Ο χρόνος κύλησε, οι μήνες πέρασαν, η καραντίνα έφυγε αλλά κάποια περιττά κιλά έμειναν έτσι... για να μας θυμίζουν τις μέρες που ...εξαιτίας αυτής της απρόσμενης και πρωτόγνωρης πανδημίας το σπίτι είχε γίνει το σύνηθες περιβάλλον μας 24 ώρες το 24ωρο. Και τώρα; Τώρα με το καλοκαίρι (αν έρθει κι αυτό, γιατί αρχίζω και αμφιβάλλω με τόσες βροχές και τόση ψύχρα) κόψιμο θερμίδων και μερίδας, περπάτημα και άσκηση μπαίνουν στο πρόγραμμα!!!!! Παρ' όλα αυτά, κόβονται έτσι εύκολα κάποιες συνήθειες μηνών;;; Μάλλον όχι!! Κι όταν ανήκεις και στην κατηγορία των τυροφάγων κάτι πρέπει να κάνεις!! Κάπως έτσι κατέληξα εδώ... σ' αυτά τα στρουμπουλά τυροπιτάκια που είναι ..."σχεδόν κλασσικά κουρουδάκια".
Τώρα θα αναρωτιέσαι... τί θα πει "σχεδόν κλασσικά κουρουδάκια";;; Θα πει ότι είναι ολόιδια με τα πολυαγαπημένα, κλασσικά τυροπιτάκια κουρού που σου έκανε η μαμά ή η γιαγιά για το σχολείο και την εκδρομή αλλά επειδή έχουν λιγότερο βούτυρο, ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγη σόδα δεν γίνονται τόσο τραγανά. Είναι λίγο πιο...ψωμένια! Ωστόσο εξακολουθούν να είναι πεντανόστιμα, πολύ τυρένια και με λιγότερες θερμίδες! 'Ο,τι πρέπει για τους φανατικούς τυροφάγους που όμως προσέχουν τις θερμίδες. Κι έτσι εξασφάλισες ένα τυροπιτάκι για το πρωινό καφεδάκι. 😉
Τυροπιτάκια κουρού light
Περιγραφή: Μικρά, στρουμπουλά τυροπιτάκια που είναι λιγότερο τραγανά, με λιγότερες θερμίδες αλλά πολύ τυρένια!
Μερίδες: 22-24 τυροπιτάκια
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά(200 γρ.)
- 110 γρ. βούτυρο ελαφρύ (με λιγότερα λιπαρά),λιωμένο αλλά όχι ζεστό
- 20-30 γρ. ελαιόλαδο
- 50-60 ml σόδα (ή νερό)
- 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση
- 140 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά (light ή τυρί κότατζ)
- 80-90 γρ. φέτα με λιγότερο αλάτι και λιγότερα λιπαρά
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για την επιφάνεια
- 1 κρόκο αυγού + 1 κ.σ. νερό
- ελάχιστο αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
- Σταδιακά, προσθέτουμε όση από τη σόδα χρειαζόμαστε για να έχουμε μια ζύμη μαλακή που πλάθεται εύκολα.
- Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και αντιστάσεις.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και χωρίζουμε σε 22-24 μπαλάκια των 38-40 γραμμαρίων το κάθε ένα.
- Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με πλάστη/ρολό ζύμης σε στρογγυλό πιτάκι περίπου 10 εκ.
- Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση στο πιτάκι.
- Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες και το κλείνουμε, διπλώνοντάς το στα δύο.
- Με ένα μικρό πιρούνι, πιέζουμε τις άκρες του κλεισίματος για να μην ανοίξει το πιτάκι κατά το ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε λαμαρίνα όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και το αλάτι και αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και πριν τα βγάλουμε από την λαμαρίνα, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 20-30 λεπτά έτσι ώστε να μην είναι πολύ μαλακά.