Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο (χωρίς αυγά)


Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο

Πόσοι είναι αυτοί που δεν αγαπούν το τιραμισού; Ένα γλυκό που μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδοχές, από το κλασσικό ιταλικό και αυθεντικό μέχρι το πιο απλό και, ανάλογα με τα υλικά πιο οικονομικό, αλλά ωστόσο ποτέ δεν χάνει την απίστευτη νοστιμιά του.

Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο

Για σήμερα, θα σου προτείνω μια απλή, χωρίς αυγά, με τυρί κρέμα αντί μασκαρπόνε αλλά λίγο διαφορετική. Ένα τιραμισού στρατσιατέλα, με ψιλοκομμένη κουβερτούρα μέσα που, ειδικά για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα θα ανακαλύψουν σ' αυτή την εκδοχή μια νέα θεϊκή απόλαυση. Και μη ξεχνάς... σοκολάτα και καφές είναι το απόλυτο δίδυμο γεύσης.

Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο

Και φυσικά, όπως, ήδη, διάβασες στον τίτλο είναι ένα τιραμισού πολύ εύκολο, χωρίς αυγά και με τυρί κρέμα (μια που μερικές φορές το μασκαρπόνε είναι δυσεύρετο ειδικά σε χωριά και μικρά σούπερ μάρκετ) και δεν θα σου πάρει πάνω από πέντε λεπτά για να το ετοιμάσεις. 

Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο

Ααααα... και να μην ξεχάσω να σου πω ένα μυστικό. Το συγκεκριμένο τιραμισού μπορείς να το φτιάξεις και να το βάλεις στην κατάψυξη για να το κάνεις ένα ωραιότατο παγωμένο γλυκό για τις ζεστές μέρες που μας περιμένουν. 
Τι λες... θα το δοκιμάσεις; 

Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο

Τιραμισού στρατσιατέλα
         Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο
       Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Πεντανόστιμο τιραμισού στρατσιατέλα
Μερίδες: 1 φόρμα 
ΥΛΙΚΑ
    Για την κρέμα 
    • 600 γρ. τυρί κρέμα
    • 400 γρ. κρέμα γάλακτος (κανονική όχι φυτική*)
    • 1 φακελάκι βανίλια
    • 40-50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
    • 80-90 γρ. άχνη

    Για το σιρόπι καφέ
    • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 κ.σ. λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ (προαιρετικά)
    • 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (ή δυνατό εσπρέσσο)
    • 2-3 κ.σ. ζάχαρη

    Για το στήσιμο του γλυκού
    • 1 πακέτο σαβαγιάρ (200 γρ.)
    • Κακάο σε σκόνη για την επικάλυψη
           
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε μπολ, το τυρί κρέμα, την βανίλια και την άχνη και χτυπάμε λίγο με μίξερ χειρός το μείγμα για να γίνει πιο αφράτο.
        2. Ύστερα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε μια σφιχτή κρέμα που βάζουμε στο ψυγείο.
        3. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ξύλινη σπάτουλα.
        4. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
        5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά του.
        6. Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη η οποία πρέπει να προεξέχει από την φόρμα για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό.
        7. Βάζουμε μια στρώση κρέμα στον πάτο της φόρμας, ύστερα μια σειρά από σαβαγιάρ που τα βουτάμε ένα ένα στο σιρόπι του καφέ.
        8. Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κρέμας, μια στρώση σαβαγιάρ πάντα βουτηγμένα στο σιρόπι καφέ μετά την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνουμε με μια στρώση σαβαγιάρ.
        9. Κλείνουμε με την διαφανή μεμβράνη που περισσεύει από την φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή για μια νύχτα.
        10. Την επομένη, ανοίγουμε την μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε το τιραμισού σε μια μακρόστενη πιατέλα.
        11. Την ώρα που θα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο σκόνη και σερβίρουμε,  προαιρετικά, με ένα ποτηράκι λικέρ αμαρέτο.
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν χρησιμοποιήσουμε φυτική κρέμα γάλακτος μειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρης ή δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη στην κρέμα (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλουμε) γιατί η φυτική κρέμα γάλακτος είναι γλυκιά.  

