Ένα διαφορετικό παστίτσιο


Κυριακή σήμερα, μέρα μάζωξης της οικογένειας γύρω από το οικογενειακό τραπέζι! Πάντα μου αρέσει η Κυριακή κι αυτή η συνήθεια, μιας και μπορούμε ήρεμα να μιλήσουμε, να φάμε, να γελάσουμε ή να προβληματιστούμε αλλά και να προγραμματίσουμε τις επόμενες μέρες.
Έτσι, ετοίμασα ένα παστίτσιο που όλοι στο σπίτι μας το λατρεύουν. Επειδή όμως έχω τη μανία (γνωστή σε όλους) να μην φτιάχνω συχνά το ίδιο ακριβώς φαγητό, ετοίμασα ένα παστίτσιο με γέμιση κιμαδόπιτας. Έγινε πολύ νόστιμο και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!! Διαβάστε τη συνταγή κι αποφασίστε εάν θέλετε να το δοκιμάσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ζυμαρικά πέννες
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 καρότο
1 κρεμμύδι μέτριο
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
4 κομμάτια λιαστής ντομάτας σε κομματάκια
2 κ.σ. κέτσαπ 
1 κ.γλ. αλάτι
Τρίχρωμο πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα μπαχάρι
1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
6 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (μισό μισό)
6 κ.σ. αλεύρι
2 φλ.τσ. γάλα χλιαρό
1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο 
4 κ.σ. ζωμό από τον βρασμένο κιμά
1 πρέζα λευκό πιπέρι
Συμπληρωματικά
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη για τα μακαρόνια
20 γρ. μαργαρίνη σε κομματάκια για το τελείωμα του φαγητού
50 γρ. κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα βάζουμε αμέσως στο ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με λίγη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Για τον κιμά
Στο multi, ψιλοκόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το πράσο και τη λιαστή ντομάτα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τον κιμά και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό (εάν χρειάζεται αναπληρώνουμε νερό).
Μετά τα 20 λεπτά, παίρνουμε από την κατσαρόλα 4 κ.σ. ζωμό και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με λίγο ζουμάκι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο ο κιμάς και τον τοποθετούμε επάνω στα μακαρόνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει.  
Μετά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, πάντα ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ μας.
Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγο λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει και το κεφαλοτύρι.
Ανακατεύουμε και πάλι για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Απλώνουμε προσεκτικά τη μπεσαμέλ επάνω στον κιμά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Βάζουμε μερικά κομματάκια μαργαρίνης επάνω στο παστίτσιο και ψήνουμε για 30 λεπτά, περίπου, ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά του.
Εάν θέλουμε, γαρνίρουμε το παστίτσιο με κομμάτια λιαστής ντομάτας αλλά, προσωπικά, καλύτερα όχι γιατί σκουραίνουν και χάνουν το όμορφο χρώμα τους (ήταν το αποτέλεσμα της δικής μου δοκιμής, όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία).
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 20 λεπτά περίπου να κρυώσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το σερβίρουμε χωρίς να διαλυθεί το κομμάτι.
Συνοδεύουμε με μια πράσινη ή ανάμικτη σαλάτα.
Καλή εβδομάδα!
Tante Kiki
16 Comments
No