Γλυκό κουταλιού μήλο


...ένα γλυκό σε 30 λεπτά!
Την προηγούμενη Τετάρτη στο σεμινάριο που παρακολουθώ ετοιμάσαμε διάφορα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ.
Μεταξύ αυτών ήταν ένα γλυκό που δεν το είχα ξαναφτιάξει, αν και το διάβαζα συχνά, και εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα και την ευκολία της παρασκευής του: το γλυκό μήλο!! Μήλο στάρκιν, κόκκινο όχι φιρίκι! Ένα τόσο απλό γλυκό με μια καταπληκτική εμφάνιση, γλύκα έτοιμο μόνον σε μισή ώρα!!!! Τώρα είμαι σίγουρη ότι, τουλάχιστον εσείς που διαβάζετε το  Tante Kiki και το παρακολουθείτε, καταλάβατε πού πάει ο νους μου... φυσικά σε ένα γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο κι εύκολο γλύκισμα για ξαφνικές επισκέψεις, για μετά το κυριακάτικο φαγητό αλλά και για δώρο σ' ένα πολύ όμορφο γυάλινο βαζάκι με πρωτότυπες χειροποίητες χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές απ' έξω!!! 
Παλιότερα, όταν ο χρόνος μου ήταν περισσότερος, έπαιρνα παλιά βαζάκια μαρμελάδας, μπουκάλια ή ποτήρια και τα ζωγράφιζα με σμάλτο και γενικά χρώματα για γυαλί. Ναιιιιι, έφτιαχνα και καδράκια παιδικά (μπορεί να σας τα δείξω κάποια φορά αλλά όχι τώρα...). Για σκεφτείτε δεν είναι υπέροχο δωράκι μόνο του ή μαζί με κάτι άλλο;;;;; Διαβάστε λοιπόν τη συνταγή κι αποφασίστε εάν έχω δίκιο που σας λέω ότι είναι πανεύκολο!!!! Αφήστε που έχει ελάχιστες θερμίδες μιας κι έχει και λιγότερη ζάχαρη!!!!
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το εργαλείο για να βγάλουμε μπαλάκια μήλου κι όσο για το υπόλοιπο που περισσεύει μπορεί άνετα να γίνει μαρμελάδα μαζί με μανταρίνια (η επόμενη ανάρτηση) ή με ό,τι άλλο φρούτο σας αρέσει και έχετε στο σπίτι.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά μήλα κόκκινα (καθαρό βάρος άρα 2.5-3 κιλά περίπου συνολικά)
1 κιλό ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
2-3 ποτήρια νερό
1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
χυμό από 1/2 λεμόνι ή 1/2 κ.γλ. ξινό
1 ξυλάκι κανέλας ή 1 κλαδάκι από αμπαρόριζα (δενδρισάκι) ή βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, σε μια κατσαρόλα, να βράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο που όλοι ξέρουμε (φωτό) βγάζουμε μπαλάκια μήλου.
Το μήλο που περισσεύει το κρατούμε για μαρμελάδα (είπαμε ...δεν πετάμε τίποτα).
Στα 10 λεπτά το σιρόπι μας είναι έτοιμο (ή σχεδόν έτοιμο) και μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί η επιφάνειά του έχει γεμίσει ομοιόμορφες φυσαλίδες.
Ρίχνουμε μέσα τα μπαλάκια μήλου, τη γλυκόζη, το ξινό και το κλαδί της αμπαρόριζας ή το ξυλάκι κανέλας και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι το τελικό δέσιμο.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά.
Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τον αφρό που σχηματίζεται γιατί δεν έχει χρώμα και θα διαλυθεί μόλις τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε εάν το σιρόπι είναι σωστά "δεμένο" με την γνωστή τεχνική: έχουμε βάλει ένα πιατάκι στο ψυγείο κι όπως είναι κρύο ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγο σιρόπι. Εάν δεν απλώνει είναι έτοιμο, αλλιώς θέλει λίγο ακόμα.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το σφραγίζουμε για να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα ή το χαρίζουμε σε όποιον θέλουμε να γλυκάνουμε.
 Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχετε!!
Tante Kiki
21 Comments
No