        Τιραμισού στρατσιατέλα στο πεντάλεπτο

        Tante Kiki
        0 Comments

        Φλογέρες λαχανικών vegetarian


        Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες ή vegetarian

        Το Πάσχα μπορεί να πέρασε αλλά σήμερα σου έχω πρόταση τέλεια για πικ νικ, βραδινό μπροστά στην τηλεόραση αλλά και για μεζεδάκι ή ορεκτικό σε κάποιο από τα ανοιξιάτικα παρεϊστικα σαββατόβραδα. Και όχι μόνον αυτό αλλά ακόμα περισσότερο, πρόταση με λαχανικά χωρίς ίχνος από κρέας γιατί με τόσο κρέας που καταναλώσαμε πασχαλιάτικα, φαντάζομαι, θα θέλεις κι εσύ, όπως κι εγώ, μια μίνι αποτοξίνωση.

        Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες ή vegetarian

        Οι φλογέρες αυτές εμφανίστηκαν στο πασχαλιάτικο τραπέζι και, σου μιλάω ειλικρινά, έκλεψαν καρδιές, έγιναν ανάρπαστες κι εξαφανίστηκαν στο πρώτο μισάωρο. Άλλες τόσες να ήταν θα είχαν επίσης εξαφανιστεί! Φουλ στα λαχανικά είναι, περίπου, σαν "προσομοίωση" των αγαπημένων spring rolls αλλά σε  ελληνική εκδοχή.

        Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες ή vegetarian

        Και με ξέρεις πια, ειδικά εσύ που με ακολουθείς! Λατρεύω τις εύκολες αλλά νόστιμες συνταγές παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές χρειάζονται και οι πιο δύσκολες ή πολύπλοκες. Σε διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένες φλογέρες δεν θα δυσκολέψουν ούτε και τον πιο αρχάριο στην κουζίνα! Η γέμιση μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα (πιο εύκολο και θα είναι ήδη κρύα) και μετά... ένα τύλιγμα έμεινε και ένα φούρνισμα πριν απολαύσεις μια πραγματική νοστιμιά. Αν, δε, τη συνδυάσεις και με κέτσαπ, σάλτσα πιπεριάς ή ακόμα και barbecue τότε τις απογειώνεις. Ιδανικές για καλοκαιρινές βραδιές με παρεούλα!

        Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες ή vegetarian

        Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες / vegetarian
        Περιγραφή: Φλογέρες με φύλλο κρούστας, νόστιμες και φουλ στα λαχανικά 
        Μερίδες: 24 φλογέρες
        ΥΛΙΚΑ
        • 500 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
        • 300 γρ. καρότο τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
        • 250 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
        • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένη σε καρεδάκια 
        • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
        • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
        • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη 
        • 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
        • Αλάτι & Πιπέρι
        • 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
        • 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ
        • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (πολίτικο)

        Επιπλέον : 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο
               
            ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
            1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση, βάζοντας σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι που το έχουμε, ήδη, ζεστάνει τα ψιλοκομμένα μανιτάρια χωρίς το ελαιόλαδο.
            2. Μόλις τα μανιτάρια αποβάλλουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μετά τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, το καρότο και το λάχανο.
            3. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν καλά και τα πασπαλίζουμε με το τζίντζερ, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
            4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι και το κορν φλάουρ.
            5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά πριν αρχίσουμε να τυλίγουμε τις φλογέρες.
            6. Βάζουμε σε ένα μπολ ελαιόλαδο.
            7. Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα κρούστας (12-13 φύλλα).
            8. Παίρνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση της φαρδιάς πλευράς.
            9. Έτσι όπως είναι διπλό, το κόβουμε στη μέση και με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
            10. Με ένα κουτάλι σούπας, παίρνουμε 1-1,5 κουταλιά από τη γέμιση και την τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου.
            11. Διπλώνουμε τις δύο πλευρές κλείνοντας τα πλαϊνά για να μη "φύγει" η γέμιση κατά το ψήσιμο και τυλίγουμε σε φλογέρα.
            12. Στο τέλος, αλείφουμε με λίγο νερό την άκρη του φύλλου για να κολλήσει.
            13. Βάζουμε τη φλογέρα σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
            14. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
            15. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία γεμίσματος και τυλίγματος για όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
            16. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω για να ψηθούν καλύτερα και φουρνίζουμε.
            17. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα, ανάλογα με τον φούρνο.
            18. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε με κάποια σάλτσα τύπου κέτσαπ ή barbecue. 

            Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες ή vegetarian

            Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες ή vegetarian
            Tante Kiki
            0 Comments

            15 προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι



            Το Πάσχα έφτασε ακόμα μια χρονιά και παραδοσιακά είτε ψήσουμε στον φούρνο είτε στη σούβλα, τα μεζεδάκια έχουν την τιμητική τους γιατί... π
            εριμένοντας τον οβελία δεν υπάρχει περίπτωση να μην τσιμπολογήσουμε κάτι. Ένα ορεκτικό, κάποια πίτα, λίγη σαλάτα όπως επίσης δεν υπάρχει περίπτωση όσο κι αν έχουμε φάει να μην υπάρχει γλυκό μετά το φαγητό. Δεν συμφωνείς;

            Γι αυτό, σήμερα, σου έχω 15 προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι, 10 αλμυρές και 5 γλυκές, έτσι... για να μπορείς να διαλέξεις. 

            Καλό Πάσχα με υγεία εύχομαι σε όλους! 

            15 προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

            1- Διπλή τεμπελοτυρόπιτα : μια ιδιαίτερη τυρόπιτα με δύο διαφορετικά μείγματα αλλά χωρίς φύλλο που γίνεται εύκολα και γρήγορα.

            2- Γρήγορη τυρόπιτα με κατίκι : μπορεί οι φωτογραφίες να την αδικούν αλλά είναι μια εύκολη και νόστιμη λύση με έτοιμο φύλλο.

            3- Ανηθοτυρόπιτα με τραχανά : όλη η Ελλάδα σε μια πίτα, επίσης χωρίς φύλλο αλλά με θεϊκή σουσαμένια κρούστα.

            4- Ντοματοτυρόπιτα με πιπεριά : πολύχρωμη, εύκολη, με τυρί, ντομάτα, πιπεριά αυτή η υπέροχη πίτα που δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου αλλά θα την ευχαριστηθούν όλοι.

            5- Σαλιγκαράκια με σπανάκι, πράσο και τυρί : μικρά, ατομικά, σαλιγκαράκια σφολιάτας που θα γίνουν ανάρπαστα μέχρι να ψηθεί ο οβελίας.

            6- Πολύχρωμη αυγοσαλάτα : μια σαλάτα που δεν είναι ακριβώς σαλάτα αλλά ένα τέλειο πασχαλινό ορεκτικό.

            7- Πατατοσαλάτα με σάλτσα κεφίρ : μια ιδιαίτερη πατατοσαλάτα - συνοδευτικό με δροσερή σάλτσα κεφίρ που ταιριάζει απόλυτα με το ψητό κατσίκι ή αρνί δίνοντάς του μια απίστευτη δροσιά.

            8- Πέστο κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης : μια αλοιφή θεϊκά νόστιμη που κανένας δεν θα αρνηθεί να απολαύσει.

            9- Μανιτάρια σκορδάτα : ο απίθανος μεζές σε απόλυτη αρμονία με ψητό κατσίκι ή αρνί και όχι μόνον. Απολαυστικός και πανεύκολος.

