Θέλεις να το πεις κριθαρότο με σουτζουκάκια, θέλεις να το πεις γκιουβέτσι με σουτζουκάκια και μελιτζάνες; Πες το όπως σου αρέσει... όπως θέλεις βρε αδερφέ! Αλλά όπως και να το πεις, η ουσία είναι ότι είναι ένα πιάτο που θα το κατατάξεις αμέσως στα αγαπημένα σου ή μάλλον στα πολυαγαπημένα σου. Αρκεί να σου αρέσει αυτός ο ...σχεδόν κάθε εποχής συνδυασμός υλικών! Αλλά πάλι... σε ποιόν δεν αρέσει;
Από τη μια ο απόλυτα μεσογειακός-ελληνικός συνδυασμός υλικών, από την άλλη το κριθαράκι που αποτελεί τον ορισμό του comfort food, του μαμαδίστικου φαγητού κάνουν αυτό το πιάτο να ξεχωρίζει και να παίρνει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και τις γευστικές προτιμήσεις μικρών και μεγάλων.
Γεύση μεστή, γεμάτη αρώματα και γλύκα, πιάτο-σύμβολο της εποχής των γιαγιάδων και των μαμάδων, κατακτά το οικογενειακό τραπέζι με τον πλούτο της γεύσης του αλλά και τα εστιατόρια της εποχής, ως γνωστή κι αγαπημένη εντράδα. Όταν ήμουν μικρή το γευόμουν με μοσχάρι (συνήθως) αλλά στην κλασσική του μορφή, χωρίς πιπεριές και μελιτζάνες και συχνά ψημένο στον φούρνο. Η εκδοχή της κατσαρόλας θεωρούνταν πιο καθημερινή κι όμως είναι μια εκδοχή που δεν υπολείπεται σε τίποτα.
Πάντως, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, κλασσικά ή πειραγμένα τα πιάτα τύπου "γκιουβέτσι" είναι γραμμένα στην γευστική μας μνήμη και είναι σίγουρο ότι μεταφέρονται και στις επόμενες γενιές. Ένα έχω να πω... δοκίμασέ και τη δική μου εκδοχή και θα με θυμηθείς! Θα το λατρέψεις!
Κριθαρότο με σουτζουκάκια, μελιτζάνες και πιπεριές
Περιγραφή: Φαγητό για μερακλήδες, για όσους ξέρουν να απολαμβάνουν κάθε πιρουνιά!
Μερίδες: 6-8
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. κιμά χοιρινό
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 4 φέτες ψωμί του τοστ, βρεγμένο και στυμμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 κ.γλ. κύμινο
- 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (γκρανυλέ)
- 1 κ.γλ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- Αλάτι & Πιπέρι
- Αλεύρι για το "πανάρισμα"
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το γκιουβέτσι
- 350-400 γρ. κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο, όχι στο multi)
- 1 μικρό καρότο (ψιλοτριμμένο)
- 2 μελιτζάνες (φλάσκες) σε μεγάλους κύβους
- 2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ή 250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
- 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. βασιλικό ξερό
- Αλάτι & Πιπέρι
- 800-900 ml νερό ζεστό
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Τα πλάθουμε και τα αλευρώνουμε * πριν τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.
- Αφού τα τηγανίσουμε τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κάνουμε την σάλτσα και το κριθαράκι.
Για το κριθαράκι
- Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε αλατόνερο για μισή ώρα (για να ξεπικρίσουν).
- Τους ξεπλένουμε καλά και αφού τους αφήσουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα νερά τους, τους τηγανίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε την φλούδα από τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο multi.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το κριθαράκι.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τον χυμό ντομάτας), τον πελτέ, το ψιλοτριμμένο καρότο, το 1/3 από το νερό, τη ζάχαρη, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας μέχρι να απορροφήσει όλο αυτό το νερό.
- Προσθέτουμε άλλο 1/3 από το νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ανακατέματος μέχρι το νερό να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε το τελευταίο νερό και μαζί και τα σουτζουκάκια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει έως ότου το νερό απορροφηθεί και το κριθαράκι χυλώσει.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε με ψιλοτριμμένη φέτα και, προαιρετικά, φρέσκο μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτό το πιάτο εγώ το λέω πιάτο τεσσάρων εποχών γιατί τώρα πια μελιτζάνες βρίσκουμε όλο τον χρόνο.
* Το κριθαρότο αυτό γίνεται εξίσου ωραίο (και λίγο πιο ελαφρύ) με ψητά (αντί για τηγανιτά σουτζουκάκια.