Μια ζύμη δύο λαγάνες και τα μυστικά τους


Μια ζύμη δύο λαγάνες και τα μυστικά τους

Καλή σας μέρα! Καλό μήνα να έχουμε!!!! Το ψωμί γεμίζει το στομάχι αλλά και τη ψυχή μας... δεν συμφωνείτε. Το ψωμί είναι παρόν στην καθημερινότητά μας, στις γιορτές μας, σε τελετές και ιεροτελεστίες, σε εύκολες και δύσκολες στιγμές των ανθρώπων. Υπάρχουν ειδικά ψωμιά σχεδόν για κάθε περίσταση! Έτσι φτάνουμε στην λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που παλιότερα γινόταν άζυμο. 
Η λαγάνα είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί που, όμως, είναι ένα απλό, καθημερινό ψωμί αν και όχι παραδοσιακό πια γιατί, όπως ήδη ανέφερα, η παραδοσιακή λαγάνα είναι ενα άζυμο ψωμί, δηλαδή χωρίς προζύμι ή μαγιά. 

Μια ζύμη δύο λαγάνες και τα μυστικά τους

Ποιά είναι τα μυστικά της λαγάνας;
  1. Ένα από τα μυστικά της λαγάνας είναι το καλό αλεύρι, κοσκινισμένο ή όχι. Κι αν θέλουμε ακόμη περισσότερη νοστιμιά ετοιμάζουμε ένα μίγμα από σκληρό αλεύρι και καλαμποκάλευρο μαζί με μια "ιδέα" κόλιανδρο σε σκόνη... έτσι για περισσότερο άρωμα.  
  2. Ένα άλλο μυστικό για γρήγορο φούσκωμα είναι το μπεν μαρί. Ναι, καλά διαβάσατε και δεν πρόκειται για κάποιο λάθος! Εάν χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί (χωρίς η κατσαρόλα να είναι στη φωτιά) για να φουσκώσουμε τη ζύμη, θα τη δούμε να διπλασιάζεται σε χρόνο ρεκόρ. Εάν πάλι δεν θέλουμε το μπεν μαρί μπορούμε να βάλουμε να φουσκώσει η λαγάνα στους 35 βαθμούς στον φούρνο (χρειάζεται γύρω στη μία ώρα) ή εντελώς παραδοσιακά, σε μια λεκανίτσα σε ζεστό μέρος και τυλιγμένη με μια κουβέρτα (κάπως έτσι το έκανε και η γιαγιά μου).
  3. Οι γνωστές "δαχτυλιές" που έχει η κάθε αξιοπρεπής λαγάνα έτσι ώστε να μη φουσκώσει, μπορούν να ενισχυθούν με τρύπημα με ένα πιρούνι.
  4. Όσο για την κόρα, είναι πιο εύκολο να γίνει τραγανή παρά μαλακή. Εάν όμως είστε από τους οπαδούς της μαλακής κόρας (όπως κι εγώ) τότε δεν έχουμε παρά να αλείψουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λάδι πριν την ψήσουμε και αμέσως μετά μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο να την αλείψουμε και πάλι αφού, όμως, πρώτα την ψεκάσουμε με λίγο νερό για να μαλακώσει και να γυαλίσει.
  5. Εάν θέλουμε ελαφρώς γλυκιά γεύση στην επιφάνεια, τότε μόλις η λαγάνα βγεί από το φούρνο την αλείφουμε με λίγο μέλι διαλυμένο σε χλιαρό νερό και την αφήνουμε να στεγνώσει.
Μια ζύμη δύο λαγάνες και τα μυστικά τους

ΥΛΙΚΑ
για 2 λαγάνες
  • 200 γρ. αλεύρι για πίτσα ή τζιαπάτα (τύπου 00)
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 330-340 ml χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γραμμάρια)  
  • 6-7 ελιές κομμένες + λίγη ρίγανη για το πασπάλισμα της μιας λαγάνας
  • Λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα της άλλης λαγάνας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε τα 3 είδη άλευρου και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το κόλιανδρο.
  4. Στα 300 γρ. νερό διαλύουμε το αλάτι και το ρίχνουμε σε δύο φορές μέσα στο αλεύρι.
  5. Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά.
  6. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
  7. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε επάνω τη λεκανίτσα με τη ζύμη, νερό και το αφήνουμε να βράσει. 
  8. Καλύπτουμε τη λεκανίτσα με τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την ηλεκτρική εστία και τοποθετούμε επάνω τη λεκανίτσα με τη ζύμη με τρόπο ώστε το βραστό νερό να μην ακουμπάει τον πάτο της λεκάνης.
  10. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (με τον τρόπο αυτό χρειάζεται περίπου 20-25 λεπτά).
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  12. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την μοιράζουμε σε δύο κομμάτια και τα βάζουμε στη λαμαρίνα.
  13. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα ακροδάχτυλά μας σε μια λαγάνα και μετά με ένα πηρούνι τρυπάμε τη λαγάνα σε πολλά σημεία για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα φουσκώσει.
  14. Αλείφουμε τις λαγάνες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε τη μια με σουσάμι.
  15. Την άλλη την αλατίζουμε, την πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και την καλύπτουμε με τις ελιές που τις πιέζουμε λίγο για να βυθιστούν στη ζύμη.
  16. Βάζουμε να ψηθούν στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και αφήνουμε άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι οι λαγάνες έχουν ροδοψηθεί.
  17. Βγάζουμε τις λαγάνες από το φούρνο και τις ψεκάζουμε με λίγο νεράκι. 
  18. Εάν θέλουμε η κόρα τους να είναι ιδιαίτερα μαλακή τις σκεπάζουμε αμέσως με  μια πετσέτα και τις αφήνουμε σκεπασμένες μέχρι να κρυώσουν.
Μια ζύμη δύο λαγάνες και τα μυστικά τους

Καλό μήνα και καλή Αποκριά!!! -:))
Tante Kiki
24 Comments
No