Μαρμελάδα φράουλα με... λεμόνι, η απόλυτη γευστική πανδαισία!

Προκλητικά κατακόκκινη, μεθυστικά αρωματική, με το ευγενικό άρωμα του κατακίτρινου λεμονιού να κάνει πιο έντονο το ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό άρωμα της φράουλας και μερικά κομματάκια από το πολυαγαπημένο φρούτο που κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε κουταλιά... συνθέτουν το τοπίο μιας ... εθιστικής μαρμελάδας. Μια μαρμελάδα όχι πρωτότυπη αλλά πάντα αγαπημένη και επίκαιρη αυτή την εποχή που οι πάγκοι των μανάβικων είναι γεμάτοι από το φρούτο αυτό που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Κλασσική, διαχρονική, ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους... ειδικά αν δεν έχει βράσει για πολλή ώρα ώστε να χάσει το άλικο χρώμα και το εθιστικό άρωμα που σκορπά παντού.
Πάντα αγαπούσα, λάτρευα κυριολεκτικά τις φράουλες. Ταξιδεύοντας με το νου αρκετά χρόνια πίσω τέτοια εποχή, θυμάμαι να υπάρχει στο ψυγείο, πάντα, ένα μπολ, συνήθως γυάλινο με κατακόκκινες φράουλες πασπαλισμένες με ζάχαρη που κατέληγαν μια φοβερή λιχουδιά όταν η ζάχαρη έλιωνε καθώς την άγγιζε το λαχταριστό ζουμί τους. Κι αργότερα, μεγαλώνοντας στη λιχουδιά αυτή προστέθηκε και μια στάλα κονιάκ που τις έκανε πιο ...πικάντικες και ...πονηρές αλλά που δεν μπορούσες να τρως όσες ήθελες παρά την ηλικία! Άργησα να συνειδητοποιήσω ότι αυτό ήταν το πρώτο στάδιο για μια λαχταριστή φραουλομαρμελάδα.
Κι όχι μόνον αυτό αλλά και το άλλο... τα μικρά παραμυθάκια της Φραουλίτσας και της παρέας της που ...γέμισαν την βιβλιοθήκη των μικρών μας "πριγκιπισσών" μια και τα αγόραζα, όχι ένα ένα αλλά τρία τρία για να έχουμε όλη τη σειρά!!!!! Φραουλίτσα ήταν αυτή!!!!! :)
Αγαπημένο φρούτο η φράουλα ακόμα και μέσα σε κρέμα, σε κέικ, σε μπισκότα αν και λατρεμένη φρέσκια και κατακόκκινη με ελάχιστη ζαχαρίτσα ή σκέτη, λιγότερο ή περισσότερο ώριμη πόσο μάλλον σαν γλυκιά μαρμελάδα που μπορούμε να την προσθέσουμε σε φρυγανιά ή ψωμί αλειμμένο με βούτυρο ή τυρί κρέμα, σε κρέμα, ρυζόγαλο ή δροσερό γιαουρτάκι που είναι και το καλύτερο τώρα που η θερμοκρασία θα ανεβαίνει όλο και πιο πολύ! Κι όσο για τον επισκέπτη της... το κατακίτρινο λεμονάκι που βάφεται κατακόκκινο μετά το βράσιμο... δεν έχουμε παρά να το κόψουμε σε φέτες και να γευτούμε τη νοστιμιά του!
Φτιάξτε και απολαύστε αυτήν τη μαρμελάδα... όταν και όπως λαχταράτε!
Σας εύχομαι ολόψυχα μια γλυκιά καλημέρα και μιαν υπέροχη εβδομάδα!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φράουλες (χωρίς το κοτσανάκι)
450 γρ. ζάχαρη
1-2 λεμόνια, κομμένα στη μέση (έβαλα 1 γιατί οι φράουλες ήταν λιγότερες)*
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα που θα κάνουμε την μαρμελάδα και τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη.
Τις αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Ξεφλουδίζουμε το λεμόνι ή το τρίβουμε στον τρίφτη και το κόβουμε στη μέση.
Στίβουμε και τα δύο κομμάτια και αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά τυχόν κουκούτσια που παρέμειναν σ' αυτά, τα ρίχνουμε μέσα στις φράουλες.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να βράσει για 15-18 λεπτά.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" με τη γνωστή μέθοδο δηλαδή ρίχνουμε 1-2 σταγόνες ζεστής μαρμελάδας σε ένα κρύο πιατάκι κι αν αυτές δεν χάσουν το σχήμα τους τότε η μαρμελάδα έχει "δέσει" σωστά.
Μόλις η μαρμελάδα "δέσει" αφαιρούμε τα λεμόνια και αν δεν τα έχουμε κόψει σε φέτες από την αρχή μπορούμε να τα κόψουμε σ΄αυτή τη φάση.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (με ή χωρίς τα κατακόκκινα λεμόνια!) και αφού κλείσουμε το καπάκι τα τοποθετούμε ανάποδα σε πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
* Βάζουμε τα λεμόνια γιατί οι ίνες τους έχουν πηκτίνη και βοηθούν την μαρμελάδα να πήξει πιο γρήγορα χωρίς να χάσει το υπέροχο χρώμα και το άρωμά της.
* Προσέχουμε να μην είναι πικρά τα λεμόνια που χρησιμοποιούμε (δοκιμάζοντας λίγο) επειδή δεν μπορούμε να τα βράσουμε για να ξεπικρίσουν γιατί θα χάσουμε την πηκτίνη.
* Το κόκκινο, πια, λεμόνι, αφού η μαρμελάδα "δέσει" μπορούμε να το κόψουμε κομμάτια και να το φάμε σαν γλυκό. 
Επίσης μπορούμε να το κόψουμε από την αρχή σε φέτες αρκεί να μην αφαιρέσουμε τις άσπρες του ίνες όπου υπάρχει η πηκτίνη. 
* Εάν οι φράουλες είναι ώριμες αρκετά μπορούμε να μειώσουμε την ζάχαρη και να βάλουμε στα 500 γρ. ζάχαρη - 350γρ. ζάχαρη εκτός αν θέλουμε μια γλυκιά μαρμελάδα.

61 σχόλια:

  1. τι ωραίες ανοιξιάτικες φωτογραφίες!!!!
    σπέσιαλ η μαρμελάδα σου!!!

    καλημέρα Βασιλική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Πέπη μου αλλά και η μαρμελάδα με το λεμόνι έγινε πολύ αρωματική!
      Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
  2. So I love strawberry jam! I love the scent, which lies in the preparation .... Nice pictures! Make my day fragrant!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hi Bety! Strawberry jam is delicious with the lemon! I'm glad you liked the pictures!!!

      Διαγραφή
  3. Αγαπώ!!!
    Η αυριανή σοδειά από τις φραουλίτσες μου, θα δώσει σάρκα κ' οστά στην υπέροχη πρότασή σου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΣ, Κική μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι να τη δοκιμάσεις γιατί αξίζει και θα σου αρέσει. Ααααα, και δοκίμασε το λεμονάκι... θα το λατρέψεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται πολύ ιδιαίτερη η μαρμελαδίτσα σου Κική μου! Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ ιδιαίτερη Αθηνά μου και αξίζει!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. Καλή εβδομάδα Κική!
    Πολύ νόστιμη και αρωματική η μαρμελάδα σου! Γεια στα χέρια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου! Η μαρμελάδα γίνεται εξαιρετική με το λεμόνι! :)

      Διαγραφή
  6. Κική μου, η πρώτη σου φωτογραφία είναι η απόλυτη φωτογραφική πανδαισία!!!!!! Είμαι σίγουρη για τη νοστιμιά της μαρμελάδας σου. Δεν αμφιβάλω καθόλου. Αυτό όμως που με ενθουσίασε κυρίως έιναι οι ανοιξιάτικες, φωτεινές σου φωτογραφίες και αυτό που μου αποπνέουν... φρεσκάδα και χαρά!!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλή σου εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το λες εσύ με τις τέλειες φωτογραφίες Χρυσαυγή μου!! Όσο για τη μαρμελάδα είναι πολύ νόστιμη και αρωματική!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Αυτή την εβδομάδα ελπίζω να αρχίσω φράουλες θα το δοκιμάσω!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή Ξανθή...αξίζει!

      Διαγραφή
  8. Μα τι υπέροχες ερωτεύσιμες εικόνες!
    Μέσα στη φωτεινότητα και την έννοια της Άνοιξης!

