Παρασκευή σήμερα! Έφτασεεεε!!! Έτοιμοι όλοι για ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο;;;
Τι περιλαμβάνει αλήθεια το τέλειο Σαββατοκύριακο για σας;;; Για μένα ένα τέλειο Σαββατοκύριακο έχει χαλαρές δραστηριότητες, διάβασμα, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λίγη κηπουρική, μια κοντινή εκδρομούλα για να απολαύσω έναν καφέ ή απλά φίλους στο σπίτι για κουβεντούλα και γέλια! Γιατί, στη ζωή οι απλές, καθημερινές απολαύσεις είναι αυτές που έχουν την μεγαλύτερη αξία αλλά κι αυτές που αποτελούν τα "παραθυράκια χαράς κι ευτυχίας".
Όμως, ένα παραθυράκι ευτυχίας δεν είναι κι αυτό της γεύσης;;;; Μαζί με την παρεούλα... ένα καλομαγειρεμένο και όμορφο πιάτο αλλά κι ένα γλυκό είναι απαραίτητο, δεν συμφωνείτε;;;
Για φανταστείτε... ήλιος, ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, ένα τραπέζι απλό αλλά ομορφοστρωμένο στη βεράντα ή στον κήπο, λίγα αγριολούλουδα ... έτσι για να μας θυμίζουν ότι η άνοιξη και το Πάσχα βρίσκονται προ των πυλών, μεζέδες και ένα κατακίτρινο γλυκό, σαν ήλιος εκεί στην μια άκρη του τραπεζιού σε μια κάτασπρη πιατέλα. Κάποιοι από την παρέα νηστεύουν, άλλοι πάλι όχι... σεβαστή η απόφαση του καθενός κι εμείς, χαρούμενοι γι αυτή τη μάζωξη λαχταράμε να τους ικανοποιήσουμε όλους για να τους μείνει... αξέχαστη η μέρα και να φύγουν μ΄ένα τεράστιο χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό τους!
Τί λέτε... συμφωνείτε να κλείσουμε γλυκά το φαγοπότι με ένα νηστήσιμο, ολόχρυσο ραβανί (ή ρεβανί στα μέρη μας) χωρίς ίχνος αυγού αλλά με μια μοναδική νοστιμιά και την υπέροχη πινελιά του ινδοκάρυδου;;; Όποιος το δοκίμασε ...ξετρελλάθηκε... ακόμη κι αυτοί που δεν είναι από τους φανατικούς φίλους του ινδοκάρυδου (ξέρουν αυτοί!!!) το απόλαυσαν!! Έτσι, σε όσους νηστεύουν κερνάμε το ραβανί σκέτο, πασπαλισμένο με μια μπόλικη δόση καρύδας και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σε όσους δεν νηστεύουν... μια μπάλα παγωτό βανίλια από δίπλα θα πολλαπλασιάσει την απόλαυση!! Αλλά ...ας μην ξεχνάμε και τους σοκολατομανείς... εεεεε και γι αυτούς κάτι θα κάνουμε... τί θα λέγατε για ένα ραβανί περιχυμένο με λίγο σιρόπι σοκολάτας;;; Προσωπικά, το απολαύσαμε οι μισοί με μπόλικο ινδοκάρυδο και μερικοί με παγωτό γιατί δεν χρειάζεται να νηστεύεις ή να μην νηστεύεις για να ευχαριστηθείς ένα τέτοιο γλυκό!!!! :))
Δική σας η συνταγούλα και... πιστέψτε με... δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από ένα δεκάλεπτο για να το βάλετε στο φούρνο κι εκεί προς το τέλος του ψησίματος άλλα 15 λεπτά για να φτιάξετε το σιρόπι και να το σιροπιάσετε όπως είναι ζεστό!!
Για το ραβανί
- 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της + λίγη ακόμα για το ταψί
- 70 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
- 100-110 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
- 370 ml χυμό πορτοκαλιού
- 100 ml αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) + λίγο για το ταψί
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 φέτα (ή 50 ml χυμό πορτοκαλιού)
- Αλείφουμε το ταψάκι μας με ηλιέλαιο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ, το χοντρό και το λεπτό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ινδοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το "σύρμα" που θα ανακατέψουμε το τελικό μείγμα και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
- Στην λακούβα, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και την σόδα και τα ανακατεύουμε καλά με το "σύρμα" μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα ελαφρώς πηχτό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο και πασπαλίζουμε με φαρίνα το ταψάκι μας.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος (για να "φουσκώσει" το σιμιγδάλι).
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί καλά κι έχει αποκτήσει ένα καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (όση ώρα ψήνεται το γλυκό)
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τη ζάχαρη και την φλούδα ή τον χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά.
- Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει.
- Περιχύνουμε το χλιαρό ραβανί με 1/3 από το ζεστό σιρόπι.
