"Μαμαλίγκα" στην πατρίδα του πατέρα μου, τη Λαμία. "Ταρκάσι" λίγο παραπέρα, εκεί στη Φωκίδα. "Μπατζίνα" στη Θεσσαλία. "Ζυμαρόπιτα ή ζαρκόπιτα" στην Ήπειρο. 'Ολες τους παραδοσιακές, γυμνές πίτες, με αλεύρι-χυλό-κουρκούτι-τραχανά-γάλα-γιαούρτι ή αλλιώς τεμπελόπιτες φιλοξενούνταν συχνά στα ελληνικά τραπέζια και ξεσήκωναν τους ουρανίσκους όσων τις απολάμβαναν. Μπορεί να ήταν με κολοκύθι, με σπανάκι ή πράσο, με άγρια χόρτα, σίγουρα τυριά και αυγά, αλεύρι ή τραχανά, σίγουρα με διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο, ωστόσο όλες είχαν την ίδια λογική. Μια εύκολη και γρήγορη λύση για τις νοικοκυρές μια που δεν χρειάζονταν να ανοίξουν φύλλα και μια νόστιμη λύση για κάθε γεύμα με υλικά τοπικά που βρίσκονταν σε κάθε σπίτι. Εξάλλου, οι πίτες, γενικά, νομίζω ότι ανήκουν στην κατηγορία της κουζίνας του φτωχού.
Πίτες "χαμαιλέοντες" ονομάζω εγώ αυτές τις γυμνές πίτες γιατί ταιριάζουν σε κάθε περίσταση αλλά και σε κάθε εποχή (ειδικά τα τελευταία χρόνια που βρίσκουμε πάντα κολοκυθάκια, χόρτα και σπανάκι στον πάγκο του μανάβη). Είναι πίτες που τις λατρεύω (αν κι εγώ λατρεύω όλες τις πίτες μια και τις θεωρώ πλήρη γεύματα).
Σήμερα, άρχισα να την φτιάχνω γύρω στις 12 και στη 1 και μισή είχα ήδη σβήσει τον φούρνο κι έστρωνα το τραπέζι στην βεράντα. Μαγικό έτσι; Η πολύχρωμη χωριάτικη σαλάτα περίμενε ανυπόμονα αυτή την αλμυρή κολοκυθόπιτα και οι δύο μαζί στο τραπέζι της βεράντας σημαίνουν ...καλοκαίρι! Όσο για την φωτογράφιση... αυτή ακολουθεί το γεύμα! Προέχει η γαστρονομική απόλαυση και μετά όλα τα υπόλοιπα! 😉
Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Περιγραφή : Μια πανεύκολη, παραδοσιακή και θεϊκά νόστιμη αλμυρή πίτα.
Μερίδες : ταψί με διάμετρο 32 εκ./ 8-10 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό κολοκύθια πράσινα χοντροτριμμένα (καθαρό βάρος)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο multi (προαιρετικά)
- 200 γρ. τραχανά (ξινό ή γλυκό)
- 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 3 αυγά μεγάλα
- 4 κ.σ. καλαμποκάλευρο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο για την πίτα & λίγο ακόμα για την επιφάνειά της και για το ταψί
- 1 κ.σ. άνηθο
- 1 κ.σ. δυόσμο
- Αλάτι & Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις ή αντιστάσεις και αέρα μαζί.
- Ρίχνουμε στο ταψί λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια και τα αλατίζουμε ελαφρώς για να βγάλουν τα υγρά τους, τα οποία θέλουμε για να έχει η πίτα υγρά.
- Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αυγά, τον τραχανά, την φέτα, τον άνηθο, τον δυόσμο και 5 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε την πίτα με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στο κάτω ράφι του φούρνου και αφήνουμε να ψηθεί για 45-50 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η πίτα αυτή δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 2 εκατοστά.
- Η παραδοσιακή συνταγή δεν έχει κρεμμύδι αλλά η προσθήκη του "γλυκαίνει" την πίτα.
- Επίσης, η παραδοσιακή συνταγή, ανάλογα με τον τόπο, δεν έχει αρωματικά και μπορεί να περιέχει γάλα ή γιαούρτι.