    Φιλιά Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ζαμπία μου γιατί ξέρεις από φωτογραφίες!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Αυτό με το κατακόκκινο λεμονάκι με ενθουσίασε, θα το προσθέσω κι εγώ αύριο που προγραμματίζω να φτιάξω (για 3η φορά) μαρμελαδίτσα!
    Φιλιά Κική μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Έλενά μου γιατί αξίζει και μάλιστα να το κόψεις σε φετούλες, έτσι θα το κάνω την επόμενη φορά και όχι όπως τώρα που το έκοψα μετά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Υπεροχη μαρμελαδιτσα! Η συγκεκριμενη ποσοτητα φραουλες ποσα βαζακια δινει για να υπολογισω;;;;; Γεωργια Θεσ/νικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη ποσότητα δίνει ένα μεγάλο βάζο ή δύο μικρά!
      Καλή επιτυχία αν τη φτιάξεις!

      Διαγραφή
  11. Αλήθεια με λεμόνι ;;;!!! Ενδιαφέρον !! Οι φωτογραφίες πολύ όμορφες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εγινε πολύ ωραία Άρη...αξίζει! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις φωτό!

      Διαγραφή
  12. Μμμμμμ θελω θελω!

    Καλή εβδομαδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια ερώτηση: όταν οι φράουλες βράζουν, τις ξαφρίζεις; Προσπάθησα μία φορά στο παρελθόν να κάνω μαρμελάδα φράουλα, δεν πέτυχε και μου είπαν ότι οφειλόταν στο ότι δεν είχα αφαιρέσει τους αφρούς, όταν είχε αρχίσει ο βρασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά μετά τα σεμινάρια που έκανα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή έμαθα ότι δεν υπάρχει λόγος για ξάφρισμα όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας γιατί έτσι χάνεται σιρόπι. Εξάλλου, ο αφρός εξαφανίζεται όταν σταματά να βράζει η μαρμελάδα ή το γλυκό κουταλιού και μόνον αν όταν σταματήσει να βράσει αν δεν έχει διαλυθεί ο αφρός βγάζουμε ό,τι λίγο έχει απομείνει. Προσωπικά δεν μου μένει αφρός όταν σταματήσει ο βρασμός.

      Διαγραφή
  14. Λάτρεψα το χρώμα της μαρμελάδας σου Κική!
    Και μου αρέσει πολύ που έβαλες λεμόνι... και που μπορούμε κατόπιν να το καταναλώσουμε σαν γλυκό! Τι ωραία ιδέα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έχει πολύ έντονο χρώμα Ερμιόνη μου και με το λεμόνι (ειδικά αν το κόψουμε σε φέτες από την αρχή) γίνεται ακόμα πιο αρωματική!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχη μαρμελάδα πολύ αγαπημένη, τρελαίνει μικρούς και μεγάλους!!
    Τέλειες φωτογραφίες, τόσο λαχταριστές!!
    Καλή εβδομάδα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη μαρμελάδα πολύ αγαπημένη, τρελαίνει μικρούς και μεγάλους!!
    Τέλειες φωτογραφίες, τόσο λαχταριστές!!
    Καλή εβδομάδα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τέλεια μαρμελάδα και με το λεμόνι γίνεται ακόμα πιο αρωματική Μάχη μου! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  17. Το απόλυτο χρώμα και σαφώς η απόλυτη γεύση σε τούτη τη μαρμελάδα Κική μου.
    Τέλεια δείχνει σε όλες τις φωτογραφίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει υπέροχο χρώμα και είναι πολύ αρωματική Πηνελόπη μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. :))) Τοστ με μαρμελάδα φράουλα είναι το αγαπημένο μου στο πρωινό μου!!
    B7s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοστ με μαρμελάδα φράουλα και τυρί κρέμα Μαρία;; Σούπερ!!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Καλά, τρελαίνομαι ούτως ή άλλως για μαρμελάδα φράουλα, αλλά αυτό το κόλπο με το "κόκκινο" λεμονάκι, τι τέλειο που είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια γίνεται αυτή η μαρμελάδα αλλά και το λεμονάκι είναι πολύ όμορφο και νόστιμο!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  20. Φανταστική η μαρμελαδίτσα σου Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπημένη όλων μας η μαρμελάδα φράουλας Κική μου!!!
    Τέλειο τό χρώμα της!!!Τί νά πώ γιά τίς εκπληκτικές φωτογραφίες σου!!!!!
    Ακρως Ανοιξιάτικες!!!!Μπράβο σου!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Δήμητρά μου γιατί κι εσύ είσαι από τις ειδικές επί του θέματος! Να είσαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  22. Κλασσική και διαχρονική όπως τα λές. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει η σπιτική μαρμελάδα φράουλα με αυτό το υπέροχο χρώμα και το μεθυστικό άρωμα.
    Το λεμονάκι απίθανο έτσι όπως γίνεται κόκκινο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι πιστεύω ...ούτε μικρός... ούτε μεγάλος!! Με το λεμονάκι έγινε ακόμα πιο αρωματική και το ίδιο πολύ νόστιμο!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  23. Great blog♥