- Το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, αφήνοντάς το μέχρι να το απορροφήσει όλο.
- Μόλις το ραβανί απορροφήσει το σιρόπι το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.
- Εάν δεν μας ενδιαφέρει να είναι νηστήσιμο, το σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας ή με άγλυκη σαντιγύ.
Φαίνεται φοβερό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ωραία και αφράτη σιροπιασμένη υφή! Έτσι μάλιστα, να νηστεύω κάθε μέρα :)
Φιλιά
Εύκολο, νόστιμο και αρωματικό Ερμιόνη μου!!! Πράγματι ...τελικά η νηστεία είναι πολύ ωραία αρκεί να υπάρχει φαντασία και διάθεση... καμιά σχέση μ' αυτό που ακούγαμε παλιότερα! :)
ΔιαγραφήΦιλιά!
Φοβερό το ραβανί! Μπράβο Κική μου! Είναι υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Λίλια!! :)
Διαγραφή...ναι, ναι υπέροχο χωρίς αυγά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσεις όμορφα Βασιλική μου!
Ζ.
Μια χαρά είναι χωρίς αυγά Ζαμπία μου!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ επίσης!
Απιθανο! Φανταστικο Κικιτσα μου! Το ραβανι απο τα αγαπημενα μου γλυκα..ποσο μαλλον δε που τωρα γινεται και χωρις αυγα και μπαινει η πινελια και η εξωτικη μυρωδια της καρυδας! Αχ πρεπει να το φτιαξω αυτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εχεις ενα γλυκο (σαν το ραβανι σου) υπολοιπο ΣΚ! :-))))
Φιλακια πολλα!!
Ευη
Να το δοκιμάσεις Ευούλα μου... είναι τόσο εύκολο και νόστιμο!!
ΔιαγραφήΕπίσης, καλή εβδομάδα και να περνάς καλά!!!
Φιλάκια!
Αυτο το ινδοκάρυδο δεν μπορω να το αγαπησω απο μικρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως το γλυκό σου ειναι πολύ ομορφο :)
Αααα κι εσύ σαν την αδερφή μου... μακριά από το ινδοκάρυδο!! Μπορείς όμως να προτιμήσεις την κλασσική εκδοχή!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! :)
Μου αρεσει τρελα! Λατρευω καρυδα και πορτοκαλι. Δεν νηστευω και θα το ετρωγα ουτως η αλλως. Σουπερ!!! Σε φιλω πολυ Κικη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ, κι εγώ Χρυσαυγή μου!! Δεν πειράζει... ούτε κι εγώ νηστεύω αλλά μου αρέσει αυτό το παιχνίδι με τα νηστίσιμα και κυρίως ότι είναι πιο ελαφρά! χεχεχε
ΔιαγραφήΦιλάκια!
τρελαίνομαι γι αραβανί και έχω και καιρό να φάω!!! την πάιρνω τη συνταγή!!!! :) φιλάκια, καλή Κυριακή!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήραβανί όχι Αραβανή! χαχααχα :)
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το Εβονίτα (εντάξει το ραβανί κι όχι την Αραβανή χαχαχαχα). :)
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Αν δεν βάλω χοντρό σιμιγδαλι πειράζει πάντως φαίνεται πολυ ωραίο μπράβο
ΔιαγραφήΚαι νοστιμιά και νηστίσιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το γλυκάκι που μας σερβίρεις Κική μου!
Φιλιά, καλή Κυριακή!!
Ναι, αν και δεν νηστεύω μου αρέσουν πολύ οι πιο ελαφρές εκδοχές των κλασσικών γλυκών Έλενά μου!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Αααα, Βάσω κι εσείς ρεβανί το λέτε όπως εμείς, εεεε;;
ΔιαγραφήΠάντως αν δεν είσαι φανατικός εχθρός του ινδοκάρυδου και δεν το ξέρεις δεν θα το ακούσεις ιδιαίτερα εκτός κι αν το πασπαλίσεις και με ινδοκάρυδο!
Φιλιά!
Καλέέέέ! Πώς μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λατρεύω το γλυκάκι αυτό! Εδώ και χρόνια είμαι απίστευτα ερωτευμένη μαζί του! Παθιασμένη σχέση λέμε!!!
;-)
Φιλάκια, χρυσοχέρα, Κική μου!!!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
'Ελα ντεεεεε, έχασες τον έρωτα της ζωής σου!!!!! Φαντάζομαι πάθος!!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια Ιωάννα μου!!!
Λατρεύω το ραβανί και η νηστίσιμη εκδοχή του φαίνεται υπέροχη !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικίτσα μου πολλά πολλά φιλάκια ....
Μου έλειψες !!!!
