Η παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο
Μπατζίνα, παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας χωρίς φύλλο, πανεύκολη, και τραγανή που πήρε το όνομά της από το τοπικό, σκληρό τυρί "μπάτζος" μια και η παραδοσιακή της εκδοχή είναι τυρόπιτα. Η παραδοσιακή μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα! Αυτή είναι μια μεταγενέστερη εκδοχή της μια και, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα περισσότερα φαγητά είχαν και έχουν παραλλαγές ανάλογα με τα προϊόντα κάθε περιοχής, με την εποχή και με το τί διέθετε το κάθε νοικοκυριό. Στην Βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειρο η μπατζίνα λέγεται μπατσαριά ή μπλατσάρα, ζυμαρόπιτα ή αλευρόπιτα, όποιο όμως κι αν είναι το όνομά της ή η παραλλαγή της γέμισης η νοστιμιά της είναι μοναδική
Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι μια πίτα υπέρλεπτη ακριβώς όπως και η γλυκιά κολοκυθόπιτα με το όνομα "κολομπαρίνα" που έφτιαχνε η γιαγιά μου. Ήταν τόσο λεπτή για να ψήνεται εύκολα και γρήγορα αλλά και για να μένει τραγανή μέχρι να καταναλωθεί.
Η δική μου "μπατζίνα"δεν έγινε τόσο λεπτή για δύο λόγους: πρώτον γιατί οι υπόλοιποι κάτοικοι του σπιτιού δεν εκτιμούν τις πολύ λεπτές πίτες αλλά ούτε και τις πολύ τραγανές. Έτσι, θέλοντας και μη, την έκανα σε μικρότερο ταψί για να γίνει λίγο πιο "στρουμπουλή".
Ωστόσο είναι μια πίτα χωρίς φύλλο όλο αρώματα και νοστιμιά! Την εξαφάνισαν ταχύτατα μικροί και μεγάλοι χωρίς δεύτερη σκέψη! Ιδανική για κάθε ώρα της μέρας, για ένα ελληνικότατο πρωινό, για ένα θρεπτικό κολατσιό αλλά και για μεσημεριανό ή βραδινό με μια ωραία ντοματοσαλάτα είναι, επίσης, ακαταμάχητη.
Η δική μου, λοιπόν, "μπατζίνα" έχει μέσα κολοκύθι, τυρί αλλά και αρωματικά που την απογειώνουν, άνηθο και δυόσμο. Κι αν όλα αυτά που διάβασες μέχρι τώρα σε έκαναν να θέλεις να την απολαύσεις δεν έχεις παρά να διαβάσεις την συνταγή και να τρέξεις στην κουζίνα σου! :)
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου (για να γίνει λεπτή)
- 700 γρ. κολοκύθι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη, αλατισμένο και στραγγισμένο από τα πολλά υγρά
- 300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
- 100 γρ. ανθότυρο χοντροτριμμένο
- 3-4 κ.σ. κεφαλοτύρι
- 3-4 αυγά μεγάλα
- 80 γρ. ελαιόλαδο + 20 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. γιαούρτι απλό (όχι στραγγιστό για να έχει υγρά)
- 250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν
- 2 κ.σ. τραχανά ξινό
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 7-8 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- Αλάτι & Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Αφού τρίψουμε με τον χοντρό τρίφτη το κολοκύθι, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, την φέτα και το ανθότυρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα 70ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά.
- Προσθέτουμε το κολοκύθι και τον τραχανά και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν στην φαρίνα και το μείγμα αυτό στα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το μείγμα μας το οποίο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό.
- Εάν το μείγμα είναι αραιό προσθέτουμε επιπλέον 2-3 κουταλιές φαρίνα ή καλαμποκάλευρο.
- Εάν το μείγμα είναι πηχτό προσθέτουμε σταδιακά λίγο γάλα.
- Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το ταψί μας, ρίχνουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
- Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και βάζουμε στον φούρνο.
- Ανάλογα με το πάχος της αλλά και τον φούρνο, ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ροδοκοκκινήσει και καλοψηθεί.
Καλημέρα! Πολύ ωραία πίτα, σήμερα έψαχνα συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες φούρνου αλλά από το blog σου μου φαίνεται πως θα προτιμήσω τελικά αυτό εδώ! Ο τραχανάς μπορεί να αντικατασταθεί με ρύζι? Φαντάζομαι πως μπαίνει για να τραβήξει τα υγρά της πίτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Ναι, ο τραχανάς μπαίνει για να τραβήξει τα υγρά και μπορεί να αντικατασταθεί είτε με ρύζι είτε με λίγη φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα).
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
Υπέροχη πίτα γεμάτη με ελληνικά αρώματα! Ιδανική πρόταση ειδικ΄αγια το καλοκαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Αμαλία μου, νόστιμη και πανεύκολη.
ΔιαγραφήThis is nice
ΑπάντησηΔιαγραφήThis is so lovely
New post
https://www.melodyjacob.com/2018/07/love-bloom-smart-necklace-by-totwoo.html
Thanks for visiting. I'm you liked this greek pie.
ΔιαγραφήΚαλημέρα Κική! Πολύ ωραίες αυτές οι πίτες. Τις κάνει η Γιαννιώτισσα πεθερά μου και γλείφουμε και τα δάχτυλά μας! Εμείς στη Λευκάδα μπαζίνα λέμε ένα χυλό που έφτιαχναν με αλεύρι ή σιμιγδάλι και το έτρωγαν οι άνθρωποι για πρωινό προτού πάνε στα χωράφια για δουλειά. Φιλάκια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ευγενία μου! Και η πεθερά της αδερφής μου είναι Γιαννιώτισσα και η γιαγιά μου το ίδιο. Πράγματι οι Ηπειρώτικες πίτες είναι θεσπέσιες! Αυτόν τον χυλό το έκαναν κι εδώ στην Βόρεια Ελλάδα αλλά τον έλεγαν κατσαμάκι και τον έφτιαχναν συνήθως με καλαμποκάλευρο είτε γλυκό είτε αλμυρό.
ΔιαγραφήΦιλιά κι ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Σε κάθε μέρος έχει και το δικό της όνομα. Και τη νοστιμιά ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν τέτοιες πίτες.
Ευκολες και νόστιμες.
Ωραία παρουσίαση Κική μου ;)
Φιλιά πολλά
Πράγματι κάθε μέρος έχει κι ένα όνομα για τις πίτες χωρίς φύλλο αλλά η νοστιμιά είναι ίδια, έχεις απόλυτο δίκιο Μάριον μου!:)
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Φιλιά!
Πόσο νόστιμη πίτα Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη, γευστική, αρωματική!
Τι ωραία ιδέα για το καλοκαίρι. Την φτιάχνεις, φτιάχνεις και μια ωραία σαλάτα και έχεις ένα φανταστικό γεύμα!
Χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω Ερμιόνη μου μετά την πολύμηνη απουσία μου!
ΔιαγραφήΠράγματι είναι υπέροχη πίτα και, όπως λες, με μια σαλάτα είναι κανονικότατο γεύμα!
Καλό σας βράδυ!
Από τις πιο αγαπημένες μου πίτες. Εύκολες και νοστιμότατες! Γεια στα χέρια σου Κική μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφή