Κοτόπουλο πορτοκαλάτο με 2 διαφορετικές γεμίσεις


Κοτόπουλο πορτοκαλάτο με 2 διαφορετικές γεμίσεις

Καλησπέρα σας! Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ προσωπικά δεν τρελλαίνομαι για ...γαλοπούλα. Την τρώω μεν αλλά προτιμώ το κοτοπουλάκι (κι αυτό είναι γνωστό πια και καθόλου δεν φαίνεται από τις αναρτήσεις μου! Όχι ότι προσπαθώ να το κρύψω άλλωστε...αλλά λέμε τώρα!).
Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω το αγαπημένο μου γεύμα των Χριστουγέννων... κοτόπουλο ή γαλοπούλα και διπλή χριστουγεννιάτικη γέμιση.

Κοτόπουλο πορτοκαλάτο με 2 διαφορετικές γεμίσεις

ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομα
  • 2 κοτόπουλα (1,5 κιλό ή 1 γαλοπούλα γύρω στα 4-5 κιλά)
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε 4 φέτες και το χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 4 καρότα κομμένα κατά μήκος σε 4 μπαστουνάκια.
  • 5-6 φέτες ψωμί του τοστ, κομμένες σε κυβάκια.
Πάστα βουτύρου
  • 150 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 1 κ.γλ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι - πιπέρι
[Α] Γέμιση με κιμά
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσ. άσπρο κρασί
  • 2 φλ. τσ. κρουτόν φούρνου (από ψωμί του τοστ)
  • 1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
  • 2-3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
  • 3-4 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη - 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
[Β] Γέμιση με ρύζι
  • 650 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 150 γρ. κιμά
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
  • 1 φλ. τσ. σταφίδες ξανθές
  • 3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
Κοτόπουλο πορτοκαλάτο με 2 διαφορετικές γεμίσεις

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Από το προηγούμενο βράδυ κάνουμε την προετοιμασία και ετοιμάζουμε τις δύο γεμίσεις
  1. Βάζουμε τα κυβάκια από το ψωμί του τοστ σε ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.*
  2. Αφού ψηθούν και κρυώσουν πολύ καλά, τα διατηρούμε σε ένα μπολ ή σε σακούλα τροφίμων
  3. Πλένουμε, χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα για 15-20 λεπτά.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε κομμάτια.
  5. Ετοιμάζουμε τις γεμίσεις (όπως θα δούμε παρακάτω) και τις διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τις προσθέσουμε στα ταψιά με τα κοτόπουλα.
[Α] Γέμιση με κιμά
  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τον κιμά και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς τα για να μην κολλήσουν. 
  2. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ρίγανη, την πάπρικα και 1,5 ποτήρι νερό.
  3. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει ο κιμάς για 20-25 λεπτά περίπου.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
  5. Τα κρουτόν θα τα προσθέσουμε λίγο πριν βάλουμε τη γέμιση στο ταψί με το κοτόπουλο για να μην μαλακώσουν.
  6. Μόλις η γέμιση κρυώσει την βάζουμε σε μπολ  στο ψυγείο έως την επομένη που θα την ψήσουμε με το κοτόπουλο.
[Β] Γέμιση με ρύζι
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, τον κιμά, τα λουκάνικα και το ρύζι. 
  2. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν έως ότου τελειώσει το νερό (περίπου 15-20 λεπτά).
  4. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα cranberries, τα κάστανα και το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
  5. Μόλις βράσει η γέμιση (προσοχή: το ρύζι θα είναι ακόμα σκληρό και δεν θέλουμε να μαλακώσει εντελώς γιατί θα το ψήσουμε πάλι με το κοτόπουλο), βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο μέχρι την επομένη.
  6. Στη γέμιση με το ρύζι, συνήθως δεν βάζουμε κρουτόν αλλά πάλι είναι προαιρετικό.
Την ίδια ημέρα...

Ετοιμάζουμε την πάστα βουτύρου
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τα αναμιγνύουμε καλά.
Ψήνουμε τα κοτόπουλα
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Πλένουμε τα κοτόπουλα, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω.
  3. Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα τους και παίρνοντας με το χέρι μας λίγη από την πάστα βουτύρου αλείφουμε το κρέας τους (σε όλο το κοτόπουλο).
  4. Βάζουμε λίγη από την πάστα στο εσωτερικό τους και ρίχνουμε και λίγο από τον χυμό πορτοκαλιού.
  5. Ύστερα, αλείφουμε εξωτερικά τα κοτόπουλα (το δέρμα τους) με την υπόλοιπη πάστα βουτύρου.
  6. Βγάζουμε την γέμιση με το ρύζι και βάζουμε μέσα στο ένα κοτόπουλο 2-3 κουταλιές της σούπας και μετά από 1 ή 2 φέτες πορτοκαλιού.
  7. Κάνουμε και το ίδιο στο άλλο κοτόπουλο με 2-3 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση με τον κιμά και μετά πάλι 1 η 2 φέτες πορτοκαλιού.
  8. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα ταψιά μας και τοποθετούμε τα μπαστουνάκια καρότου (τα 4 καρότα κόβονται σε 16 μπαστουνάκια άρα από 8 σε κάθε ταψί).
  9. Επάνω στα καρότα τοποθετούμε τα κοτόπουλα με το στήθος προς τα κάτω.
  10. Ρίχνουμε σε κάθε ταψί από 2 μεγάλα ποτήρια νερό και τον χυμό από ένα πορτοκάλι.
  11. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που εξωτερικά έχει αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο.
  12. Ψήνουμε τα κοτόπουλα σκεπασμένα για 50 λεπτά.
  13. Ύστερα αφαιρούμε το χαρτί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τα κοτόπουλα να ψηθούν για άλλα 40 λεπτά.
  14. Μετά τα 40 λεπτά, βγάζουμε τα ταψιά και γυρίζουμε τα κοτόπουλα με το στήθος προς τα πάνω.
  15. Αφήνουμε να ψηθούν άλλα 30-40 λεπτά, στους 170 βαθμούς Κελσίου, προσθέτοντας τόσο νερό όσο χρειάζεται για να έχουμε για τις γεμίσεις που θα προσθέσουμε στη φάση αυτή γύρω από τα κοτόπουλα.
  16. Βγάζουμε τα ταψιά μας και προσθέσουμε τις γεμίσεις (1 σε κάθε κοτόπουλο).
  17. Ψήνουμε μέχρι να απορροφήσουν όλο το νερό, άλλα 25-30 λεπτά περίπου.
Προσοχή! 
  1. Επειδή τα κοτόπουλά μας έχουν ήδη ψηθεί (ανάλογα με τον φούρνο) να τα δούμε να παίρνουν ένα σκούρο χρώμα, τα βγάζουμε προσεκτικά από τα ταψιά και τα βάζουμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε.
  2. Τα καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο μέχρι να ετοιμαστούν οι γεμίσεις (για άλλα 15 λεπτά έτσι ώστε να είναι ζεστά και να μείνουν ζουμερά).
  3. Μόλις οι γεμίσεις είναι έτοιμες, βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με την συνοδευτική σάλτσα που θα βρείτε ΕΔΩ.
Κοτόπουλο πορτοκαλάτο με 2 διαφορετικές γεμίσεις

Βλέπουμε ΕΔΩ πώς τεμαχίζουμε το ψημένο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα.

Tante Kiki
8 Comments
No