Γλυκιά καλημέρα και μια δροσερή κι ελαφριά πανακότα είναι ό,τι καλύτερο για τις μέρες καύσωνα που μας θυμήθηκαν!
Φρουτένια με την γλύκα του ανανά και της ζάχαρης καρύδας αυτή η πανακότα μπορεί να γίνει σκέτη ή να βάλουμε σαν βάση της μερικά σαβαγιάρ έτσι... για να γίνει λίγο διαφορετική κάτι σαν ...τούρτα πανακότα.
Αν πάλι δεν θέλουμε τα σαβαγιάρ ...κανένα πρόβλημα! Είναι μια κλασσική, δροσερή κρεμούλα που αφήνει την καλύτερη εντύπωση σε όποιον την γευθεί.
Εξάλλου, ανανάδες, καρύδες, μάνγκο και άλλα εξωτικά φρούτα είναι πια καλοδεχούμενα ακόμα και στο καθημερινό, ελληνικό τραπέζι.
ΥΛΙΚΑ
Για την πανακότα
- 2 φακελάκια ζελέ ανανά (χωρίς ζάχαρη) + 150 ml ζεστό νερό
- 300 γρ. ανανά σε ελαφρύ σιρόπι (από 1 μεγάλη κονσέρβα)
- 400 ml γάλα καρύδας πολύ κρύο
- 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ (προαιρετικά)
- 4-5 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
- 2 βανιλίνες (προαιρετικά)
- 240 γρ. ανανά σε κομμάτια
- 100 γρ. ζάχαρη καρύδας
Ετοιμάζουμε την πανακότα
- Πολτοποιούμε καλά στο multi τον ανανά.
- Διαλύουμε στο ζεστό νερό το ζελέ ανανά και την ζάχαρη.
- Αναμιγνύουμε τον πολτοποιημένο ανανά με το ζελέ και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε μπολ το γάλα καρύδας με τις βανιλίνες και το χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
- Προσθέτουμε σ' αυτό το μείγμα τον πολτοποιημένο ανανά με το ζελέ και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 20-25 λεπτά έτσι ώστε να σφίξει λίγο.
- Κόβουμε στη μέση τα σαβαγιάρ και τα τοποθετούμε επάνω στην πανακότα έτσι ώστε, σχεδόν, να μην υπάρχουν κενά (κατά το δυνατόν).
- Καλύπτουμε την φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Ετοιμάζουμε τον καραμελωμένο ανανά
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη καρύδας με 1 κ.σ. νερό.
- Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε τα κομμάτια του ανανά και τα αφήνουμε να καραμελωθούν καλά.
Για το σερβίρισμα
- Βγάζουμε σε πιατέλα την πανακότα και περιχύνουμε με τον καραμελωμένο ανανά.
- Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ψημένα ή καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ.