Lemon pie, η κλασσική αμερικάνικη τάρτα που με ξετρελαίνει με την βουτυράτη, τραγανή, υπέρλεπτη βάση της, τη θεϊκή, γλυκόξινη, λεμονάτη γεύση της αφράτης κρέμας της. Ιδανικό κέρασμα μετά από κάθε Κυριακάτικο γεύμα!
Είναι κι εκείνα τα μικρά (όχι πια και τόσο αλλά...) ζουζούνια που την λατρεύουν και κάθε λίγο και λιγάκι μου έρχεται η παραγγελία. Το αστείο είναι ότι πάντα, κι εγώ κι αυτές, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία... εκείνες ζητούν την lemon pie. Εγώ αρχίζω να ρωτάω... την lemon pie την κανονική, εκείνη με το φύλλο ή την άλλη που μοιάζει με σιροπιαστό κέικ; Η απάντηση έχει γίνει πια στερεότυπη. Την αμερικάνικη lemon pie; Εντάξει!! Και η επιθυμία γίνεται πραγματικότητα μέσα σε λίγη ώρα (τί καλά που θα ήταν να συνέβαινε αυτό παντού και πάντα!!).
Ωστόσο η τάρτα εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ! Δεν προλαβαίνει να δει τον ήλιο να δύει, δεν προλαβαίνει να δει τα αστέρια! Αυτή είναι η μοίρα μιας θεσπέσιας λεμονάτης τάρτας που έχει κάτι από τα χρώματα του ήλιο και την δροσιά της πρωινής αύρας. Μια φετούλα απ' αυτό το υπέροχο γλυκό σε κάνει να νιώθεις ότι αγκαλιάζεις το καλοκαίρι και όχι μόνον! Υπερβολή; Δεν νομίζω; Ποιός δεν απόλαυσε ένα κομμάτι λεμονόταρτας με την κάτασπρη σκεπούλα της κάποια άλλη εποχή; Μάλλον ελάχιστοι και σίγουρα όχι όσο λατρεύουν το λεμόνι. Όποια εποχή κι αν μου έρθει στο νου, η lemon pie μπορεί να βρίσκεται μπροστά μου και να περιμένει να ξεσηκώσει τις αισθήσεις μου!
ΥΛΙΚΑ
Για την βάση
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 85 γρ. βούτυρο
- 3-4 κ.σ. κρύο νερό
- 150 ml χυμό λεμονιού που τον έχουμε περάσει από σουρωτήρι
- 200 ml χλιαρό νερό
- 210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
- 3 φουσκωτές κ.σ. κόρν φλάουρ (περίπου 28-30 γρ.)
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 αυγό + 2 κρόκους
- 4 ασπράδια αυγών (τα δικά μου ήταν 120 γρ.)
- 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 120 γρ. άχνη
- 1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
- 1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα
- Βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κόρν φλάουρ που το ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Στην κατσαρόλα που θα βράσουμε την κρέμα, βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για λίγο έως ότου ανακατωθούν καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το νερό και το βούτυρο και βάζουμε σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις το μείγμα αυτό ζεσταθεί καλά (λίγο πριν αρχίσει να βράζει) προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με το κόρν φλάουρ.
- Αφήνουμε την κρέμα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, έως ότου δούμε ότι κάνει φουσκάλες και έχει πήξει καλά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Δεν χρειάζεται να την σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη γιατί δεν κάνει "κρούστα".
Ετοιμάζουμε τώρα την βάση
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κρύο νερό.
- Ζυμώνουμε με ένα πιρούνι (για να μην ζεσταθεί το βούτυρο) μέχρι να ενωθούν τα υλικά και όχι περισσότερο.
- Αποφεύγουμε να προσθέσω άλλο νερό για να μην γίνει σκληρή η ζύμη.
- Φτιάχνουμε ένα "δισκάκι" ζύμης που το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Μετά, το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 26-28 εκατοστά.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα και την καλύπτουμε με τον δίσκο ζύμης πιέζοντας και σπρώχνοντας ελαφρά από το κέντρο προς τα τοιχώματα για να τα καλύψουμε κι αυτά.
- Με το πιρούνι, τρυπάμε την ζύμη σε όλη την επιφάνειά της.
- Καλύπτουμε την ζύμη με ένα από τα φύλλα αντικολλητικού χαρτιού που χρησιμοποιήσαμε και βάζουμε ένα ταψάκι λίγο μικρότερο σε μέγεθος από πάνω ή το ρύζι έτσι ώστε να ψηθεί χωρίς να φουσκώσει.
- Ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψάκι (ή το ρύζι) και το αντικολλητικό χαρτί και την ξαναβάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν βάλουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την μαρέγκα
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ασπράδια, τον χυμό λεμονιού, την κρυσταλλική ζάχαρη και την βανίλια σε ένα μπολ και σε χαμηλή ταχύτητα τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, κάτασπρη μαρέγκα.
- Προσθέτουμε την άχνη σταδιακά (όχι όλη μαζί) και με μια σπάτουλα (μαρίζ) ανακατεύουμε προσεκτικά την μαρέγκα.
Συνθέτουμε την lemon pie
- Καλύπτουμε την βάση με την κρέμα λεμονιού.
- Από πάνω, βάζουμε την μαρέγκα και ισιώνουμε καλά την επιφάνειά της.
- Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
- Βάζουμε την στο γκριλ του φούρνου για λίγο μέχρις ότου η μαρέγκα στερεοποιηθεί. Αυτό το καταλαβαίνουμε και από το γεγονός ότι η μαρέγκα όταν ψηθεί ξεκολλάει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
- Αφήνουμε την lemon pie για 3-4 ώρες έτσι ώστε να κρυώσει καλά και να σφίξει η κρέμα της πριν την κόψουμε.
- Διατηρούμε στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερη.