Καλησπέρα σας από τη χειμωνιάτικη Θεσσαλονίκη. Μόλις επέστρεψα από το μάθημα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και, αν κι έξω ρίχνει ένα ελαφρύ χιονόνερο, τα πάντα μου φαίνονται όμορφα στη στολισμένη μας πόλη.
Τα λαμπιόνια επιτέλους άναψαν, προαναγγέλλοντας τον ερχομό του Κυρίου και της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Είμαστε πια, μιαν ανάσα από τα Χριστούγεννα και για σήμερα σας έχω ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που θα είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή...από αύριο θα σας δείξω τους αγαπημένους μου Χριστουγεννιάτικους κορμούς (λατρεύω το παραδοσιακό γαλλικό γλυκό "bûche de Noël") αλλά και το συνοδευτικό του γεμιστού κοτόπουλου που προτιμώ.
Τα λαμπιόνια επιτέλους άναψαν, προαναγγέλλοντας τον ερχομό του Κυρίου και της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Είμαστε πια, μιαν ανάσα από τα Χριστούγεννα και για σήμερα σας έχω ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που θα είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή...από αύριο θα σας δείξω τους αγαπημένους μου Χριστουγεννιάτικους κορμούς (λατρεύω το παραδοσιακό γαλλικό γλυκό "bûche de Noël") αλλά και το συνοδευτικό του γεμιστού κοτόπουλου που προτιμώ.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη καρυδόπιτα, που βασίζεται σε συνταγή του Στ. Παρλιάρου, δεν είναι μια συνταγή Χριστουγεννιάτικη. Αποτελεί την επιτομή του νηστίσιμου / vegeterian καρυδοκέικ που είναι ιδανικό για κάθε εποχή, κάθε μέρα αλλά και κάθε ώρα της μέρας με καφεδάκι, με γάλα ή τσάι. Η λιωμένη σοκολάτα του χαρίζει μια πιο πλούσια νότα μια και τα καρύδια με τη σοκολάτα ταιριάζουν απίστευτα.
Μια νηστίσιμη καρυδόπιτα-κέικ με ιδιαίτερα αρώματα, χειμωνιάτικα κυρίως αλλά που, ακόμα και την άνοιξη δεν μπορεί κανείς να απαρνηθεί. Ένα καρυδοκέικ που κάθε μπουκιά του σου χαρίζει μια γευστική απόλαυση και που με την σοκολατένια επικάλυψη γίνεται ακόμα πιο εθιστικό. Αξίζει να το δοκιμάσετε αν αγαπάτε τα εύκολα, ελαφριά, vegeterian, καρυδένια κέικ με σοκολάτα.
Νηστίσιμη καρυδόπιτα-κέικ
Περιγραφή : Vegeterian ή νηστίσιμο καρυδοκέικ.
Μέγεθος: φόρμα 20-22 εκ. διάμετρο
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει* κοσκινισμένη
- 160 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 170 γρ. ζάχαρη καστανή ** (ή άχνη)
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2/3 κ.γλ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα στο multi
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 4-5 κ.σ. νερό (ή γάλα αμυγδάλου)
- 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
- Ύστερα προσθέτουμε τα καρύδια και τη μισή φαρίνα.
- Ανακατεύουμε και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε και την υπόλοιπη φαρίνα.
- Ανακατεύουμε έως ότου έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη φόρμα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ.
- Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
- Πριν ξεφουρνίσουμε, ελέγχουμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκια αν έχει ψηθεί σωστά (αν βγαίνει καθαρό το καλαμάκι το κέικ είναι ψημένο).
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν βάλουμε τη σοκολατένια επικάλυψη.
Για την επικάλυψη
- Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό (ή το φυτικό γάλα) και το αραβοσιτέλαιο και μόλις ζεσταθούν αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και περιμένουμε για 1-2 λεπτά.
- Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και την απλώνουμε στο κέικ.
- Στολίζουμε με καρύδια και απολαμβάνουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Αν δεν έχουμε φαρίνα που φουσκώνει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και να αυξήσουμε το μπέικιν πάουντερ στο 1.5 κ.γλ.
** Την καστανή ζάχαρη μπορούμε να την περάσουμε μια φορά από το multi για να γίνει πιο ψιλή και να λιώσει πιο εύκολα.