Τούρτα με φράουλες, μασκαρπόνε και σοκολατένια σαβαγιάρ

Σάββατο απόγευμα, μετά το μάθημα με κάποιο τεύχος του περιοδικού "Femme Actuelle" στο χέρι! Αυτό το περιοδικό μου αρέσει! Μου κάνει παρέα εδώ και πολλά χρόνια με τα, πάσης φύσεως, θέματά του και τις φωτογραφίες του που με ξεκουράζουν. Αυτή τη φορά μια "διαφορετική" συνταγή μου τραβάει τη προσοχή! Μια συνταγή που μοιάζει με cheesecake αλλά είναι μακράν του να είναι η κλασσική... τουλάχιστον για μένα. Έχει αυγά όπως το τυραμισού αλλά μέσα σε ένα είδος κρέμας που μοιάζει λίγο με την κρέμα "ζαχαροπλαστικής". Μια συνταγή, που πάει πέρα από την πείρα, που με κάνει ελαφρά αναποφάσιστη για το αν θέλω να τη φτιάξω ή όχι. Η φαντασία τρέχει μπροστά και με οδηγεί στη φαντασίωση της γεύσης της ενώ μένει πίσω της η φαντασίωση της υφής της. Μμμμμμμ... θα ένιωθα πιο σίγουρη αν έβαζε ζελατίνη αλλά πάλι η ζελατίνη κι εγώ ακολουθούμε ελαφρώς παράλληλους δρόμους.
"Θα τη φτιάξω κι ό,τι γίνει" η τελική απόφαση!
Τα υλικά μαζεύονται, η κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο φιλοξενούνται στην μια κατσαρόλα, το νερό με το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και τη ζάχαρη μπαίνουν σε μια άλλη πιο μικρή και η παρασκευή αρχίζει. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς την τελική δοκιμή της κρέμας που μου έχει εξάψει την περιέργεια.
Κι έρχεται η ώρα που η τούρτα στήνεται και μπαίνει στο ψυγείο για να παγώσει. Θα είναι έτοιμη για το Κυριακάτικο τραπέζι κι έχω μια περιέργεια!!
Κι έρχεται η Κυριακή!! Το μοντέλο βγαίνει από το ψυγείο και φωτογραφίζεται ολόκληρη το πρωί και κάπου εκεί γύρω στις 10 χτυπάει το κουδούνι... "έκπληξηηηηη!!!"... αγαπημένα ξαδέρφια εμφανίζονται στην πόρτα! Εννοείται ότι θα μείνουν για φαγητό κι έχει και τούρτα!!!! 
Πού το πάω;;; Η τούρτα ήταν υπέροχη! Η κρέμα ιδιαίτερη και δροσερή... μεστή σε γεύση και βελούδινη στην υφή αλλά η φωτογράφιση ενός, έστω μικρού κομματιού... άκρως αδύνατη μια και όλο το γεύμα ετοιμάστηκε εν μέσω γέλιων, κουβέντας ατελείωτης και χαράς για την συνάντηση τούτη. 
Δεν πειράζει έτσι κι άλλιώς η τούρτα θα επαναληφθεί και τότε υπόσχομαι ότι θα ανεβάσω φωτογραφία!!
ΥΛΙΚΑ για φόρμα ή τσέρκι 20-22 εκατοστά

Για την κρέμα
500 γρ. μασκαρπόνε (2 κουτάκια)
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 κ.σ. κούσταρ πάουντερ με γεύση βανίλια
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. φράουλες
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + 2 κ.σ.άχνη
Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
Για το σιρόπι
150 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. ρόφημα σοκολάτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και διαλύουμε σ' αυτά το κόρν φλάουρ.
Μόλις η κρέμα γάλακτος ζεσταθεί, προσθέτουμε τα αυγά με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη τροφίμων που είναι σε επαφή (με την κρέμα) για να μην κάνει κρούστα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη σκόνη σοκολάτας να ζεσταθούν σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μη σβολιάσει το μείγμα.
Μετράμε 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι και μετά το αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε τις φράουλες
Μέχρι να κρυώσει η κρέμα και το σιρόπι, διαλέγουμε 6-7 φράουλες με το ίδιο, περίπου, μέγεθος και τις αφήνουμε στην άκρη για να διακοσμήσουμε την τούρτα-cheesecake.
Τις υπόλοιπες φράουλες τις κόβουμε σε κύβους ή κομμάτια και τις αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι για να "φεύγουν" τα υγρά τους.
Τελειώνουμε την κρέμα
Μέσα στην κρύα πια κρέμα που έχουμε φτιάξει προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το χτυπάμε για λίγο έτσι ώστε να έχουμε μιαν αφράτη και ομοιογενή αλλά όχι σφιχτή κρέμα.
Προσθέτουμε τις κομμένες φράουλες και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την τούρτα - cheesecake
Βάζουμε σε μια πατέλα το τσέρκι (εάν έχουμε φόρμα με σούστα τότε δεν χρειάζεται πιατέλα).
Βρέχουμε στο σοκολατένιο σιρόπι, βουτώντας γρήγορα, ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ και τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας.
Για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται γύρω γύρω γιατί η φόρμα ή το τσέρκι ήταν στρογγυλό, κόβουμε μερικά σαβαγιάρ σε ανάλογο μέγεθος και αφού του βουτήξουμε κι αυτά στο σιρόπι τα τοποθετούμε εκεί όπου υπάρχουν κενά.
Προσθέτουμε από πάνω με την κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 35% λιπαρά σε σφιχτή σαντιγύ και αφού βγάλουμε την τούρτα, την διακοσμούμε με τη σαντιγύ και τις φράουλες που κρατήσαμε.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν την κόψουμε και την απολαύσουμε.

