Τας κεμπάπ... το οικογενειακό μας comfort πιάτο!

Καλημέρα, καλημέρα!! Μια ανοιξιάτικη καλημέρα, γεμάτη ήλιο και ζεστασιά στη μέση της εβδομάδας και με το νου σε ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο! 
Όσο ο καιρός προχωρά τόσο η διάθεση φτιάχνει (τουλάχιστον η δική μου) φτιάχνει έστω και με κάποιον σουρεαλιστικό ή ουτοπικό τρόπο σκέψης παρά τα όσα συμβαίνουν τριγύρω μας και εντός της χώρας μας που το μόνο που κάνουν είναι να εναντιώνονται στην καλή, γενικότερα, διάθεση. 
Παρ΄όλα αυτά τίποτε νέο δεν συμβαίνει εδώ και μέρες αλλά όταν η αισιοδοξία και η καλή διάθεση κυβερνούν εκείνο που έρχεται στο νου είναι το ελληνικότατο "no news ...good news"!!!! 
Ο αέναος κύκλος της καθημερινότητας ...λοιπόν! Με χαλάει;;; Και ναι και όχι!! Όταν ακούω ειδήσεις στον κύκλο αυτό δημιουργούνται αναταράξεις, όταν μπαίνω για μάθημα ο κύκλος έχει μια μικρή αναταραχή αλλά είναι ένας κυματισμός που κι αυτός ανήκει στην καθημερινότητα της εποχής εδώ και πολλά χρόνια, όταν πάλι βρίσκομαι στην κουζίνα μου αλλά και μετά... μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τα πάντα ηρεμούν, ξεχνιούνται, μπαίνουν σε ένα άλλο σύμπαν με χρώματα, μοσχοβολιές και γεύσεις... στον πλανήτη της γεύσης!
Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα βαριόμουν απίστευτα αυτή τη ροή της καθημερινότητας... στο αίμα μου κυλούσε η ανάγκη για εκπλήξεις, αδρεναλίνη, έντονα συναισθήματα, ταξίδια περισσότερο ή λιγότερο μακρινά και γρίνιαζα όταν κάτι απ' αυτά αργούσε να συμβεί. Έλα όμως που κάποια στιγμή "κάποιοι" (όνομα και μη χωριό έλεγε η γιαγιά) αποφάσισαν να μας ανεβάσουν την αδρεναλίνη!!
Από τότε που τα απρόβλεπτα, το άγχος για το αύριο και οι άσχημες εκπλήξεις "φρόντισαν" να μπουν στην καθημερινότητά μας με τον πιο αυθαίρετο τρόπο και, φυσικά, χωρίς να μας ρωτήσουν συνειδητοποίησα ότι η ήρεμη, χαλαρή και αναμενόμενη ρουτίνα έχει κι αυτή την αξία της και έμαθα όχι μόνον να την εκτιμώ αλλά κάποιες φορές και να την αποζητώ!
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της comfort ρουτίνας (πραγματικής ή επίπλαστης ...δεν έχει σημασία) ένα φαγητό που κι αυτό είναι μέρος της κουζινικής καθημερινότητας εδώ και πολλά χρόνια είναι, για μένα, καλοδεχούμενο. Ένα φαγητό επίσης... comfort...  σας προτείνω σήμερα...τας κεμπάπ! 
Για μένα, το τας κεμπάπ είναι ένα πιάτο γεμάτο αναμνήσεις από οικογενειακά και φιλικά τραπεζώματα, ένα πιάτο που το τρώγαμε συχνά... πότε με πουρέ, πότε με ρύζι, πότε με τηγανιτές πατάτες. Η σημερινή συνταγή είναι αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά κι ύστερα η μαμά κι ακόμα πιο μετά ...εγώ και η αδελφή μου. 
Εάν, λοιπόν, κι εσείς είστε σε παρόμοια κατάσταση ή ακόμα κι αν δεν είστε το συγκεκριμένο πιάτο θα το λατρέψετε (αν κι εγώ το είχα ξεχάσει κάπου εκεί ανάμεσα στις συνταγές και τις φωτογραφίες... αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ... δεν λένε;;)! Πάμε να το φτιάξουμε; 
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό τασκεμπάπ χοιρινή σπάλα σε μεσαία κομμάτια
3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτοκομμένες φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ζωμό λαχανικών "σπιτικό" (χωρίς συντηρητικά)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml λευκό κρασί
1/2 κ.γλ. ρίγανη (ή 1-2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη)
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι (ή 1/3 κ.γλ. ξερό θυμάρι)
Ελάχιστο αλάτι (υπάρχει αλάτι στον ζωμό) - πιπέρι
1 πρέζα μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
600 ml νερό
Ρύζι μακρύκοκκο για συνοδευτικό 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό και βάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος.  
Τα αφήνουμε να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το νερό και το ζωμό των λαχανικών.
Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, τη ρίγανη, τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά, με μισόκλειστο καπάκι για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ελέγχουμε κάθε 10 λεπτά  και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν το κρέας μαλακώσει και το φαγητό μείνει μόνον με το λάδι του, τότε αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με μακρύκοκκο ρύζι, πουρέ ή τηγανιτές πατάτες κι ένα ωραίο λευκό κρασί ...έτσι για να φύγει το άγχος!
* Εάν διαθέτουμε χύτρα ταχύτητας το μαγειρεύουμε σε 25-30 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και φυσικά, αφού ανοίξουμε το καπάκι αφήνουμε το φαγητό για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά για να "μελώσει" και να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

27 σχόλια:

  1. Αγαπημένο, οικογενειακό φαγάκι που πάντα υποδεχόμαστε με ευχαρίστηση και όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί καλά οι μοντέρνες γεύσεις αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παραδοσιακά, οικογενειακά φαγητά Αμαλία μου!!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίο φαγάκι Κική μου!! Το...comfort food των περισσότερων ελληνικών οικογενειών, παραμένει αξεπέραστο όσα χρόνια και αν περάσουν!! Δεν πρόκειται να βγει εκτός.....διαιτητικής μόδα ποτέ!!!! Το έφτιαξες ωραίο Κική μου, μαζί με το ρυζάκι του είναι απίθανο!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι από τα πιάτα που είναι πάντα στη μόδα!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  3. 'Γεια στο χέρια σου, Κική μου!!!
    Μεγαλούργησες για μία ακόμη φορά!
    Παίρνω τη μεριδούλα μου και φεύγω!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ιωάννα μου και χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Κική,
    Χρησιμοποιείς τόσο ωραία αρωματικά που είμαι σίγουρος για το γευστικό αποτέλεσμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο Άρη! :)

      Διαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι ότι το τας κεμπάμπ το ξέρω κοκκινιστό και με μοσχαράκι αντί για χοιρινό, έτσι το μαγειρεύω χρόνια, έτσι το μαγείρευε η μαμά και η πεθερά μου.
    Με μπόλικα μπαχαρικά και μυρωδικά.
    Μα και η άσπρη του εκδοχή πεντανόστιμη μου φαίνεται Κική μου και με δελεάζει να το φτιάξω!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πολύ σπάνια το μαγειρεύαμε κοκκινιστό Έλενά μου... κλασσικά το απολαμβάναμε χωρίς σάλτσα!!! Δοκίμασέ το ...αξίζει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Αχ κερνάς μεριδα ε? Μα τι φαί Κικίτσα μου είναι αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ ήξερα το κοκκινιστό μοσχαράκι τας κεμπάπ, αλλά αυτή η εκδοχή μου αρέσει πολύ Κική μου, γεμάτο αρώματα, και αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς το κάναμε κατά κανόνα έτσι το τας κεμπάπ Μάχη μου!! Αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  8. Μερακλήδικο φαγητό,, Κική και εγώ προσωπικά θα πέσω με τα μούτρα!
    Μου αρέσει πολύ το τάς κεμπάπ και ειδικά έτσι όπως το έχεις σερβίρει, με επιλογές γαρνιτούρας. Μιας λοιπόν και έχεις τηγανιτή πατατούλα δίπλα και μάλιστα τόσο ροδοκοκκινισμένη θα προτιμήσω αυτήν, άλλωστε πάντα όταν το φτιάχνω το συνοδεύω με ρύζι.
    Μπουκιά και συγχώριο!!!!!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο πιάτο Χρυσαυγή μου και προσωπικά πάντα το συνοδεύω με δύο γαρνιτούρες γιατί υπάρχουν αυτοί που δεν τρώνε ρύζι αλλά μόνον τηγανιτές πατάτες!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. καλημερα κικιτσα!!!
    συμφωνω για το θεμα "ρουτινας" ,καμια φορα ειναι ωραιο πραγμα η ρουτινα,την αποζητας οπως λες!
    αν μου ελεγαν πεςεναοικογενειακο φαγητο που σου θυμιζει τ μαμα σου σιγουρα η απαντηση θα ηταν τασκεμπαπ!μυριζειμανολα αυτο το φαγητο!!!τις περισσοτερες φορες το τρωμε με ρυζι εμεις αλλα γενικα το εχω φαει σε ολες του τις εκδοχες,με κοκκινη σαλτσα,χωρις....λατρεμενο φαγητο!!!!
    πολλα φιλια κικιτσα,γεια στα χερακια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κικίτσα μου, κι όταν μάλιστα συνειδητοποιείς πως η ρουτίνα σημαίνει και ηρεμία σε μια τόσο δύσκολη εποχή! Εμείς συνήθως το κάναμε χωρίς σάλτσα και με διάφορες γαρνιτούρες όπως ανέφερα ήδη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. καλημερα!!!! μαμαδιστικο φαι ευκολο με πατατουλα τηγανιτή απο διπλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο, νόστιμο και παραδοσιακή αξία!

      Διαγραφή
  11. Μμμ όντως νόστιμο και μαμαδίστικο φαγητό !! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αθηνά γιατί αξίζει σαν πιάτο!

      Διαγραφή
  12. καλησπέρα!!! Κική μου με ξεσήκωσες και δεν έχω κοντά τη γιαγιά μου που το φτιάχνει μούρλια!!! Τι νόστιμο και αγαπημένο φαγητο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, φαντάζομαι τί νοστιμιά κάνει η γιαγιά σου και πως το απολαμβάνετε!!! Είναι μαμαδίστικο και κλασσικό φαγητό!

      Διαγραφή
  13. Μεγαλούργησες πάλι Κική μου!!!Πολύ νόστιμο τό φαγάκι σου καί πολύ αγαπημένο σέ όλη τήν οικογένεια!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!Καλό βράδυ!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα κλασσικό και πολύ αγαπημένο φαγητό Δήμητρά μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Πω πω βρε Κική!
    Τι πιάτο :)
    Πόσο πλούσιο σε γεύση και με πόσες αναμνήσεις να το συνοδεύουν.
    Η μαμά μου το έφτιαχνε πάντα κοκκινιστό και πάντα με τηγανιτές πατάτες από δίπλα!
    Η εκδοχή σου φαίνεται πολύ νόστιμη με υλικά που δίνουν φοβερή γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!