Kazandibi... ένα αγαπημένο γλυκό

Ένα πολύ αγαπημένο γλυκό με καταγωγή από τη γειτονική μας χώρα που το όνομά του έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παρασκευής του (αν και όχι από την αρχή) μια και σημαίνει "ο καμένος πάτος του καζανιού". Μπορεί το όνομα του γλυκού να προήλθε
Το γνήσιο καζάν ντιπί είναι μια βελούδινη κρέμα με ρυζάλευρο (που επειδή μου είχε τελειώσει και δεν βρήκα άλλο εδώ γύρω το έκανα με νισεστέ) και βουβαλίσιο γάλα. 
Το καζάν ντιπί είναι μια ακόμα απόδειξη ότι μερικές φορές από τα λάθη μπορούν να προκύψουν υπέροχες νοστιμιές! Λέγεται ότι κάποτε ο μάγειρας κάποιου παλατιού ξέχασε την κρέμα του Σουλτάνου στη φωτιά και την έκαψε! Δεν προλάβαινε όμως να κάνει άλλη κι έτσι την πασπάλισε με ζάχαρη και τη σέρβιρε σαν καινούργιο γλυκό που για καλή του τύχη άρεσε! 
Θυμίζει έντονα την γαλλική κρεμ μπρυλέ (crème brûlée) και είναι μια κρέμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής είναι αυτός που σας περιγράφω παρακάτω αν και το σερβίρισμα σε κομμάτια δεν είναι καθόλου παραδοσιακό. Η παράδοση θέλει τούτο το γλυκό να μην έχει ιδιαίτερο πάχος, να κόβεται σε λωρίδες μέσα στο ταψί και να σερβίρεται τυλιγμένο σε ρολό.
Όπως και να είναι σερβιρισμένο πάντως είναι ένα γλυκό πάθος η γεύση του!! Μην το περιφρονήσετε!!! :)
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 20x25 (ή 25x30)
1 λίτρο γάλα πλήρες 
90 γρ. νισεστέ 
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
2 κ.σ. ροδόνερο
1 πρέζα αλάτι
Για το ταψί
20 γρ. βούτυρο αγελάδος
6 κ.σ. άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, 1 φλιτζάνι από το γάλα και διαλύουμε σ' αυτό τον νισεστέ.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να βράσει.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί, το ανακατεύουμε για να βεβαιωθούμε ότι η ζάχαρη έχει λιώσει και προσθέτουμε το γάλα με τον διαλυμένο νισεστέ.
Αφήνουμε την κρέμα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει.
Την αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το ταψί.
Αλείφουμε καλά το ταψί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την άχνη τον πάτο και λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού.
Βάζουμε μέσα την κρέμα και αφού ανάψουμε και πάλι την εστία της κουζίνας σε μέτρια φωτιά  βάζουμε το ταψί  επάνω μέχρι να "καεί" η κάτω πλευρά της κρέμας.
Μόλις "καεί" η κάτω επιφάνεια της κρέμας σ' εκείνο το σημείο, γυρίζουμε το ταψί στην άλλη πλευρά και σταδιακά "καίμε" όλη την κάτω επιφάνεια της κρέμας.
Αποσύρουμε το ταψί από την εστία, σκεπάζουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την βάλουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ώστε να στερεοποιηθεί εντελώς.
Εάν η κρέμα έχει αρκετό πάχος, αφού κρυώσει την σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Εάν η κρέμα είναι λεπτή (έχει μικρό πάχος) μπορούμε βγάζοντάς την να την τυλίξουμε σε ρολό όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Πηγή: You Tube

49 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου.
    Πραγματικά είναι ένα υπεροχο γλυκό αλλά μου μοιάζει πολύ μπελαλίδικο.
    Δεν είμαι ακόμη έτοιμη να το φτιάξω, να το φάω πάλι σίγουρα είμαι!

    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ακριβώς μπελαλίδικο μόνο το κάψιμο της κρέμας θέλει λίγη υπομονή αλλά κατά τα άλλα είναι πανεύκολο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Κική σ' ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις με ένα τόσο παραδοσιακό γλυκό !!!
    Καλημέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά....