Σόφη
Κι εσύ μου έλειψες Σοφάκι μου...είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Λοιπόν το έφτιαξα την 25η Μαρτίου για τη γιορτή της μητέρας μου. Όμως, αντί για ελαιόλαδο (επειδή το δικό μου είναι βαρύ) έβαλα γίδινο βούτυρο. Έγινε πολύ αρωματική και νόστιμη!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαξα το γλυκο και μάλιστα διπλασίασα την συνταγή γιατι φαντάστηκα οτι δεν θα μας φτάσει ;) Εγινε παρα πολυ νόστιμο αν και εβαλα λιγότερη ζάχαρη στο σιρόπι γιατι φοβήθηκα οτι θα ηταν υπερβολικά γλυκο, ομως ομολογώ πως αν ακολουθούσα κατα γράμμα την συνταγή θα ηταν εξίσου νόστιμο το ραβανί. Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.'Εκανα τη συνταγή σας και βγήκε πάρα με πάρα πολύ σφιχτή σαν ζύμη.Προφανώς τα 250γρ αλεύρι είναι λάθος...Διορθώστε τη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Μάλλον δεν προσέξατε ότι το αλεύρι και τα άλλα υλικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σε γραμμάρια αλλά ml που σημαίνει ότι τα 250ml είναι μικρότερη από τα 250 γραμμάρια. Η συνταγή είναι σωστή αλλά ΠΡΕΠΕΙ να διαβάζουμε προσεκτικά τί γράφει!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Ωραια συνταγή για εμας τους vegan! Την εφτιαξα και βγήκε πολυ νοστιμο αλλα πολυυυυ γλυκο. Θα το ξαναφτιαξω με τη μιση ζαχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, θέλω να ρωτήσω σχετικά με την ωραία συνταγή σας κάποια πράγματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήα) οι διαστάσεις για το ταψί αφορούν τετράγωνο ή στρογγυλό;
β) ψήνουμε αντιστάσεις ή αέρα;
γ) πόσο καιρό διατηρείται και πού το αποθηκεύουμε;
δ) βγαίνει πολύ γλυκό; ( ρωτάω γιατί οι δοκιμαστές είναι αυστηροί και μεγάλοι σε ηλικία ).
Θέλω να το φτιάξω για την γιορτή της ανιψιάς μου και δεν θέλω να αποτύχω.Ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ.
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήα) εφόσον γράφω διάμετρο πρόκειται για στρογγυλό ταψάκι.
β) ψήνουμε σε αέρα.
γ) διατηρείται για 4-5 μέρες και το διατηρούμε στο ψυγείο αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 18 βαθμούς. Παρ΄όλα αυτά στο ψυγείο "σφίγγει" λίγο.
δ) Το αν είναι η όχι γλυκό... είναι πολύ σχετικό οπότε ό,τι και να πω δεν ισχύει. Μπορείτε να δοκιμάσετε το μείγμα γιατί είναι νηστίσιμο πριν το ψήσετε και αν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη. Αν δεν το θέλετε γλυκό προσθέστε τη ζάχαρη σταδιακά... δοκιμάζοντας.
ε) Προσοχή στις μονάδες μέτρησης (ml και γραμμάρια γιατί δεν είναι το ίδιο) αλλά και στην διαδικασία που πρέπει να την ακολουθήσετε επακριβώς ...αλλιώς το γλυκό δεν θα βγει αφράτο.
Πάρα πολύ ωραίο φαίνεται θα το φτιάξω σίγουρα! Μία ερώτηση μόνο να σας κάνω: γράφετε ότι το σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι και το βάζουμε πάλι στον φούρνο για 5 λεπτά και μετα το σιροπιαζουμε με το υπολοιπο. Για ποιο λόγο το κάνετε αυτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας..παρακαλω μια ερωτηση οσον αφορα ενα σχολιο πιο πανω..το αλευρι κ σιμιγδαλι ειναι σε γραμμαρια κ τα αλλα ειναι σε ml.. σωστα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όπως ακριβώς τα διαβάζετε στα υλικά... προσοχή!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
Τελειο , το εφτιαξα του ευαγγελισμου που εκανα τραπεζι και ολοι ξετρελλαθηκαν!!! Αυριο θα φτιαξω και τη νηστισμη παστα φλωρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσε! Και η πάστα φλώρα είναι πεντανόστιμη!
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια και καλό Πάσχα!
Γειά σας και από μένα. Εμείς νηστευουμε τακτικά. Παρολαυτα κάνω νηστίσιμα και από επιλογή. Σήμερα έκανα αυτό το ραβανι και πραγματικά ενθουσιαστηκα. Αξίζει! Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝηστευω θα κανω τη συνταγη σας αυριο ειμαι η ιδανικη για εμενα απο ολες οσες εχω διαβασει ελπιζω να το πετυχωωετσι οπως το φανταζομαι!!!! ❤️❤️
ΑπάντησηΔιαγραφή