Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Μια διαφορετική τυρόπιτα και δύο μυστικά για το φύλλο

Τυρόπιτα...ελληνική, αγνή, με τραγανό φύλλο...γέμισε η κουζίνα μοσχοβολιά! Εκείνο το υπέροχα σπιτικό άρωμα ελληνικής πίτας που, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ταξιδέψεις ίδιο δεν θα βρεις όσες μορφές πίτας κι αν βρεις. Λατρεμένη πίτα με άπειρες παραλλαγές τυριών στη γέμιση, αλλά και στη ζύμη! Μια πίτα που μαζεύει την αγάπη όλων, μεγάλων και μικρών και που την φτιάχνουν γενιές τώρα γιαγιάδες, μαμάδες, κόρες. Αποκλείεται να λείπει από το τραπέζι οποιασδήποτε μάζωξης φιλικής, οικογενειακής ή συγγενικής. Νομίζω ή μάλλον είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε τρώγοντας κάποιου είδους τυρόπιτα συχνά πυκνά γι αυτό και είναι τόσο αγαπητή... εξάλλου είναι ένα κολατσιό τόσο νόστιμο και τόσο υγιεινό! Ίσως με λίγες θερμίδες παραπάνω αλλά χαλάλι της... προσωπικά, μου είναι αδύνατον να την ...αποχωριστώ ή καλύτερα να την... απαρνηθώ ...έστω κι ένα μικρό κομματάκι πρέπει να δοκιμάσω! 
Σήμερα, λοιπόν, μια τυρόπιτα με κλασσική γέμιση αλλά με δύο νέα "μυστικά" (τρόπος του λέγειν :-)  για ένα φύλλο τραγανό από την πρώτη μέρα ως την τελευταία που θα την απολαύσουμε!
Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή...
Τις προάλλες, λοιπόν, είχαμε πάει στο σπίτι του αδερφού της μητέρας μου. Η θεία μου, ξέροντας την αδυναμία μας στις πίτες κι έχοντας κι εκείνη την ίδια αδυναμία είχε φτιάξει δύο πίτες, πολύ μα πολύ ωραίες κι έτσι πιάσαμε την σχετική κουβέντα. Το πρώτο που μου είπε είναι ότι χρησιμοποιεί πια το μικρό ρολό ζύμης για να ανοίξει το φύλλο αντί για την βέργα ή τον πλάστη. Πολύ ήθελα, νομίζετε;;; Όχι φυσικά! Όπου δοκιμές και πειράματα και η Βασίλω πρώτη, λένε και μια και το έχω το όνομα ...να μην έχω και τη χάρη;;;; Το δοκίμασα κι ενθουσιάστηκα!!!!!  Το φύλλο ανοίγει γρήγορα, παίρνει πανεύκολα σχήμα, δεν τρυπάει γιατί το ελέγχουμε εύκολα και το μόνο μειονέκτημα που πίστευα ότι θα υπάρχει (ότι θα ήθελε πολύ χρόνο για να ανοίξει το φύλλο) τελικά δεν υπάρχει... ανοίγει ταχύτατα... μη σας πω ότι ανοίγει πολύ πιο γρήγορα απ' ότι με την βέργα. Επίσης, γίνεται όσο λεπτό θέλουμε (βέβαια δεν δοκίμασα να κάνω και φύλλο για μπακλαβά αλλά για πίτα που είναι λίγο πιο χοντρό) και δεν χρειαζόμαστε πολύ χώρο ούτε και το ειδικό ξύλο για το άνοιγμα του φύλλου!!! Αυτό είναι το πρώτο μυστικό που σας συστήνω να δοκιμάσετε.