            10- Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου, χαλούμι και ντοματίνια : Κρύα μεζεδάκια, γεμάτα άρωμα και νοστιμιά που ταιριάζουν θαυμάσια στο πασχαλινό τραπέζι.

            11- Πανακότα ανανά με ζάχαρη καρύδας και χωρίς λακτόζη : Ελαφριά, απίστευτα δροσερή αλλά και εύκολη πανακότα για όσους αγαπούν τον ανανά και θέλουν ένα ελαφρύ γλυκό για μετά τον οβελία.

            12- Παγωμένη τούρτα τυραμισού (χωρίς αυγά) : Την φτιάχνουμε αύριο, την βάζουμε στην κατάψυξη και την ξεχνάμε μέχρι το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα που θα θελήσουμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο παγωμένο τυραμισού.

            13-Charlotte με λεμονάτη κρέμα γιαουρτιού και κόκκινα φρούτα : ένα γλυκό ελαφρύ, ιδιαίτερα αρωματικό με τα κόκκινα φρούτα να το απογειώνουν, θα έλεγε κανείς η χαρά της Ανάστασης.

            14- Mousse φράουλας : Δροσερή, γιαουρτένια και φρουτένια με τις φράουλες να κυριαρχούν αυτή η mousse θα κλέψει την καρδιά όσων δεν είναι σοκολατομανείς.

            15- Εύκολο γλυκό ψυγείου, σοκολάτα-βανίλια : Ένα γλυκό δροσερό, εύκολο και πολύ νόστιμο που μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες πιο νωρίς και να μείνει άνετα στο ψυγείο.

            15 προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

            Tante Kiki
            0 Comments

            Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή


            Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή

            Μεγάλη Τρίτη σήμερα και τα φετινά μας τσουρέκια είναι έτοιμα. Αυτά τα τσουρέκια είναι για τους βιαστικούς, για τους εργαζόμενους αλλά και για όσους κάνουν για πρώτη φορά τσουρέκια αρκεί να έχουν κουζινομηχανή. Γίνονται εύκολα και χωρίς να απαιτούν πολύ από τον χρόνο μας μια και όλα τα υλικά μπαίνουν στην κουζινομηχανή που τα ζυμώνει κι αυτό είναι όλο!

            Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή

            Φυσικά, αν κάποιος θέλει να τα ζυμώσει χωρίς κουζινομηχανή γίνεται αλλά θέλει... υπομονή για να ζυμώσει τη ζύμη για 20 περίπου λεπτά, έως ότου ενεργοποιηθεί η γλουτένη και η ζύμη γίνει ελαστική. Κατά τα άλλα, εξακολουθούν να είναι υπέροχα. Αν λοιπόν θέλετε την εμπειρία του ζυμώματος τσουρεκιών δεν έχετε παρά να τα φτιάξετε είτε με κουζινομηχανή είτε στο χέρι. Εξάλλου, η διαδικασία δεν είναι απλά μια εμπειρία αλλά μια ιεροτελεστία κυριολεκτικά. Νιώθεις πια ότι πλησιάζει το Πάσχα όταν βλέπεις αυτή τη μαλακή και τρυφερή ζύμη που, κυριολεκτικά, γλιστράει από τα χέρια κι όταν αναπνέεις πορτοκάλι, μαχλέπι, κακουλέ.

            Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή

            Παραδοσιακά στο σπίτι μας τα τσουρέκια ετοιμάζονταν τη Μεγάλη Τετάρτη (και όχι την Μεγάλη Πέμπτη, για να μοιράζονται οι δουλειές). Ωστόσο, τώρα πια με τους ρυθμούς της καθημερινότητας τα τσουρέκια τα ετοιμάζω κάπου ανάμεσα στη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τετάρτη, όπου δεν έχουμε μπει για τα καλά στις πασχαλιάτικες προετοιμασίες. Βέβαια, ενώ άλλες χρονιές τα ζύμωνα στο χέρι, φέτος είπα να αλλάξω κι έτσι ζυμώθηκαν στην κουζινομηχανή. Το ένα πλεονέκτημα είναι ότι έτσι μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα κι άλλες δουλειές (εγώ διόρθωνα γραπτά) όση ώρα ζυμώνονται, το άλλο ότι γίνονται πολύ αφράτα!

            Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή


            Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή
                        https://akispetretzikis.com/recipe/7870/to-pio-grhgoro-tsoureki
                      Print Friendly and PDF
            Περιγραφή: Αφράτα τσουρέκια χωρίς κόπο
            Μερίδες: 3 τσουρεκάκια των 383 γρ. (περίπου)

            ΥΛΙΚΑ
              • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
              • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
              • 200 γρ. γάλα πλήρες
              • 2 αυγά  μεγάλα
              • 560 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
              • 1 πρέζα αλάτι
              • 20 γρ. ξηρή μαγιά
              • 1 φακελάκι μαχλέπι
              • 1 φακελάκι κακουλέ
              • 100 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
              • 3 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

              Για την επάλειψη
              • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1.5 κ.σ. γάλα
              • Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για την επιφάνεια
                  
                  ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                  1. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το μισό αλεύρι.
                  2. Αρχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. 
                  3. Ζυμώνουμε λίγο και προσθέτουμε τους κύβους του βουτύρου.
                  4. Αλείφουμε τα χέρια μας κι ένα μεγάλο μπολ με το σπορέλαιο και αφού βγάλουμε τη ζύμη από το μπολ της κουζινομηχανής το μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ.
                  5. Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και το βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, στη μεσαία σχάρα.
                  6. Γεμίζουμε ένα ταψάκι με πολύ ζεστό νερό, το βάζουμε κάτω από το μπολ και κλείνουμε τον φούρνο.
                  7. Αφήνουμε τη ζύμη για 1-1,5 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
                  8. Βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κάνουμε 3-4 διπλώματα (όχι ζύμωμα).
                  9. Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια (συνολικά είναι περίπου 1.150 γραμμάρια) και το κάθε ένα σε άλλα 3 κομμάτια για να φτιάξουμε τα φυτίλια που θα πλέξουμε σε τσουρέκια.
                  10. Πλάθουμε ανά 3 τα φυτίλια και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Αν η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια μας δεν βάζουμε αλεύρι αλλά ελάχιστο σπορέλαιο.
                  11. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 26x36 και, αφού επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο τσουρέκια, τα τοποθετούμε στο ταψί κατά μήκος της στενής του πλευράς.
                  12. Τα σκεπάζουμε και πάλι με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα (περίπου).
                  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
                  14. Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας.
                  15. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα φουρνίζουμε.
                  16. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
                  17. Μόλις δούμε ότι ψήθηκαν, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
                  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                  Εάν θέλουμε να αυξήσουμε τη ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαγιά ζαχαροπλαστικής που είναι πιο δυνατή.

                  Πηγή : Παραλλαγή από ΕΔΩ

                  https://akispetretzikis.com/recipe/7870/to-pio-grhgoro-tsoureki
                  Tante Kiki
                  0 Comments

                  Αφράτο καρβέλι ολικής άλεσης, χωρίς ζύμωμα



                  Κάποτε για να γίνει το ψωμί χρειαζόταν χρόνος, διαδικασία αν και παρόλα αυτά πολλά σπίτια, ειδικά στα χωριά, είχαν το δικό τους ζυμωτό ψωμί φυσικά, με προζύμι που έφτιαχναν από βασιλικό. Φυσικά, το ψωμί ήταν απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους μια και είναι το πιο βασικό είδος διατροφής.
                  Για όλους εμάς που αγαπάμε το ψωμί πίσω από τη λέξη αυτή κρύβεται μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικά είδη που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο μια και ανάλογα με το αλεύρι, τη μαγιά, το προζύμι, τα υπόλοιπα υλικά που ίσως προστεθούν κάθε ψωμί έχει κι άλλη προσωπικότητα και νοστιμιά.


