Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα είναι παραδοσιακή, είναι δηλαδή η βασιλόπιτα-τσουρέκι. Στο σπίτι μας, κάθε χρόνο κόβουμε 2 φορές βασιλόπιτα. Μια παραδοσιακή βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μια ακόμη τα Θεοφάνεια. Αυτό το έθιμο το τηρούσε πάντα η γιαγιά μου κι εμείς το συνεχίσαμε με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς το είδος της βασιλόπιτας που κόβουμε. Τί εννοώ; Ότι εμείς κόβουμε μια παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μια βασιλόπιτα-κέικ τα Θεοφάνεια. Τη βασιλόπιτα-τσουρέκι συνήθως την στολίζουμε κάνοντας έναν σταυρό στη μέση με την ανάποδη πλευρά δύο μικρών πηρουνιών, φτιάχνουμε με ζύμη τον αριθμό του χρόνου που αφορά (π.χ. 2012) και βάζουμε και μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα. Αυτό βέβαια, μέχρι πριν δύο χρόνια γιατί μετά άρχισα να τις διακοσμώ με ζαχαρόπαστα ή γλάσο (...η συνήθεια που λέγαμε να ... εκσυγχρονίζω την παράδοση!!!! -:)))). Όσο για την βασιλόπιτα-κέικ, την στολίζω με γλάσο ή άχνη και μερικά κερασάκια μαρασκίνο. Φτιάχνω, συνήθως, κάποιος χριστουγεννιάτικο σχέδιο π.χ. αστέρια ή έλατα, βάζοντας επάνω στη βασιλόπιτα το αντίστοιχο σχέδιο σε χαρτί. Έτσι όταν την αχνίζω σ' εκείνο το σημείο σχηματίζεται το σχέδιο. Είναι ένας πανεύκολος τρόπος στολισμού.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 45 γρ. μαγιά νωπή
- 50 ml γάλα χλιαρό
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- 3 αβγά
- 125 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου) λιωμένο, χλιαρό
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- 1 κ.γλ. κακουλέ
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βάζουμε σε ένα μπολ, τη μαγιά με το γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
- Τη βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας, στους 30-35 βαθμούς, έως ότου αφρίσει και φουσκώσει.
- Χτυπάμε τα αβγά, τα 2/3 από το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών, το χυμό πορτοκαλιού και τη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
- Παίρνουμε λίγη από το βούτυρο που έμεινε και ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει όλο και να γίνει η ζύμη μας αφράτη και ελαστική.
- Προσοχή: Η ζύμη μας γίνεται καλύτερη όταν "διπλώνουμε" το βούτυρο στο ζυμάρι δηλαδή όταν σηκώνουμε τη ζύμη από τις άκρες και την διπλώνουμε προς το κέντρο και πάνω από τη μαργαρίνη και όχι όταν ζυμώνουμε όπως το ψωμί.
- Αφήνουμε τη ζύμη μας μέσα στο μπολ, σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο της κουζίνας στους 35-40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (γύρω στις 2 ώρες).
- Μετά, "ξεφουσκώνουμε" τη ζύμη, ζυμώνοντάς την για 2-3 λεπτά.
- Καλύπτουμε ένα ταψί, με διάμετρο 26-28 εκατοστά, βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και την πιέζουμε να γίνει σχεδόν όσο και το ταψί.
- Αφήνουμε και πάλι στον φούρνο της κουζίνας, στους ίδιους βαθμούς, να φουσκώσει.
- Χρειάζεται περίπου μια ώρα.
Ύστερα, βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Στη φάση αυτή, εάν δεν θέλουμε να καλύψουμε την βασιλόπιτα με γλάσο ή ζαχαρόπαστα, την αλείφουμε με λίγο κρόκο αβγού που τον έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό και τον έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
Στολίζουμε με αμύγδαλα ασπρισμένα ή σουσάμι.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά κι ελέγχουμε εάν η βασιλόπιτά μας είναι έτοιμη όπως ακριβώς και τα κέικ, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού για να δούμε εάν είναι στεγνή, όταν θα την βγάλουμε (οπότε σημαίνει ότι η βασιλόπιτα είναι έτοιμη).
Ύστερα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και εάν θέλουμε την καλύπτουμε με γλάσο ή ζαχαρόπαστα και την στολίζουμε με διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Καλή επιτυχία!!!
Οι βασιλόπιτες του 2011 |