Μπακαλιάρος κρασάτος με πρασοσέλινα


25η Μαρτίου έρχεται... η παράδοση κυριαρχεί και ο μπακαλιάρος με ένα πλήθος παραλλαγές κάνει την εμφάνισή του. Παστός ή υγράλατος, νωπός ή κατεψυγμένος, έτσι κι αλλιώς η παράδοση καλά κρατεί! 
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τη μέρα αυτή στο τραπέζι υπήρχε μπακαλιάρος ή καλύτερα έκαναν παρέλαση δύο με τρία διαφορετικά πιάτα με μπακαλιάρο.
Μπακαλιάρος φρέσκος ή κατεψυγμένος στο φούρνο με πατάτες, σταφίδες και ντομάτα, μπακαλιάρος υγράλατος κροκέτες αλλά και τηγανιτός σε κομμάτια με σκορδαλιά, μπακαλιάρος με πράσα. Το συγκεκριμένο πιάτο τίμησε ήδη εφέτος η αδερφούλα μου! 
Μπακαλιάρος σε ροδέλες μαγειρεμένος στη γάστρα μόνον με το κρασί! Μια νοστιμιά απίστευτη ...πρέπει να το ομολογήσω ...κι ας μην προτιμώ τα... ψαροθαλασσινά, ας μην είμαι απ' αυτούς που θα διαλέξουν ψάρι ή θαλασσινό αν μπορούν να φάνε έστω και μια πατάτα βραστή ή ψωμί και τυρί (από τα καλύτερά μου!!!). -:))
Αν, λοιπόν, ανήκετε σ' αυτούς που αναζητούν μια νέα εκδοχή του μπακαλιάρου ...δοκιμάστε τη συγκεκριμένη ...θα σας εκπλήξει με τη νοστιμιά και την ευκολία της!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 1 πακέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο σε ροδέλες (ή υγράλατο ή νωπό)
  • 6 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη σελινόριζα σε φέτες κυδωνάτες
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κγ.λ. πάπρικα γλυκιά 
  • Αλάτι και λευκό πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 φλ.τσ. ζουμί από το φαγητό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Βάζουμε τα πράσα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ζεματιστούν και να πάρουν μια βράση.
  • Ρίχνουμε το νερό.
  • Πλένουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε τα ζεματισμένα λαχανικά.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
  • Πασπαλίζουμε με το κόλιανδρο και την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι λευκό.
  • Καλύπτουμε τη γάστρα πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι.
  • Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κλείνουμε τη γάστρα μόνον με το καπάκι της.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για άλλα 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το ψάρι.
Στο σημείο αυτό
* Εάν θέλουμε το ψάρι χωρίς αυγολέμονο το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
** Εάν μας αρέσει το αυγολέμονο, χτυπάμε τα δύο αυγά με το χυμό λεμονιού μέχρι να αφρίσουν και αφού προσθέσουμε στο μίγμα των αυγών το ζουμί που έχουμε βγάλει από το φαγητό μας (πάντα ανακατεύοντας), το ρίχνουμε ξανά στη γάστρα.
Ανακινούμε καλά τη γάστρα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην λιώσουν το ψάρι και τα λαχανικά) και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά έως ότου το φαγητό μείνει με το αυγολέμονο και χωρίς περιττά υγρά.
Καλή σας μέρα!!!

Tante Kiki
18 Comments
No