                  Κοινός παρονομαστής όλων ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο χρόνος που χρειαζόταν ένα ψωμί για να είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Κι όσο οι ρυθμοί της ζωής αυξάνονταν και οι απαιτήσεις για δουλειά μεγάλωναν τόσο, οι περισσότεροι από μας, ξεχνούσαμε κι αφήναμε στην άκρη το ζυμωτό ψωμί, που, εδώ που τα λέμε, δεν συγκρίνεται με το έτοιμο ούτε σε αγνότητα υλικών και φυσικά ούτε σε νοστιμιά.


                  Κι ύστερα... κάποια στιγμή, κάποιος έφτιαξε ένα ψωμί χωρίς ζύμωμα! Ένα ψωμί που δεν ήθελε γερά μπράτσα για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να γίνει αφράτο αλλά μόνον χρόνο ηρεμίας για να φουσκώσει. Προσωπικά, το ψωμί αυτό το πρωτοείδα σε κάποιο αμερικανικό blog και το δοκίμασα γεμάτη δυσπιστία (οφείλω να το ομολογήσω). Κι όμως! Το ψωμί έγινε καταπληκτικό! Κι έτσι όταν χάλασε ο αρτοπαρασκευαστής μου δεν αγόρασα άλλον. 


                  Κι έπειτα, ήρθε η πανδημία κι αναγκαστήκαμε να μείνουμε σπίτι περισσότερες ώρες και τότε, μ' αυτή την "ευκαιρία", εγώ άρχισα να ζυμώνω 2-3 φορές την εβδομάδα. Κάπως έτσι, το σπιτικό ψωμί μας έγινε συνήθεια! Και σιγά σιγά, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε ψωμί με διαφορετικά άλευρα, με προζύμι ή μαγιά αλλά και προσθέτοντας διάφορα άλλα υλικά.
                  Το σημερινό είναι ένα απλό, απλούστατο ψωμί ολικής άλεσης, φυσικά χωρίς τον κόπο του ζυμώματος και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασίας του ολονύχτιου φουσκώματος. 
                  Αν κι εσύ αγαπάς το ψωμί και κάθε είδους αρτοσκεύασμα, δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις για να απολαύσεις τη νοστιμιά του.


                  Αφράτο καρβέλι ολικής άλεσης, χωρίς ζύμωμα
                             
                            Print Friendly and PDF
                  Περιγραφή : Πολύ νόστιμο και υγιεινό καθημερινό ψωμί.
                  Μερίδες: 1 καρβελάκι
                  ΥΛΙΚΑ
                    • 350 αλεύρι ολικής άλεσης, λεπτοαλεσμένο
                    • 200 ml χλιαρό νερό
                    • 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
                    • 1 κ.γλ. αλάτι
                    • 1 κ.γλ. ζάχαρη ή μέλι
                    • 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
                       
                        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                        1. Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
                        2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
                        3. Διαλύουμε στο χλιαρό νερό το αλάτι και προσθέτουμε το μισό στο μείγμα του αλεύρου.
                        4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
                        5. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιμένη ζύμη.
                        6. Βάζουμε στα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε τη ζύμη μας γύρω γύρω.
                        7. Την αφήνουμε στο μπολ για περίπου 1 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
                        8. Ύστερα, την ξεφουσκώνουμε και κάνουμε 2-3 διπλώματα έτσι ώστε να κρατήσει αέρα η ζύμη.
                        9. Την βάζουμε σε αντικολλητική φόρμα (αν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της φόρμας) και την αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα για να ξεκουραστεί και να προθερμανθεί ο φούρνος στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
                        10. Ψήνουμε για 40 λεπτά (περίπου και πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
                         
                        ΣΗΜΕΙΩΣΗ
                        1. Εάν σου αρέσει η τραγανή κόρα, ψήσε το ψωμί σε μια διάτρητη φόρμα. Το ψωμί ψήνεται πιο ωραία.

                        Tante Kiki
                        0 Comments
                        No