Μπακαλιάρος κρασάτος με πρασοσέλινα


25η Μαρτίου έρχεται... η παράδοση κυριαρχεί και ο μπακαλιάρος με ένα πλήθος παραλλαγές κάνει την εμφάνισή του. Παστός ή υγράλατος, νωπός ή κατεψυγμένος, έτσι κι αλλιώς η παράδοση καλά κρατεί! 
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τη μέρα αυτή στο τραπέζι υπήρχε μπακαλιάρος ή καλύτερα έκαναν παρέλαση δύο με τρία διαφορετικά πιάτα με μπακαλιάρο.
Μπακαλιάρος φρέσκος ή κατεψυγμένος στο φούρνο με πατάτες, σταφίδες και ντομάτα, μπακαλιάρος υγράλατος κροκέτες αλλά και τηγανιτός σε κομμάτια με σκορδαλιά, μπακαλιάρος με πράσα. Το συγκεκριμένο πιάτο τίμησε ήδη εφέτος η αδερφούλα μου! 
Μπακαλιάρος σε ροδέλες μαγειρεμένος στη γάστρα μόνον με το κρασί! Μια νοστιμιά απίστευτη ...πρέπει να το ομολογήσω ...κι ας μην προτιμώ τα... ψαροθαλασσινά, ας μην είμαι απ' αυτούς που θα διαλέξουν ψάρι ή θαλασσινό αν μπορούν να φάνε έστω και μια πατάτα βραστή ή ψωμί και τυρί (από τα καλύτερά μου!!!). -:))
Αν, λοιπόν, ανήκετε σ' αυτούς που αναζητούν μια νέα εκδοχή του μπακαλιάρου ...δοκιμάστε τη συγκεκριμένη ...θα σας εκπλήξει με τη νοστιμιά και την ευκολία της!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 1 πακέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο σε ροδέλες (ή υγράλατο ή νωπό)
  • 6 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη σελινόριζα σε φέτες κυδωνάτες
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κγ.λ. πάπρικα γλυκιά 
  • Αλάτι και λευκό πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 φλ.τσ. ζουμί από το φαγητό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Βάζουμε τα πράσα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ζεματιστούν και να πάρουν μια βράση.
  • Ρίχνουμε το νερό.
  • Πλένουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε τα ζεματισμένα λαχανικά.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
  • Πασπαλίζουμε με το κόλιανδρο και την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι λευκό.
  • Καλύπτουμε τη γάστρα πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι.
  • Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κλείνουμε τη γάστρα μόνον με το καπάκι της.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για άλλα 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το ψάρι.
Στο σημείο αυτό
* Εάν θέλουμε το ψάρι χωρίς αυγολέμονο το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
** Εάν μας αρέσει το αυγολέμονο, χτυπάμε τα δύο αυγά με το χυμό λεμονιού μέχρι να αφρίσουν και αφού προσθέσουμε στο μίγμα των αυγών το ζουμί που έχουμε βγάλει από το φαγητό μας (πάντα ανακατεύοντας), το ρίχνουμε ξανά στη γάστρα.
Ανακινούμε καλά τη γάστρα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην λιώσουν το ψάρι και τα λαχανικά) και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά έως ότου το φαγητό μείνει με το αυγολέμονο και χωρίς περιττά υγρά.
Καλή σας μέρα!!!

Tante Kiki
18 Comments

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική!
    Φοβερό φαγάκι, εννοείται όχι μόνο για την εθνική μας γιορτή!
    Εναλλακτική εκδοχή του μπακαλιάρου και μου αρέσει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Κικη!
    Υπεροχη προταση, θα το προτιμησω χωρις το αυγολεμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάλι μου αρέσουν και οι δύο εκδοχές Μαρίνα μου αρκεί το αυγολέμονο να μη μυρίζει αυγό!!
      Και σκέτος, πάντως, είναι υπέροχος!!

      Διαγραφή
  3. Μια πολύ νόστιμη εναλλακτική πρόταση για τον μπακαλιάρο, που και φέτος θα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι μας, του Ευαγγελισμού!
    Καλό μεσημέρι Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άκρως μυρωδάτη και απολαυστική η πρότασή σου!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
    Καλό Σαββατοκύριακο, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια διαφορετική πρόταση για τον μπακαλιάρο και μου αρέσουν τα πρασοσέλινα . Ευχαριστώ για άμεση απάντησή σου χθες Κική μου
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα πρασοσέλινα δοκίμασε τον μπακαλιάρο έτσι Νικόλ.
      Να είσαι καλά :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Διαφορετικό και πολύ πολύ νόστιμο το ψαράκι σου Κική!
    Ό,τι πρέπει για την Τρίτη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι μια εναλλακτική πρόταση Χρύσα μου για όσουν δεν θέλουν τον τηγανιτό μπακαλιάρο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. αχ ναι, δίκιο έχεις με το μπακαλιάρο την 25η!!!!!! το είχα ξεχάσει... νομίζω το μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι που κυριαρχεί αν δεν κάνω λάθος!!! η εκδοχή σου πολύ νόστιμη φαίνεται!! ευχαριστούμε πολύ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Εβονίτα μου, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά κυριαρχεί... και θα υπάρχει στην αυριανή ανάρτηση αλλά και ο σημερινός είναι μια εναλλακτική, νοστιμότατη πρόταση!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Κική!!!Μού αρέση πολύ η δική σου εκδοχή!!Πολύ νόστιμη συνταγή!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια εναλλακτική πρόταση Δήμητρά μου, για όσους δεν θέλουν τον τηγανιτό! Αύριο θα υπάρχουν όλες οι προτάσεις για την 25η Μαρτίου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Μπορείς να φτιάξεις έστω και λίγο Βάσω μου... εξάλλου αύριο θα έχω όλες τις σχετικές αναρτήσεις και το πώς ξαλμυρίζεται... ακολούθησε τις οδηγίες και φτιάξε μια μικρή ποσότητα για να τον ευχαριστηθείς... γιατί όχι;;;;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τις πιο τραβηχτικές συνταγές μπακαλιάρου νομίζω!Χαρούμενο ΣΚ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No