    Πως καταλαβαίνουμε ότι κάηκε η κατω πλευρά αλλά δεν παρακάηκε???Πόση ώρα περίπου το αφήνουμε το ταψί στο μάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βλέπουμε πολύ προσεκτικά από κάτω ή όταν καίγεται στο πλάι φαίνεται αλλά και από το άρωμα του καμένου! Εμένα μου χρειάστηκαν γύρω στα 20 λεπτά για να καεί απ' όλες τις πλευρές γιατί το ταψί που έβαλα ήταν οβάλ και το μάτι της κουζίνας στρογγυλό. Για πιο εύκολο βάλε ταψί ανάλογα με το μάτι και σε λίγες μέρες θα σας δείξω μια λίγο διαφορετική, πιο εύκολη εκδοχή που δοκιμάζω τώρα.

      Διαγραφή
    2. Εάν το βάλουμε στο φούρνο ακουμπισμένο στον πάτο με αναμμένη την κάτω αντίσταση λες να καβουρνιαστεί?

      Διαγραφή
    3. Το έχω δοκιμάσει και δεν έγινε και το μόνο που κέρδισα ήταν ένα καστανό γενικότερα καζάν ντιπί.

      Διαγραφή
  4. Είναι από τα γλυκά που μου αρέσουν Κική μου, αλλά ομολογώ πως δεν το έχω κάνει μέχρι σήμερα καθώς "φοβάμαι" κάπως την όποια αποτυχία στην διαδικασία του "καψίματος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την πείρα που έχεις Πηνελόπη μου δεν νομίζω να συμβεί κάτι και να αποτύχεις! Αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  5. Το λατρευω Κικιτσα μου το γλυκο αυτο!! Η τελευταια σου φωτο με εχει ξελιγωσει!! Υπεροχη φωτο, μπραβο σου! Φιλακια πολλα! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευούλα μου χαίρομαι που σου αρέσει κι όταν ανεβείς στη Θεσσαλονίκη στείλε mail να σου το ετοιμάσω!
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  6. το γλυκο αυτο το πρωτοεφαγα οταν περασα φοιτητρια στην θεσσαλονικη.Σε καθε ταβερνα που πηγαιναμε(και πηγαιναμε αρκετααα συχναααα) μας κερνουσαν στο τελος καζαντιπι και το τρωγαμε ολοι σαν τρελοι....πλεον δεν το τρωω γιατι μαλλον εφαγα τοσο πολυ που το μπουχτησα,αχαχα!!!
    παντως ειναι ενανοστιμο παραδοσιακο γλυκο...η κρεμ μπυλε(οπως ειπες) της ανατολης!!!!
    πολλα φιλια κικιτσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Θεσσαλονίκη Κικίτσα μου το ξέρεις ότι το βρίσκεις σχεδόν παντού. Είναι πράγματι κάτι αντίστοιχο της κρεμ μπρυλέ αλλά στο πιο ανατολίτικο.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Καταπληκτικό και δελεαστικό!!!Τέλεια παρουσίαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Νίκη ...όταν βρεθούμε θα σου το φτιάξω!

      Διαγραφή
  8. Το πέτυχες!!!!!!!!!!!!
    Τέλειο σου έγινε και μ' αρέσει τόσο πολύ!!
    Θέλω να το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πράγματι παρά τον φόβο μου πέτυχε αν και το ήθελα πιο λεπτό για να το τυλίξω... αλλά δοκιμάζω κάποια άλλη τεχνική τώρα και θα δω... Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  9. Μου αρέσει τρομερά..το πρωτοδοκίμασα φοιτήτρια όταν πήγα στον Έβρο για ζωγραφική.Το τρώω μέχρι τώρα και όποτε πάει η φίλη μου Κομοτηνή της παραγγέλνω το ροζ σιροπάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι υπέροχο Γεωργία μου κι αυτό το ροζ σιροπάκι με το ροδόνερο είναι τέλειο αν κι εγώ δεν το βάζω γιατί δεν το θέλει το ...ασκέρι!!! :)