Το δεύτερο είναι το ελαφρύ σούρωμα (ζάρωμα) του επάνω φύλλου, κάτι που μας το είχαν πει στα σεμινάρια της Α.Γ.Σ. αλλά δεν το είχα δοκιμάσει (κι εγώ δεν ξέρω γιατί) και που κι αυτή τη φορά το δοκίμασα...κατά λάθος, όταν από τη χαρά μου για το άνοιγμα του φύλλου με το μικρό ρολό ("καινούριο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω" που λένε) έκανα το επάνω φύλλο αρκετά μεγαλύτερο από την διάμετρο του ταψιού!!!!!! Εεεεε, λοιπόν, ο αέρας που μένει κάτω από το φύλλο όχι μόνον το βοηθά να γίνει τραγανό και πολύ τριφτό αλλά  να παραμείνει τραγανό και την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα. Στις δοκιμές που έκανα, το φύλλο επηρεάστηκε λίγο την τρίτη μέρα που έβαλα ένα κομμάτι  πίτας από την κατάψυξη στο φούρνο μικροκυμμάτων για να ξεπαγώσει (όχι στο γκριλ) αλλά και πάλι, μαλάκωσε...λίγο! 
Δοκιμάστε κι εσείς τα δύο αυτά "κολπάκια" και ανυπομονώ να ακούσω τη γνώμη σας για το αποτέλεσμα... -:)))
ΥΛΙΚΑ για ταψί στρογγυλό με διάμετρο 32 εκατοστά
Για το φύλλο
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1  κ.γλ. (8 γρ.) ζάχαρη 
1 κ.γλ. (6 γρ.) αλάτι
7 κ.σ. (50 γρ.) ελαιόλαδο
3 κ.σ. (18 γρ.) λευκό ξίδι (ή μηλόξιδο)
210 - 230 ml νερό βρύσης (μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια)
Για τη γέμιση
220 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
220 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2 μεγάλα αυγά
1 φλ. τσ. γάλα
5 κ.σ. τραχανά (ξινό ή γλυκό)
Πιπέρι λευκό 
Αλάτι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό, αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταματάμε μόλις έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Η ζύμη μας είναι περίπου 740-750 γραμμάρια.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ...
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Αναμιγνύουμε, σε ένα μπολ, το τυρί με το ανθότυρο.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι, όσο θέλουμε.
Ύστερα...
Επιστρέφουμε στο φύλλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μοιράζουμε την ζύμη σε τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο κομμάτι πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για να χρησιμοποιηθεί για το κάτω φύλλο που θα καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού (περίπου 340 γρ.).
Το δεύτερο κομμάτι ζύμης  το κόβουμε λίγο πιο μικρό αλλά αρκετό για το επάνω φύλλο που θα γίνει με διάμετρο πιο μεγάλη από το ταψί (περίπου 270 γρ.).
Και το τρίτο κομμάτι ζύμης είναι ακόμη μικρότερο, αρκετό όμως για ένα φύλλο όσο ακριβώς και η διάμετρος του ταψιού μας (περίπου 140-150 γρ.).
Και σ' αυτό το σημείο αρχίζει η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης πίτας που αφορά το φύλλο.
Για να ανοίξουμε το φύλλο χρησιμοποιούμε το μικρό ρολό ζύμης και όχι τον κανονικό πλάστη (λεπτό ή χοντρό).
Η ζύμη ανοίγει απίστευτα εύκολα και γρήγορα με κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω, παίρνει εύκολα το σχήμα που θέλουμε, δεν χρειαζόμαστε αρκετό χώρο ή το ειδικό ξύλο ανοίγματος φύλλου και μπορούμε να ανοίξουμε απίστευτα λεπτό φύλλο.
Πρώτα, ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο ίσο με το ταψί μας. 
Έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, με ίση διάμετρο (όχι αυτό που θα ψήσουμε την πίτα γιατί μετά θα είναι ζεστό και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο κάτω φύλλο της πίτας) και τοποθετούμε σ' αυτό το φύλλο.
Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει ελαφρά και να κάνει φούσκες στην επιφάνειά του.
