Πράσα γιαχνί η κλασσική νοστιμιά με μοντέρνες πινελιές

Η γεύση ενώνει! Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια!! Ενώνει την οικογένεια, ενώνει τους φίλους και τους γνωστούς, ενώνει συναδέλφους γύρω από ένα τραπέζι.
Τα συμπόσια, που ήταν τα "πάρτυ" στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε το πρώτο μέρος που ήταν αφιερωμένο στο φαγητό και το δεύτερο που ήταν αφιερωμένο στο ποτό. Το φαγητό είναι ένα κοινωνικό μέσον, ένας τρόπος επικοινωνίας, ένα σύνολο εικόνων, ένας τρόπος διατήρησης των παραδόσεων και μετάδοσής τους από γενιά σε γενιά. Ένα τέτοιο φαγητό είναι και το σημερινό. Χαραγμένο στη γευστική μου μνήμη στην αρχική του μορφή και συνυφασμένο με ένα σωρό όμορφες στιγμές μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς και μετά της μαμάς. Ένα πιάτο, σχεδόν... κλασσικό, διαχρονικό, που από φαγητό της γιαγιάς και της μαμάς έγινε και φαγητό της κόρης. Ένα πιάτο που, όταν το άρωμά του πλημμύριζε την κουζίνα όλα τα υπόλοιπα έμπαιναν σε δεύτερη μέρα και κατευθυνόμασταν σαν ...ρομπότ στην κατσαρόλα!!! -:))
Εύκολο και υγιεινό, κατάλληλο για νηστεία ή όχι αν το συνοδεύσουμε με μπέικον ψημένο ή με λίγη φετούλα γιατί υπάρχουν κι αυτοί που δεν θεωρούν τα λαχανικά πλήρες φαγητό αλλά θέλουν και ...συμπλήρωμα! :)) Για όλους όμως τα πράσα και μάλιστα τα πράσα γιαχνί είναι ένα φαγητό κλασσικό! Μια νότα κρασιού και μια πινελιά κόλιανδρου απογειώνει το φαγάκι αυτό. Στην εκδοχή αυτή η ντοματούλα έμεινε ...έξω!!! 
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1.5 κιλό πράσα σε ροδέλες
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια
Μερικά φύλλα σέλινου
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
2/3 φλ.τσ. λευκό, ξηρό κρασί (προαιρετικά)
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα καρότα, τις πιπεριές και τα φύλλα σέλινου και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Μετά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια - δύο βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το κόλιανδρο, πιπέρι, αλάτι και νερό τόσο όσο να σκεπάζονται τα υλικά μας (φωτό).
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό μας με το λάδι του.
Εάν το μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος το βράζουμε για 10 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και μετά το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγο μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

30 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Αγαπημένο, κλασσικό φαγητό το σημερινό σου, εμένα μου αρέσει πολύ να το συνοδεύω με ένα γιαουρτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κλασσικό και νόστιμο Αμαλία μου και με το γιαουρτάκι γίνεται τέλειο!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, μου αρέσει η συνταγή σου και θα την φτιάξω άμεσα, άλλωστε ότι έχω φτιάξει από εδώ ήταν καταπληκτικό. Όμως το κόλιανδρο σαν γεύση δεν μας αρέσει. Τι άλλο μπαχαρικό θα μπορούσαμε να βάλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντί για κόλιανδρο θα μπορούσες να βάλεις ίσως λίγο τζίντζερ για μια πιο πικάντικη γεύση ή απλά να βάλεις λίγο ξύσμα λεμονιού. Λεμονάτη επίσης γεύση που θα του ταιριάζει έχει και η λουίζα ή απλά αφαίρεσέ το χωρίς να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο!
      Καλή σου μέρα και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου!

      Διαγραφή
  3. Καλημερα Κικη μου.
    Νοστιμοτατο πιατο!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Κική μου γιατί έχει διαχρονική αξία!
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!!! Ωραίο νηστίσιμο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κικίτσα μου καλημέρα!
    Έχω όλα τα υλικά, σκέφτηκα να το φτιάξω αύριο αλλά με τη δική σου συνταγή.

    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Μαίρη μου... θα σου αρέσει αν και είμαι σίγουρη ότι και η δική σου συνταγή θα είναι θαυμάσια!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Ναι, κατ΄ευθείαν στην κατσαρόλα...
    Βασιλική μου, τα πράσα μου αρέσουν πολύ και εσύ τα νοστίμεψες τέλεια!

    Ωραίες φωτό!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Ζαμπία μου.. πράγματι έγιναν πολύ νόστιμα αφού και η Βασιλική που δεν τα τρώει τα νοστιμεύτηκε όταν τα δοκίμασε!!! Χαχαχα της την "έφερα"!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  7. Mμμμ!!Πολύ νόστιμη καί νηστίσημη συνταγή Κική μου!!Λατρεύω τό πράσο!Αντί γιά κρεμύδι τόν Χειμώνα,βάζω πράσο στά φαγητά!!Καλημέρα!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ Δήμητρά μου... κι εγώ το ίδιο ...τα κάνει ακόμα πιο γλυκά τα φαγητά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Κική μου, υπέροχη πρόταση!!!
    Το λατρεύουμε οικογενειακώς το πράσο!!
    Φιλάκιααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς Ιωάννα μου και είναι ό,τι πρέπει για κάθε εποχή!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Λεμονάτα μ' αρέσουν κι εμένα τα γιαγνιστά πράσα, και όχι κοκκινιστά!
    Πολλές φορές βάζω και 1-2 πατατούλες.
    Κική μου υπέροχα το μαγείρεψες!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάλι Έλενά μου, μου αρέσουν και κοκκινιστά αν και πατάτες δεν βάζω ποτέ!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχο φαγάκι Κική μου, λατρεύω τα λεμονάτα!!!!μμμ στείλε καμιά μεριδούλα!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι νόστιμο και κλασσικό πιάτο!! Σου στέλνω!!!!!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Πολύ όμορφη συνταγή!! Μου αρέσει πολύ το πράσο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Νεφέλη είναι νόστιμη και υγιεινή.

      Διαγραφή
  12. Αγαπημένο υλικό τα πράσα.
    Η γλυκιά και παράλληλα πικάντικη γεύση τους απλά με ενθουσιάζει!
    Υγιεινό και πολύ θρεπτικό το σημερινό πιάτο Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου... είναι νόστιμο και υγιεινό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Πρασοσέλινο όπως λέμε! Θα το κάνουμε στις επόμενες μέρες! Το τρώμε όλοι σαν τρελοί εδώ! Υπέροχο φαγητό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Λίλια, όχι δεν είναι το πρασοσέλινο... η διαφορά του είναι ότι έχει 3-4 φύλλα σέλινου, μόνον για άρωμα ενώ το πρασοσέλινο έχει μεγάλη ποσότητα σέλινου... φύλλων, μίσχων και, φυσικά, κομμένης ρίζας. Η γεύση τους είναι διαφορετική γιατί εκεί "ακούγεται" το σέλινο ενώ εδώ όχι.
      Είναι, πράγματι, νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Ααα τέλεια ένας λόγος παραπάνω να το κάνω, για να δω την διαφορά της γεύσης δηλαδή!! Φιλιά και ευχαριστώ για την διευκρίνηση!!

      Διαγραφή
  14. Μπράβο!Νηστίσιμες συνταγές είναι αυτό που ζητάμε αυτή την εποχή!!!!!Μελετάω όλες τις συνταγές σου για να πάρω ιδέες τώρα που δεν τρώω ούτε γαλακτοκομικά....

    Θα περιμένω και για άλλες νηστίσιμες προτάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!