      Διαγραφή
  10. Kικίτσα μου σού πέτυχε τέλεια!!Είναι η πρώτη συνταγή πού βλέπω σχετικά μέ αυτό τό εξαιρετικό γλυκάκι!!Μού είχαν φέρει παλιά από Κομοτηνή καί τό είχα λατρέψει!!!Η συνταγή σου πολύ κατατοπιστική!!!Νάσαι καλά!!Καλό Σ/Κ!!Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Δήμητρά μου γιατί είναι πεντανόστιμο και ελαφρύ... άσε που εγώ το φτιάχνω και με γάλα με λίγα λιπαρά για να μειώσω λίγο τις θερμίδες!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!!
    Το λατρεύω αυτό το γλυκό και το τρώω τόσο μα τόσο σπάνια.
    Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να το φτιάξω και πολύ θα το ΄θελα.
    Κική το πέτυχες στον απόλυτο βαθμό. Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Χρυσαυγή μου... με την πείρα που διαθέτεις θα το πετύχεις σίγουρα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. καλημέρα!! αγαπημενο γλυκο!!! γεια στα χερια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αγαπημένο και πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  13. Αγαπημενο γλυκό σίγουρα... εγω το προτιμο στην ελαφρια εκδοχη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντικαθιστώντας το γάλα με light και τη ζάχαρη με στέβια γίνεται πολύ πιο ελαφρύ!

      Διαγραφή
  14. Από τα λατρεμένα μου γλυκάκια!!
    Δεν το έχω επιχειρήσει, φοβάμαι λίγο την διαδικασία καψίματος της ζάχαρης.
    Αν κατάλαβα καλά, το πυρέξ έβαλες στην εστία για να κάψεις την ζάχαρη??
    Δεν είχε φόβο να σπάσει??
    Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το επιχειρήσεις Έλενά μου γιατί με την πείρα που έχεις δεν θα σε δυσκολέψει! Ναι έτσι το έκανα όπως το δείχνει και στο βίντεο... ακολούθησα τις διαδικασίες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Ειναι απο τα αγαοημενα μου γλυκάκια, αλλα φοβαμαι να το φτιάξω για προφανείς λόγους αχχαχαχα! Εσενα σου πετυχε Κικη κι αυτο εχει σημασια!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το φοβάσαι Αριάδνη δεν είναι τόσο δύσκολο μόνον η διαδικασία του καψίματος της κρέμας θέλει λίγη υπομονή και προσοχή!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Το είχα ακούσει αλλά δεν το είχα δεί, σε ευχαριστούμε για την ανάλυση της συνταγής και επειδή μας αρέσουν αυτού του είδους τα γλυκά θα το προσπαθήσω!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το προσπαθήσεις και είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχεις Μάχη!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Η υφή του φαίνεται φοβερή! Κλασικό γλυκάκι, με πλούσια γεύση που δεν μας αφήνει ασυγκίνητους :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε ωραίο και είναι μια κλασσική και διαχρονική νοστιμιά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ, αλλά μου αρέσει πολύ, όπως βέβαια και η crème brûlée!
    Φιλάκια και καλή Κυριακή, Κική μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Μαριάννα μου είναι πολύ νόστιμο!!!

      Διαγραφή
  19. Τι καλύτερο να μας δίνεις συνταγές από αγαπημένα γλυκάκια που σπάνια τρώμε! Ευκαιρία να το φτιάξουμε. Ευχαριστούμε Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Νατάσα... να στείλω;;;; :)

      Διαγραφή
  20. Αν σου πω ότι δεν έχω φάει ποτέ; Θα ήθελα παρόλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Κική μου ...αξίζει!!! 'Αντε έλα στη Θεσσαλονίκη για να σου το φτιάξω!!

      Διαγραφή
  21. Δεν έχω φτιάξει ποτέ Κικίτσα μου! Νομίζω πως το πέτυχες πάντως κρίνοντας από τις φωτογραφίες! Θα το φτιάξω και εγώ!!
    Καλή Κυριακή να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι δύσκολο Λίλια μου και είναι πολύ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  22. Νόμιζα ότι η παραδοσιακή συνταγή είχε μέσα και κοτόπουλο! Θα προτιμήσω όμως τη δική σου συνταγή γιατί η ιδέα με το κοτόπουλο δεν μου πολυαρέσει, αν και όταν το είχα δοκιμάσει (χωρίς να ξέρω για τα υλικά) στη γεύση δεν κατάλαβα τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Αυτό που λες είναι το ταούκ κιοκτσού που είναι παραλλαγή της κρέμας αυτής και πράγματι είναι πολύ νόστιμο και το κοτόπουλο δεν φαίνεται όντως καθόλου.
      Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!