Μόλις το δούμε να πάρει χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ύστερα, ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης που είναι για το κάτω φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9-10 μπαλάκια.
Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε λίγο και το κάνουμε ένα μικρό "φύλλο" με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά.
Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα πιάτο και τοποθετούμε εκεί το πρώτο "φύλλο" που ανοίξαμε.
Ύστερα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανοίγουμε ένα δεύτερο που το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο "λαδωμένο". 
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν και τα 9 ή 10 κομμάτια ζύμης. 
'Ετσι, έχουμε μια "πιτούλα" που την πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας, την διπλώνουμε γύρω γύρω, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
Τέλος, ανοίγουμε το επάνω φύλλο αλλά αυτό με τη μέθοδο του "ήλιου" για να γίνει πιο τριφτό.
Παίρνουμε τη ζύμη, τη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι (ή με κόρν φλάουρ) και με το μικρό ρολό για ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο όσο μπορούμε πιο λεπτό, κυλώντας το "ρολό" μας από το κέντρο προς τα έξω.
Έτσι, ελέγχουμε καλύτερα το άνοιγμα  του φύλλου μας και είναι πολύ εύκολο να μην τρυπήσουμε πουθενά το φύλλο.
Το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο και με ένα μαχαίρι χωρίζουμε έναν κύκλο στη μέση και γύρω γύρω ακτίνες.
Κάθε ακτίνα την κλείνουμε, διπλώνοντάς την μέχρι τη μέση και έτσι ώστε να καλύπτουμε τον κεντρικό κύκλο.
Αφού κλείσουμε όλες τις ακτίνες το διπλώνουμε λίγο γύρω γύρω και το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο.
Τώρα, συνθέτουμε την πίτα μας...
Βγάζουμε την πρώτη πιτούλα και την ανοίγουμε σε φύλλο στις διαστάσεις που θέλουμε.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το φύλλο της βάσης καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
Ύστερα, ρίχνουμε επάνω τη μισή ποσότητα από τα θρυμματισμένα τυριά, το μισό μείγμα από τα χτυπημένα αυγά με το γάλα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τραχανά.
Επάνω, τοποθετούμε το ψημένο φύλλο που έχει ήδη κρυώσει.
Εάν το φύλλο αυτό σπάσει κατά την τοποθέτηση δεν αγχωνόμαστε γιατί δεν πειράζει.
Το καλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα τυριών, αυγών με γάλα και τραχανά.
Βγάζουμε και το άλλο φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε κι αυτό με το μικρό ρολό ζύμης σε διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί.
Παίρνουμε το φύλλο με τα χέρια μας και το τοποθετούμε επάνω στη γέμιση φροντίζοντας όμως να το βάλουμε ζαρωμένο και να μην είναι εντελώς επίπεδο* επάνω στη γέμιση.
Εάν δυσκολευόμαστε να τοποθετήσουμε το φύλλο με τα χέρια μας, το τυλίγουμε στον λεπτό πλάστη (βέργα) και το τοποθετούμε έτσι κάνοντας ζάρες.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, χαράζουμε (προσοχή όχι μέχρι κάτω) και  βάζουμε την πίτα μας στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνειά της να ροδοκοκκινήσει.
Ο αέρας που εγκλωβίζεται ανάμεσα στην πίτα και στο ζαρωμένο φύλλο δεν αφήνει το φύλλο να γίνει μαλακό όχι μόνον την πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια! 
-:)))

52 σχόλια:

  1. Λατρεύω τις πίτες κάθε είδους και η δική σου φαίνεται πολύ νόστιμη με τραγανό
    τριφτό φύλλο. Συνήθως οι πίτες με πολλά φύλλα είναι και οι πιο πετυχημένες.
