Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι χωρίς μίξερ

Παρασκευή σήμερα! Έφτασεεεε!!! Έτοιμοι όλοι για ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο;;; 
Τι περιλαμβάνει αλήθεια το τέλειο Σαββατοκύριακο για σας;;; Για μένα ένα τέλειο Σαββατοκύριακο έχει χαλαρές δραστηριότητες, διάβασμα, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λίγη κηπουρική, μια κοντινή εκδρομούλα για να απολαύσω έναν καφέ ή απλά φίλους στο σπίτι για κουβεντούλα και γέλια!  Γιατί, στη ζωή οι απλές, καθημερινές απολαύσεις είναι αυτές που έχουν την μεγαλύτερη αξία αλλά κι αυτές που αποτελούν τα "παραθυράκια χαράς κι ευτυχίας". 
Όμως, ένα παραθυράκι ευτυχίας δεν είναι κι αυτό της γεύσης;;;; Μαζί με την παρεούλα... ένα καλομαγειρεμένο και όμορφο πιάτο αλλά κι ένα γλυκό είναι απαραίτητο, δεν συμφωνείτε;;; 
Για φανταστείτε... ήλιος, ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, ένα τραπέζι απλό αλλά ομορφοστρωμένο στη βεράντα ή στον κήπο, λίγα αγριολούλουδα ... έτσι για να μας θυμίζουν ότι η άνοιξη και το Πάσχα βρίσκονται προ των πυλών, μεζέδες και ένα κατακίτρινο γλυκό, σαν ήλιος εκεί στην μια άκρη του τραπεζιού σε μια κάτασπρη πιατέλα. Κάποιοι από την παρέα νηστεύουν, άλλοι πάλι όχι... σεβαστή η απόφαση του καθενός κι εμείς, χαρούμενοι γι αυτή τη μάζωξη λαχταράμε να τους ικανοποιήσουμε όλους για να τους μείνει... αξέχαστη η μέρα και να φύγουν μ΄ένα τεράστιο χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό τους! 
Τί λέτε... συμφωνείτε να κλείσουμε γλυκά το φαγοπότι με ένα νηστήσιμο, ολόχρυσο ραβανί (ή ρεβανί στα μέρη μας) χωρίς ίχνος αυγού αλλά με μια μοναδική νοστιμιά και την υπέροχη πινελιά του ινδοκάρυδου;;; Όποιος το δοκίμασε ...ξετρελλάθηκε... ακόμη κι αυτοί που δεν είναι από τους φανατικούς φίλους του ινδοκάρυδου (ξέρουν αυτοί!!!) το απόλαυσαν!!  Έτσι, σε όσους νηστεύουν κερνάμε το ραβανί σκέτο, πασπαλισμένο με μια μπόλικη δόση καρύδας και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σε όσους δεν νηστεύουν... μια μπάλα παγωτό βανίλια από δίπλα θα πολλαπλασιάσει την απόλαυση!! Αλλά ...ας μην ξεχνάμε και τους σοκολατομανείς... εεεεε και γι αυτούς κάτι θα κάνουμε... τί θα λέγατε για ένα ραβανί περιχυμένο με λίγο σιρόπι σοκολάτας;;; Προσωπικά, το απολαύσαμε οι μισοί με μπόλικο ινδοκάρυδο και μερικοί με παγωτό γιατί δεν χρειάζεται να νηστεύεις ή να μην νηστεύεις για να ευχαριστηθείς ένα τέτοιο γλυκό!!!!  :))
Δική σας η συνταγούλα και... πιστέψτε με... δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από ένα δεκάλεπτο για να το βάλετε στο φούρνο κι εκεί προς το τέλος του ψησίματος άλλα 15 λεπτά για να φτιάξετε το σιρόπι και να το σιροπιάσετε όπως είναι ζεστό!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ.
Για το ραβανί
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της + λίγη ακόμα για το ταψί
70 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
100-110 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
370 ml χυμό πορτοκαλιού
100 ml αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) + λίγο για το ταψί
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
400 ml νερό 
400 γρ. ζάχαρη
1 φέτα (ή 50 ml χυμό πορτοκαλιού)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Αλείφουμε το ταψάκι μας με ηλιέλαιο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ, το χοντρό και το λεπτό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ινδοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το "σύρμα" που θα ανακατέψουμε το τελικό μείγμα και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
  • Στην λακούβα, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και την σόδα και τα ανακατεύουμε καλά με το "σύρμα" μέχρι να  έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα ελαφρώς πηχτό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  • Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο και πασπαλίζουμε με φαρίνα το ταψάκι μας.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος (για να "φουσκώσει" το σιμιγδάλι).
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί καλά κι έχει αποκτήσει ένα καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (όση ώρα ψήνεται το γλυκό)
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τη ζάχαρη και την φλούδα ή τον χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε το χλιαρό ραβανί με 1/3 από το ζεστό σιρόπι.
  • Το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, αφήνοντάς το μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  • Μόλις το ραβανί απορροφήσει το σιρόπι το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.
  • Εάν δεν μας ενδιαφέρει να είναι νηστήσιμο, το σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας ή με άγλυκη σαντιγύ.