28 σχόλια:

  1. Η τούρτα σου είναι άκρως επαγγελματική και εντυπωσιακή, εφάμιλλη των πιο εξειδικευμένων ζαχαροπλαστείων! Υπέροχη και πολύ γιορτινή! Τυχεροί οι επισκέπτες σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αμαλία μου!! Είναι πολύ εύκολη και νοστιμότατη!!!!

      Διαγραφή
  2. J'en mangerais......plusieur parts de gâteau !!!
    Bon weekend !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τούρτα σου υπέροχη, αλλά μόλις είδα τα μπισκότα σαβαγιάρ, ενθουσιάσθηκα που δεν έχει και παρασκευή βάσης!!
    Αρκετά εύκολη αλλά το αποτέλεσμα επαγγελματικό!!
    Πολλά φιλιά Κική μου και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι είναι πανεύκολη Μάχη μου και αξίζει!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Κική μου πολύ εντυπωσιακό το γλυκό σου!! Μου άρεσε πολύ και πρέπει να έκλεψε τις εντυπώσεις!! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τί όμορφες φωτό!! Ειδικά με την πρώτη εντυπωσιάστηκα πολύ!

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που σου άρεσε Αθηνά. Ναι άρεσε σε όλους γιατί είναι εποχιακή, νόστιμη και ελαφριά!!

      Διαγραφή
  5. Κική το κατέχεις το θέμα αυτό μόνο θα πω!!!
    Καλό Τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ξανθή... εεεεε, να μην πάνε τσάμπα τα σεμινάρια που κάνω κατά καιρούς!!!!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω χρόνο για σχόλια...
    Φέρε ένα μεγάάάλο κομμάτι με συνοπτικές διαδικασίες!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γουάου! Όπου φράουλα εγώ από πίσω! Τις λατρεύω ... η τούρτα φαίνεται πανεύκολη και λέω να την δοκιμάσω... Φιλάκια πολλά Κική μου και καλό τριήμερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη φτιάξεις Χριστίνα μου!!!

      Διαγραφή
  8. Πόσο μα πόσο ομορφη!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία η τούρτα σου, Κική μου! Όσο υπάρχουν ακόμα φράουλες στην αγορά, ευκαιρία να τις εκμεταλευτούμε σε ένα ωραίο γλυκό!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι νόστιμη και ελαφριά Ειρήνη μου... ό,τι πρέπει για την εποχή!!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχη η τούρτα σου Κική! Τι αφράτη κρέμα, τι ωραία εμφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ εντυπωσιακή τούρτα!! Μου αρέσει πολύ!Οι φωτογραφίες στο μεταξύ είναι σαν από περιοδικό!!!!
    Καλή αργία Κική μου να έχεις<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πανέμορφη και εντυπωσιακή !! Φουλ ανοιξιάτικη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Άρη κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  13. Σκέτη ομορφιά η τούρτα σου Κική μου!
    Δείχνει πανέμορφη, αέρινη και δροσερή.
    Η κρέμα πρέπει να είναι φοβερή πραγματικά!
    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη!! Ναι η κρέμα είναι νοστιμότατη!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κικη έχω πάθει πλάκα!! Δεν τρελαινομαι για cheesecake αλλά τρελαινομαι για mascarpone, σαντιγί και φράουλες!! Ο συνδιασμός φαίνεται να του πηγαίνει παρα πολύ!
    Επειδή έχεις γράψει και στις δυο κρέμες γάλακτος 35% λιπαρά υποθέτω πως η δεύτερη δοσολογία με τη ζάχαρη άχνη είναι για τη σαντιγί;
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!