    Ωραίο το κόλπο της θείας σου, θα το δοκιμάσω,

    Σε χαιρετώ Κiki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα mookies! Χαίρομαι που μοιραζόμαστε την ίδια λαχτάρα για πίτες. Έτσι η πίστα γίνεται πολύ νόστιμη και το φύλλο τραγανό. Δοκίμασε το κόλπο και πες μου τις εντυπώσεις σου! -:)))

      Διαγραφή
  2. οντως τα μυστικακια πρεπει να κανουν την διαφορα!!!θα δοκιμασω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αξίζει να το δοκιμάσεις είναι πολύ εύκολο και πετυχημένο!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Κική μου!~
    Τέτοιες αναρτήσεις τις λατρεύω.

    Στάνταρ θα δοκιμάσω και τα δύο σου τα μυστικά. Αυτό με το ρολό πολύ μου άρεσε αλλά και το άλλο με το τσαλακωμένο φύλλο, εκτός από το ότι γίνεται κριτσανιστό όπως λες εσύ, έχει και ποιο όμορφη όψη από το να είναι σιδερωμένο επάνω στην πίτα.

    Μακάρι να είχα δυό τρία κομμάτια τώρα που την βλέπω έτσι λαχταριστή!!

    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου...δοκίμασε και τα δύο κολπάκια και θα δεις διαφορά και στην ευκολία ανοίγματος του φύλλου αλλά και στο πόσο τραγανό είναι!
      Να σου στείλω μερικά κομμάτια;;;;
      Φιλιά και καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  4. Γεια στα χεράκια Κική μου, τραγανή τραγανή και πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάρθα μου και χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  5. Οι πίτες είναι η αδυναμία μου και δεν τόχω σε τίποτα να ανοίξω φύλλο.
    Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν πολλά φύλλα στις πίτες τους και σε κάθε φύλλο σκόρπιζαν τη γέμιση. Κάθε φύλλο έμπαινε μέσα στο ταξί με μια κίνηση τρεμουλιαστή ώστε να κάνει αυτό το σούρωμα. Ο αέρας που εγκλωβίζεται δίνει μια άλλη χάρη στο ψήσιμο της πίτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε έτσι Ξανθή και θα καταλάβεις τη διαφορά. Έχεις δίκιο γίνεται πολύ διαφορετική και το φύλλο έτσι είναι πολύ εύκολο ακόμη και για αρχάρια.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Μ' αρέσουν αυτά τα μυστικά που δίνουν μια διαφορετική πινελιά στα πιάτα!
    Το τσαλακωμένο φύλλο θα το δοκιμάσω σίγουρα, μιας που φαντάζομαι ότι γίνεται και με εμπορίου!
    Με τα δύο ζουζούνια που χρόνος για ανοιγμα φύλλου χα χα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ερμιόνη και πες μου εντυπώσεις... νομίζω ότι θα σου αρέσει κι αν ανοίξεις φύλλο δοκίμασε και το ρολό ...θα εντυπωσιαστείς με την ευκολία!!!
      Όσο για τα μικρούλια... σε καταλαβαίνω γιατί κι εγώ όταν τις έχω και τις δύο στο σπίτι είναι δύσκολο να κάνεις δουλειά... αν και μεγαλύτερες! Δεν πειράζει ...γερά να είναι! -:)))
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Κική μου, έχω αδυναμία στις πίτες. Οι τυρόπιτες είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Έχω επίσης αδυναμία στο σπιτικό φύλλο, αυτό που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας. Η τυρόπιτά σου, θα δοκιμαστεί σύντομα. Τι διάμετρο είχε το ταψί που χρησιμοποίησες; Για να φτιάξω ακριβώς την δοσολογία που μας δίνεις σήμέρα. Καλοφάγωτη η πίτα.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου. Δοκίμασε το κόλπο και θα ενθουσιαστείς!
      Ευχαριστώ για τη επισήμανση για το ταψί, το διόρθωσα και είναι σε 32-34 εκατοστά ταψί.