Πηγή: "Μαγειρεύοντας σαρακοστιανά", Εκδ. Φυτράκη

35 σχόλια:

  1. Φαίνεται φοβερό!
    Με ωραία και αφράτη σιροπιασμένη υφή! Έτσι μάλιστα, να νηστεύω κάθε μέρα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο, νόστιμο και αρωματικό Ερμιόνη μου!!! Πράγματι ...τελικά η νηστεία είναι πολύ ωραία αρκεί να υπάρχει φαντασία και διάθεση... καμιά σχέση μ' αυτό που ακούγαμε παλιότερα! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Φοβερό το ραβανί! Μπράβο Κική μου! Είναι υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ναι, ναι υπέροχο χωρίς αυγά!

    Να περάσεις όμορφα Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά είναι χωρίς αυγά Ζαμπία μου!!
      Ευχαριστώ επίσης!

      Διαγραφή
  4. Απιθανο! Φανταστικο Κικιτσα μου! Το ραβανι απο τα αγαπημενα μου γλυκα..ποσο μαλλον δε που τωρα γινεται και χωρις αυγα και μπαινει η πινελια και η εξωτικη μυρωδια της καρυδας! Αχ πρεπει να το φτιαξω αυτο!!
    Να εχεις ενα γλυκο (σαν το ραβανι σου) υπολοιπο ΣΚ! :-))))
    Φιλακια πολλα!!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Ευούλα μου... είναι τόσο εύκολο και νόστιμο!!
      Επίσης, καλή εβδομάδα και να περνάς καλά!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Αυτο το ινδοκάρυδο δεν μπορω να το αγαπησω απο μικρη.
    Πάντως το γλυκό σου ειναι πολύ ομορφο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα κι εσύ σαν την αδερφή μου... μακριά από το ινδοκάρυδο!! Μπορείς όμως να προτιμήσεις την κλασσική εκδοχή!!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! :)

      Διαγραφή
  6. Μου αρεσει τρελα! Λατρευω καρυδα και πορτοκαλι. Δεν νηστευω και θα το ετρωγα ουτως η αλλως. Σουπερ!!! Σε φιλω πολυ Κικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, κι εγώ Χρυσαυγή μου!! Δεν πειράζει... ούτε κι εγώ νηστεύω αλλά μου αρέσει αυτό το παιχνίδι με τα νηστίσιμα και κυρίως ότι είναι πιο ελαφρά! χεχεχε
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. τρελαίνομαι γι αραβανί και έχω και καιρό να φάω!!! την πάιρνω τη συνταγή!!!! :) φιλάκια, καλή Κυριακή!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ραβανί όχι Αραβανή! χαχααχα :)

      Διαγραφή
    2. Δοκίμασέ το Εβονίτα (εντάξει το ραβανί κι όχι την Αραβανή χαχαχαχα). :)
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
    3. Αν δεν βάλω χοντρό σιμιγδαλι πειράζει πάντως φαίνεται πολυ ωραίο μπράβο

      Διαγραφή
  8. Και νοστιμιά και νηστίσιμη!!
    Υπέροχο το γλυκάκι που μας σερβίρεις Κική μου!
    Φιλιά, καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και ειμαι και εγώ μέσα σε αυτούς που δεν τρελαίνονται για ινδοκαρυδο, θα πάρω πολύ ευχαρίστως ένα κομμάτι!
      Η ανάρτηση σου με μου θύμισε πόσο καιρό έχω να φάω ρεβανι!