    How about follow each other?
    I follow your blog. Waiting for you♥
    My Blog: http://juliemcqueen.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τhanks Julie!
      I'm following also your blog and I loved your photos!

      Διαγραφή
  24. Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου Κική μου, πρωτότυπη η προσθήκη του λεμονιού! Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Χαρά γιατί έχει φοβερό άρωμα και χρώμα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  25. Φανταστική ιδέα το λεμόνι στην κατακόκκινη φραουλένια μαρμελάδα!! Πρέπει να είναι τέλεια!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ ωραία και η μαρμελάδα και τα λεμονάκια Αγγελική!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  26. Απο τις αγαπημενες μαρμελαδες η φραουλα Κικιτσα μου γλυκια!! Πανω σε φρυγανια, μεσα σε κεικ ή σε μαφιν, σε cheesecake, σε πανακοτα... 1η μου προτιμηση σαν παιδακι!! Μου αρεσε παρα πολυ η νοτα λεμονιου που εδωσες!!! Νομιζω η γευση θα ειναι απλα φανταστικη!!
    Πολλα, πολλα φιλακια κ να εισαι καλα!! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευούλα μου γλυκιά αξίζει να τη φτιάξεις έτσι και να δοκιμάσεις και το λεμονάκι σαν γλυκό του κουταλιού... τέλεια!!!! Είμαι σίγουρη ότι τη λάτρευες ...όλα τα παιδάκια, μικρά και μεγάλα, τη λατρεύουν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  27. Πολύ ωραία μαρμελάδα!!!
    Καλό βράδυ!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατη!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  28. Κάθε χρόνο φτιάχνω πολλές για να βγάλω τη χρονιά. Η καλύτερη μου μαρμελάδα Κική! Με τόσο λεμόνι δεν την έχω κάνει, βάζω πάντα λίγο για το ζαχάρωμα. Ενδιαφέρον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τη φτιάχνω συχνά Λίλια μου αν και φτιάχνω και πολλές άλλες γιατί στο σπίτι τις τρώμε στο πρωινό αλλά και για απογευματινό ή με κρέμα, ρυζόγαλο και γιαούρτι!
      Δοκίμασέ τη με το λεμόνι...αξίζει!

      Διαγραφή
  29. α τι χρωμα θεικο ειναι αυτο!!!!!δεν λεμε ποτε οχι σε μια καλοφτιαγμενη σπιτικη μαρμελαδα φραουλα και μαλιστα απο τα χερακια της ταντε κικιτσας!!!!!!
    τελεια η μαρμελαδα σου κικιτσα και οι φωτογραφιες σου μου εφτιαξαν τη διαθεση!!!!!!
    πολλα φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έχει υπέροχο χρώμα αλλά και άρωμα!!!
      Να είσαι καλά Κικίτσα μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  30. Να ρωτησω κατι κι εγω....πρωτη φορα θα φτισξω και η συνταγη που μου εδωσαν ηταν με πηκτινη...απο οτι καταλαβα εσεις βαζετε το λεμονι αντι για αλλη πηκτικη ουσια...θα δεσει ετσι μονο με λεμονι ή θα πρεπει να την βρασω περισσοτερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, βάζω το λεμόνι που στις ίνες του έχει μεγάλη ποσότητα φυσικής πηκτίνης και έτσι η μαρμελάδα χρειάζεται λιγότερο βράσιμο και γι αυτό διατηρει το υπέροχο χρώμα της.
      Γενικά, οι φράουλες δεν περιέχουν πολλή πηκτίνη οπότε είτε στη μαρμελάδα θα μπει το λεμόνι για να βράσει λιγότερο, είτε θα βράσει λίγο περισσότερο με τη ζάχαρη χωρίς τίποτε άλλο είτε θα μπει φυσική πηκτίνη αλλά του εμπορίου! Προσωπικά μου αρέσουν όλες οι εκδοχές!
      Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!