      Να είσαι καλά και καλή επιτυχία!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Αυτά τα μικρά ρολά νόμιζα ότι είναι για παιδάκια κυρίως, δεν τους το'χα, χρήσιμα πολύ αυτά που λες. Καλά, έμεινε πίτα 3 μέρες???Εγώ δεν θα άντεχα να την κρατήσω τόσο και να μην φάω (εχω μεγαλη αδυναμία στις πίτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για μεγάλους είναι που παίζουν με ζύμες... χαχαχα Ναι η πίτα καταψύχθηκε και κατόρθωσε να ...επιβιώσει! Κι εγώ έχω μεγάλη αδυναμία στις πίτες. -:))
      Ειδικότερα για σνακ και πρωινό είναι ό,τι καλύτερο!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Εγω δεν θα πω πολλά απλώς ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑ !!!!!!!! Μια απορία μόνο . Μπορω να την βάλω Κατάψυξη και να την ψησω άλλη μέρα ; Και την ψήνω παγωμένη ; Ευχαριστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε. Φυσικά και μπορείς να τη βάλεις στην κατάψυξη. Εγώ έτσι κάνω... την κόβω κανονικά σε κομμάτια και την βάζω σε μπολ τοποθετώντας ανάμεσα σε κάθε στρώση αντικολλητικό χαρτί για να μπορώ να βγάλω κάθε φορά όσα κομμάτια θέλω μέχρι να τελειώσει. Έτσι, διατηρείται μέχρι να τελειώσει φρέσκια! Την ξεπαγώνεις κανονικά ή σε φούρνο μικροκυμμάτων (εκεί έχει μια μικρή αλλαγή η "τραγανότητα" του φύλλου γιατί μαλακώνει λίγο).
      Ελπίζω να βοήθησα.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραια φαινεται αυτή τυρόπιτα... οσο για το φύλο πρεπει να είναι καταπληκτικό..... τρελαίνομαι γαι πιτες..... ευχαριστουμε γαι την συνταγήηη...φιλια..πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο και το φύλλο και η γέμιση και με το ρολό ανοίγει απίστευτα γρήγορα!
      Καλή σου μέρα και φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Νομίζω ότι αν ήμουν υποχρεωμένη για κάποιο λόγο να αφαιρέσω την πίτα από την διατροφή μου ,θα ήμουν απόλυτα απρόθυμη να παρηγορήσω τον εαυτό μου..θα ήμουν η μεγαλύτερη γκρινιάρα ..θα υπέφερα πραγματικά.
    Και ειδικά την τυρόπιτα..αυτή που στο δάγκωμα της πρώτης μπουκιάς, τα ζεστά τυριά ξεχύνονται ακατάστατα και απλώνουν περίτεχνα την ιδιόρυθμη σπιρτάδα τους,την απολογητική νοστιμιά τους.Της οποίας το τραγανό φύλλο θρυμματίζεται στο στόμα με τον γνωστό χαρακτηριστικό ήχο,εγκαταλείποντας μόρια βουτύρου και στιγμές κόπου.
    Την τυρόπιτά σου Κική μου την ζήλεψα.Τα καλοψημένα φύλλα της,την πλούσια και απαραβίαστη συνύπαρξη των τυριών,την πατροπαράδοτη τέχνη που γνωρίζει και αποδέχεται καινοτομίες.
    Το επάνω φύλλο το κάνω και εγώ σουρωτό.Γίνεται ΄΄αεράτο΄΄,φίνο και στις μεταξένιες πτυχές του κρύβει πολλές νοστιμιές.Δεν έχω δοκιμάσει να τοποθετήσω ενδιάμεσα προψημένα φύλλα!Πρέπει να γίνεται υπέροχη!!!Το tip με το μικρό ρολό ανοίγματος ,ανεπανάληπτο!!!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
    Πολλά πολλά βραδινά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Φωτεινή μου κι εγώ δεν μπορώ χωρίς πίτες. Η συγκεκριμένη έγινε για τρίτη φορά και πολύ επιτυχημένη γι αυτό αποφάσισα να γράψω τα δύο αυτά κολπάκια.
