Brownies με καρύδια, χωρίς γλουτένη


Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Το καλοκαιράκι επιτέλους έφτασε έστω και με ...ανοιξιάτικες μπόρες! Ωστόσο το καλοκαίρι ...καλοκαίρι αλλά και η σοκολάτα ...σοκολάτα! Γιατί ποιός είπε ότι ένα σοκολατένιο γλυκό είναι χειμωνιάτικη απόλαυση; Κάθε άλλο μάλιστα! Είναι ...four seasons και all weather! Οποιαδήποτε μέρα και ώρα η σοκολάτα είναι καλοδεχούμενη... το ίδιο κι ένα brownie με σοκολάτα... πολύ σοκολάτα!
Σαν συνέχεια της ανάρτησης για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, σήμερα θα δούμε ένα νοστιμότατο γλυκό, ένα σούπερ σοκολατένιο brownie με καραμελένιες νότες λόγω της μαύρης ζάχαρης, καρύδια, σοκολάτα και κακάο αλλά φτιαγμένο με φαρίνα χωρίς γλουτένη... γιατί και χωρίς γλουτένη η ζωή μπορεί, άνετα, να είναι γλυκιά και σοκολατένια. Σας πληροφορώ (για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη) ότι το συγκεκριμένο γλυκό (όπως και πολλά άλλα) δεν διαφέρει καθόλου γευστικά από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη.
Υπέροχα, θεϊκά νόστιμα και πανεύκολα brownies που θα τα απολαύσουμε είτε χλιαρά... σχεδόν μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, είτε κρύα από το ψυγείο έχοντας δίπλα τους ένα ωραιότατο παγωτό σε γεύση που αγαπάμε είτε σκέτα σαν ...αμαρτωλό κολατσιό και γλυκολιχουδιά είτε πλούσια και υπερβολικά με παγωτό σοκολάτα και σάλτσα φράουλας! Γευστική ...χλιδή με όλη την έννοια των λέξεων! 😉
Κι αν δεν έχετε ακόμα πειστεί να δοκιμάσετε ...ελάτε να σας κεράσω μια κουταλιά απ΄αυτήν την perfect bite και τα ξαναλέμε! Καλή σας συνέχεια! 😊
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι 18χ18 εκ.
  • 200 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
  • 200 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert (είναι χωρίς γλουτένη)
  • 2 κ.σ. (20 γρ.) κακάο ΙΟΝ (χωρίς γλουτένη)
  • 50 γρ. ζάχαρη καρύδας*
  • 80 γρ. μαύρη ζάχαρη*
  • 3 αυγά μεγάλα (L), ελαφρά χτυπημένα
  • 100 γρ. φαρίνα χωρίς γλουτένη (η κόκκινη των Μύλων Αγ. Γεωργίου)
  • 3 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα 
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο (ή αραβοσιτέλαιο) (προαιρετικά)
  • 1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
  • Κοσκινίζουμε και αναμιγνύουμε σε ένα μπολ την φαρίνα με το κακάο και την βανίλια.
  • Καλύπτουμε ένα ταψάκι 18 x 18 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, το ηλιέλαιο την κουβερτούρα και την ζάχαρη (και τα δύο είδη) και ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσουμε τα αυγά.
  • Χτυπάμε, λίγο, τα αυγά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο, ήδη, κρύο σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε και πάλι.
  • Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο.
  • Ομογενοποιούμε το μείγμα και το αδειάζουμε στο ταψάκι μας.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε το brownie από τον φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε.
  • Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα, σάλτσα φράουλας ή το απολαμβάνουμε σκέτο με τον καφέ.
TIPS
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις δύο ζάχαρες με ίση ποσότητα απλής καστανής ή άσπρης κρυσταλλικής.
* Στην συγκεκριμένη ανάρτηση, τα προϊόντα αναγράφονται για ευκολία όσων δεν γνωρίζουν ήδη, ποιά από τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ είναι Χωρίς Γλουτένη.

Πηγή αρχικής συνταγής: ΕΔΩ
Tante Kiki
6 Comments
No