρι - Ελάχιστο μοσχοκάρυδο

Για την σάλτσα
  • 1 1/2 κουτί 375 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
  • 2 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο σκόρδο (σε σκόνη)
  • Λίγη ρίγανη  &  Λίγο βασιλικό ξερό (προαιρετικά)
  • Αλάτι - Πιπέρι 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τα κεφτεδάκια
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά για 3-4 λεπτά.
  3. Αφού ζυμώσουμε σκεπάζουμε τον κιμά με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα (30 λεπτά περίπου).
  4. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια-μπαλάκια. 
  5. Βάζουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί καλυμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε να ψηθούν για 45 περίπου λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
  6. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε ένα μπολ, στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Για τον πουρέ ψητής μελιτζάνας
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις μελιτζάνες πλυμένες και τρυπημένες γύρω γύρω σε μερικά σημεία με το πιρούνι.
  3. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 35-45 λεπτά ή μέχρις ότου μαλακώσουν καλά.
  4. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά χαράζουμε την μελιτζάνα και πιάνοντάς την από το κοτσάνι με μένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα της.
Για την σάλτσα
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο νερό.
  2. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 5-6 λεπτά.
  3. Ύστερα, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια που έχουμε ψήσει από την προηγούμενη μέρα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 7-8 λεπτά.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
  1. Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο από το γάλα.
  2. Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει και μετά προσθέτουμε το διαλυμένο αλεύρι.
  3. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα.
  4. Μόλις η μπεσαμέλ γίνει παχύρρευστη, προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το κεφαλοτύρι.
  5. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον πουρέ της μελιτζάνας ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα.
  6. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αν χρησιμοποιήσουμε πουρέ ψητής μελιτζάνας του εμπορίου (σε βαζάκι) που είναι 320 γρ. καλό είναι να βάλουμε 400 ml γάλα και 2 κ.σ. αλεύρι στη μπεσαμέλ, έτσι ώστε η μπεσαμέλ να μην καλύπτει γευστικά την μελιτζάνα.

Χουνκιάρ Μπεγεντί με... κεφτεδάκια
Tante Kiki
0 Comments
No