      Δοκίμασε να βάλεις προψημένα φύλλα είναι πολύ ωραίο το αποτέλεσμα και διαφορετικό από τη σκέτη γέμιση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Πολύ χρήσιμα τα μυστικά. Θα τη δοκιμάσω. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει τη δοκιμή... αν και όταν την φτιάξεις πες μου εντυπώσεις! -:))
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  13. Μιαμ ,...μιαμ !!!!
    Υπέροχο...και το μικρό ρολό βολικόοοοοο...
    Θα την δοκιμάσω
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ βολικό το ρολό και αξίζει να το δοκιμάσεις αλλά και με το προψημένο φύλλο και το σούρωμα γίνεται υπέροχο Σόφη μου. -:)))
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  14. Πεθαίνω για το ανθότυρο σε πίτες, φανταστική η πιτούλα σου Κική μου!
    Κ εγώ δεν χρησιμοποιώ την βέργα, όχι για τίποτε άλλο αλλά επειδή εδώ δεν υπάρχει τέτοιος πλάστης. Οπότε και εγώ το ανοίγω με τον μικρό.
    Το σούρωμα το κάνω και στο κάτω φύλλο γιατι μου αρέσει που γίνεται κ εκείνο τραγανό και στην ουσία η βάση της πίτας. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι πολύ εύκολο το άνοιγμα με το μικρό ρολό;;; Εγώ μέχρι τώρα δεν το κάνω αλλά θα το καθιερώσω γιατί δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα.
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  15. Θα το δοκιμάσω άμεσα κιόλας! Ευχαριστούμε για τα τιπάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Λίλα και πες μου εντυπώσεις... -:)))
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  16. Φοβερή πίτα Κική!!! Εξαιρετικές και άκρως κατατοπιστικές οι οδηγίες προς "ναυτιλλομένους" :)
    Κι εγώ έχω εγκαταλείψει τη βέργα εσχάτως και χρησιμοποιώ ένα πλάστη ξύλινο που "ρολάρει". Τον βρήκα στα Τiger με 3€!!!! Το φύλλο ανοίγει σε χρόνο ντε-τε.. ;)
    Πολλά φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Γιώργο κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ήξερα ότι στο Tiger υπάρχει ...εγώ το αγόρασα από ένα μικρό μαγαζάκι στη γειτονιά μου με 4 ευρώ αλλά αξίζει τον κόπο γιατί πράγματι το φύλλο ανοίγει και καλά και ταχύτατα!
      Φιλιά και καλή σου μέρα! -:)))

      Διαγραφή
  17. αν και δεν πολυτρελαίνομαι για τυρόπιτες, φαίνεται εξαίσια!!! ευχαριστούμε πολύ πολύ για τα tips!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να δοκιμάσεις τα "κολπάκια" σε οποιαδήποτε πίτα θέλεις και λαχταράς Εβονίτα μου... το ίδιο είναι!
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  18. Κική μου λατρεύω τις πιτούλες όλων των ειδών και η δική σου δείχνει υπέροχη, γεια στα χέρια σου!Ευχαριστούμε πολύ και για τα tips!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου και αξίζει να δοκιμάσεις τα κολπάκια αυτά!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  19. Φέρε κομματάκι φιλενάδα, για να σου εξομολογηθώ ότι κι' εγώ εδώ και καιρό με το μικρό ρολάκι, ανοίγω όλες μου τις ζύμες!!

    Είτε για πίτες, είτε για ψωμάκια. Μεγάλη ευκολία και πολύ πιο εύκολες οι κινήσεις του πάνω στην επιφάνεια που ανοίγει κανείς το φύλλο. Και παρέα με το νισεστέ, κάνεις θαύματα!

