Τυρόπιτα με ζύμη καλαμποκάλευρου, φρέσκα κρεμμυδάκια και λιαστές ντομάτες


Καλή σας μέρα!! Η άνοιξη πάει κι έρχεται εδώ σε μας!! Το πρωί μουντάδα, αεράκι και μπόλικα γκρίζα σύννεφα περιδιάβαιναν τον ουρανό! Ύστερα, τα γκρίζα σύννεφα έγιναν άσπρα, ο ήλιος θεώρησε ότι κοιμήθηκε αρκετά και αποφάσισε να κάνει μια μεγαλόπρεπη εμφάνιση δείχνοντάς μας μιαν άλλη, ανοιξιάτικη διάσταση της φύσης! Σε μερικά λεπτά, όμως... τρέχει και πάλι να κρυφτεί θαρρείς και δεν μπορεί να αποφασίσει τί ακριβώς θέλει να κάνει ή να μας δείξει ότι θέλει κι αυτός να παίξει κρυφτούλι... θα βρέξει ή όχι;;;
Σάββατο σήμερα, Κυριακή αύριο κι ένα πρωινό λίγο διαφορετικό το θέλουμε όλοι! Διαφορετικό ή μάλλον Ελληνικό! Καλά τα κορνφλέηκς, καλές οι μπάρες, τα κέικς και τα μπισκότα αλλά εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τα ήρεμα πρωινά των γιορτών ή του Σαββατοκύριακου μια τετράγωνη κάτασπρη πιατέλα με μικρά σιελ και ροζ λουλουδάκια στην μια πλευρά της γεμάτη με κομμάτια λαχταριστής τυρόπιτας ή σπανακόπιτας, συχνά και των δύο να ... μετατρέπεται σε λαχταριστό κέντρο του τραπεζιού. Το καλύτερο πρωινό... ίσως όχι για μένα τότε η σπανακόπιτα αλλά σίγουρα η τυρόπιτα. Με ένα φλιτζάνι γάλα και ένα κομμάτι πίτα το πρωινό παίρνει άλλη διάσταση και το στομάχι γεμίζει αδιαμαρτύρητα μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Η αλήθεια είναι ότι τα κέικ έκαναν την εμφάνισή τους αργότερα στο οικογενειακό μας τραπέζι για πρωινό... ίσως γιατί η οικογένεια μια προτίμηση στα αλμυρά την είχε!!! 
Παραδοσιακό πρωινό αλλά και σνακ, νοστιμιά για ένα πικ νικ αλλά και για απογευματινό, μια ελληνικότατη πιτούλα με όποιο φύλλο κι αν την φτιάξουμε είναι πηγή νοστιμιάς, βιταμινών και κορεσμού! Γιατί όχι λοιπόν και για το αυριανό Κυριακάτικο πρωινό; Την φτιάχνουμε το Σάββατο και την ψήνουμε Κυριακή πρωί ή την έχουμε ήδη έτοιμη από το Σάββατο και τη ζεσταίνουμε ελαφρώς στον φούρνο (όχι στα μικροκύμματα για να μην μαλακώσει το φύλλο) αν και προσωπικά την λατρεύω και σε θερμοκρασία δωματίου.
Πάμε να δούμε τη συγκεκριμένη με το λίγο πιο χοντρό, χωριάτικο φύλλο και την ελαφρώς πικάντικη γέμιση;;;
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 32-34 εκ. διάμετρο 
Η ζύμη για το φύλλο
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μηλόξιδο
100 ml κρύα σόδα (αναψυκτικό)
100-120 ml κρύο νερό* 
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων
Για τη γέμιση
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
200 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
8 φέτες λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένες
2 αυγά 
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
Ελάχιστο αλάτι
Λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η ζύμη για το φύλλο
Βάζουμε τα τρία άλευρα σε ένα μεγάλο μπολ. 
Ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τη σόδα και το 1/3 από το νερό.
Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
Για τη γέμιση
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε την πίτα
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε δύο μέρη. 
Κάθε ένα από τα δύο μέρη τα χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε έναν δίσκο με διάμετρο 12 εκατοστά περίπου εκατοστά (έτσι έχουμε 8 δίσκους).
Βάζουμε έναν δίσκο, το αλείφουμε με το μίγμα μαργαρίνης (ή βουτύρου) και ελαιολάδου και τοποθετούμε έναν άλλο από πάνω.
Κάνουμε δύο "πυργάκια" με 4 δίσκους το καθένα και γύρω γύρω διπλώνουμε προς τα μέσα λίγο το "πυργάκι" έτσι ώστε να μοιάζει με έναν δίσκο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Βγάζουμε το ένα "πυργάκι" από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
Το τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λίγο από το μίγμα που αλείψαμε και τα δισκάκια ζύμης.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο πάχος.
Βάζουμε τη γέμιση στο ταψί και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Κάνουμε τον "κόθρο" κλείνοντας την πίτα γύρω γύρω (πιάνουμε προσεκτικά το κάτω φύλλο και το φέρνουμε πάνω από το επάνω φύλλο και το κλείνουμε).
Αλείφουμε με το ίδιο μίγμα την επιφάνεια της πίτας.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια προσέχοντας να μην χαράξουμε και το κάτω φύλλο και χυθεί η γέμιση.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η πίτα μας απέκτησε ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα.
* Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζοντας το νερό, ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά τη ζύμη και μετά αποφασίζουμε ένα θα προσθέσουμε άλλο, γιατί η ζύμη όσο ζυμώνεται τόσο λιγότερο κολλάει στα χέρια.
Να περάσετε ένα πανέμορφο και νόστιμο Σαββατοκύριακο!!!
Tante Kiki
23 Comments
No