      Διαγραφή
    2. Ναι, αν και δεν νηστεύω μου αρέσουν πολύ οι πιο ελαφρές εκδοχές των κλασσικών γλυκών Έλενά μου!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
    3. Αααα, Βάσω κι εσείς ρεβανί το λέτε όπως εμείς, εεεε;;
      Πάντως αν δεν είσαι φανατικός εχθρός του ινδοκάρυδου και δεν το ξέρεις δεν θα το ακούσεις ιδιαίτερα εκτός κι αν το πασπαλίσεις και με ινδοκάρυδο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Καλέέέέ! Πώς μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση?!
    Το λατρεύω το γλυκάκι αυτό! Εδώ και χρόνια είμαι απίστευτα ερωτευμένη μαζί του! Παθιασμένη σχέση λέμε!!!
    ;-)
    Φιλάκια, χρυσοχέρα, Κική μου!!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ελα ντεεεεε, έχασες τον έρωτα της ζωής σου!!!!! Φαντάζομαι πάθος!!!!!
      Φιλάκια Ιωάννα μου!!!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω το ραβανί και η νηστίσιμη εκδοχή του φαίνεται υπέροχη !!!!
    Κικίτσα μου πολλά πολλά φιλάκια ....
    Μου έλειψες !!!!
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ μου έλειψες Σοφάκι μου...είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Λοιπόν το έφτιαξα την 25η Μαρτίου για τη γιορτή της μητέρας μου. Όμως, αντί για ελαιόλαδο (επειδή το δικό μου είναι βαρύ) έβαλα γίδινο βούτυρο. Έγινε πολύ αρωματική και νόστιμη!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το έφτιαξα το γλυκο και μάλιστα διπλασίασα την συνταγή γιατι φαντάστηκα οτι δεν θα μας φτάσει ;) Εγινε παρα πολυ νόστιμο αν και εβαλα λιγότερη ζάχαρη στο σιρόπι γιατι φοβήθηκα οτι θα ηταν υπερβολικά γλυκο, ομως ομολογώ πως αν ακολουθούσα κατα γράμμα την συνταγή θα ηταν εξίσου νόστιμο το ραβανί. Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα.'Εκανα τη συνταγή σας και βγήκε πάρα με πάρα πολύ σφιχτή σαν ζύμη.Προφανώς τα 250γρ αλεύρι είναι λάθος...Διορθώστε τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Μάλλον δεν προσέξατε ότι το αλεύρι και τα άλλα υλικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σε γραμμάρια αλλά ml που σημαίνει ότι τα 250ml είναι μικρότερη από τα 250 γραμμάρια. Η συνταγή είναι σωστή αλλά ΠΡΕΠΕΙ να διαβάζουμε προσεκτικά τί γράφει!!!!!!!!!!!!!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  14. Ωραια συνταγή για εμας τους vegan! Την εφτιαξα και βγήκε πολυ νοστιμο αλλα πολυυυυ γλυκο. Θα το ξαναφτιαξω με τη μιση ζαχαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω σχετικά με την ωραία συνταγή σας κάποια πράγματα:
    α) οι διαστάσεις για το ταψί αφορούν τετράγωνο ή στρογγυλό;
    β) ψήνουμε αντιστάσεις ή αέρα;
    γ) πόσο καιρό διατηρείται και πού το αποθηκεύουμε;
    δ) βγαίνει πολύ γλυκό; ( ρωτάω γιατί οι δοκιμαστές είναι αυστηροί και μεγάλοι σε ηλικία ).
    Θέλω να το φτιάξω για την γιορτή της ανιψιάς μου και δεν θέλω να αποτύχω.Ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα!
    α) εφόσον γράφω διάμετρο πρόκειται για στρογγυλό ταψάκι.
    β) ψήνουμε σε αέρα.
    γ) διατηρείται για 4-5 μέρες και το διατηρούμε στο ψυγείο αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 18 βαθμούς. Παρ΄όλα αυτά στο ψυγείο "σφίγγει" λίγο.
    δ) Το αν είναι η όχι γλυκό... είναι πολύ σχετικό οπότε ό,τι και να πω δεν ισχύει. Μπορείτε να δοκιμάσετε το μείγμα γιατί είναι νηστίσιμο πριν το ψήσετε και αν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη. Αν δεν το θέλετε γλυκό προσθέστε τη ζάχαρη σταδιακά... δοκιμάζοντας.
    ε) Προσοχή στις μονάδες μέτρησης (ml και γραμμάρια γιατί δεν είναι το ίδιο) αλλά και στην διαδικασία που πρέπει να την ακολουθήσετε επακριβώς ...αλλιώς το γλυκό δεν θα βγει αφράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας..παρακαλω μια ερωτηση οσον αφορα ενα σχολιο πιο πανω..το αλευρι κ σιμιγδαλι ειναι σε γραμμαρια κ τα αλλα ειναι σε ml.. σωστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όπως ακριβώς τα διαβάζετε στα υλικά... προσοχή!
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  18. Τελειο , το εφτιαξα του ευαγγελισμου που εκανα τραπεζι και ολοι ξετρελλαθηκαν!!! Αυριο θα φτιαξω και τη νηστισμη παστα φλωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας άρεσε! Και η πάστα φλώρα είναι πεντανόστιμη!
      Καλή συνέχεια και καλό Πάσχα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!