    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου φέρω όχι ένα αλλά πολλά Πηνελόπη μου! -:)) Αλήθεια;;; Άρα καταλαβαίνεις αυτό που λέω για το ρολό που μόλις ...ανακάλυψα για τις πίτες (πάλι την Αμερική ανακάλυψα!!!!!!!). Είναι πολύ μεγάλη ευκολία κι έχεις απόλυτα δίκιο!!!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  20. πραγματικά θαυμάζω όσες ανόιγουν μόνες το φύλλο και γίνεται τόσο πετυχημένο!είναι το επόμενο μου στοίχημα!θα δοκιμάσω με τα δικά σου tips!φοβερή συνταγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Λίλα μου... δοκίμασέ το, δεν είναι δύσκολο και τα tips που έγραψα είναι ακόμη πιο εύκολο!
      Καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  21. Οιβορειοελλαδίτικες πίτες φούρνου είναι αξεπέραστες! Σου βγάζω το Καπέλο Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Vita μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η πίτα και πράγματι εδώ στη Βόρεια Ελλάδα κάνουμε πολλές πίτες αλλά νομίζω ότι το ίδιο κάνετε κι εσείς εκεί με τις νοστιμιές σας!! Πώς να το κάνουμε η μεσογειακή διατροφή έχει πολλές νοστιμιές!
      Καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  22. Κικίτσα μου και τι δεν θα δινα για ένα μικρό κομματάκι από αυτήν την πιτούλα!
    Το σπιτικό σου φύλλο δείχνει καταπληκτικό και τα tips που δίνεις πολύ καλά!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Έλενά μου;;;; Ανοίγει πολύ εύκολα έτσι το φύλλο και γίνεται εξαιρετικά νόστιμο και τραγανό!
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  23. Καλή σου μέρα, Κική μου!
    Σε ευχαριστούμε που για τα μυστικά αλλά και για την τεχνική που μας έδειξες. Με ενδιαφέρουν πολύ οι ζύμες και τις συγκεντρώνω.
    Κι εγώ εδώ το ρολό χρησιμοποιώ, γιατί δεν έχω βέργα, αλλά ανοίγει εύκολα φύλλο με τη χρή νισεστέ.
    Έμεινε πίτα για να στείλεις μερικά κομματάκια;
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ανοίγει πολύ εύκολα το φύλλο έτσι Ελένη μου... είναι εντυπωσιακό γιατί εγώ έχω και τη βέργα και τον πλάστη αλλά και το ρολό που το χρησιμοποιούσα για μικρά πιτάκια... ε, λοιπόν ανοίγει εντυπωσιακά εύκολα... έχεις δίκιο κι αφού το έχεις δοκιμάσει το γνωρίζεις καλά! Όσο για το σούρωμα πραγματικά κάνει διαφορά στο φύλλο.
      Να σου στείλω Ελένη μου... μόλις ξανακάνω γιατί ...εξαφανίστηκε!!!
      Φιλιά και καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα Κική μου, υπέροχη η τυρόπιτα!!!Έχω φοβερή αδυναμία σ' όλες τις δημιουργίες με ζύμη και βρίσκω πολύ χρήσιμη τη μέθοδό σου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Χαρά που σου άρεσε και αξίζει να δοκιμάσεις τα "κολπάκια" γιατί κάνουν διαφορά στην πίτα και στην ευκολία ανοίγματος φύλλου!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!
      -:))

      Διαγραφή
  25. Φανταστική!!!!!Αγαπάω τις πίτες και σίγουρα θα την κάνω!!!!!
    Τέλειααααα!!!!!!!!Φιλάκια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΑΜΑΝ ΜΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ............θα ξαναπερασω να το διαβασω αναλητικα γιατι θα καψω το κοτοπουλο μ αυτες τις βολτες στη γειτονια........σε βρηκα μεσα απ τα βραβεια του ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ........ΤΑ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κική μου εξαιρετική η πίτα, και είμαι λάτρης! Δεν κατάλαβα ακόμα όμως ποιό είναι το μικρό ρολό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...