Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου


Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου
Και μια που τα κατακόκκινα κεράσια είναι στα καλύτερά τους στην χώρα μας αλλά κι εδώ στο μακρινό Μόντρεαλ υπάρχουν η εικόνα μιας πάστα φλώρας με κατακόκκινη, κερασένια γέμιση και crumble αμυγδάλου είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσω τα μαγειρικά μου δρώμενα στην μακρινή γειτονιά του Καναδά.
Εξαφανίστηκα... το ξέρω καλά! Μια εξαφάνιση μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και ...τίποτα. Εγώ ...ακόμα το ψάχνω! Δεν ξέρω ακριβώς αν σημαίνει πολλά ή απλώς ...τίποτα! 
Εκείνο που ξέρω πια καλά είναι ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο όσο κι αν δεν το συνειδητοποιείς συχνά. Καλό, κακό μη το ψάχνεις... η πορεία και το τέλος θα το δείξει! Ωστόσο... το να το ακολουθήσεις είναι ...νομοτελειακό, τις περισσότερες φορές κι ας νομίζεις ότι εσύ τα ορίζεις όλα! Κάποια ναι... όλα όχι! Χρειάζεται περιέργεια, παρατηρητικότητα, αποφασιστικότητα, επιμονή και απεριόριστη υπομονή. Κάθε νέο ξεκίνημα, όμως, κάτι σου μαθαίνει! Σου μαθαίνει για σένα αλλά και για τους άλλους, όλους αυτούς που βρίσκονται γύρω σου και στα εύκολα ή τα δύσκολα είναι ή δεν είναι εκεί! Πέφτεις, σηκώνεσαι, απογοητεύεσαι, ματώνεις αλλά και χαίρεσαι βλέποντας ποια χέρια απλώνονται προς τα σένα και ποιες αγκαλιές ανοίγουν για να σε γαληνέψουν έστω και λίγο και να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις ακόμα ένα βήμα όσο δύσκολο κι αν είναι!
Έτσι, πελαγοδρομώντας μέσα σε μια τέτοια τρικυμία και παλεύοντας με χίλια δυο αντιφατικά συναισθήματα βρέθηκα στο Μόντρεαλ. Πόλη όμορφη, αγαπημένη (μια και είχα ξανάρθει), με ανθρώπους ήρεμους, χαμογελαστούς, έτοιμους να πουν "ευχαριστώ" στην παραμικρή ευγενική σου κίνηση αλλά και με φίλους αγαπημένους που απλά βρίσκονται εδώ και σε περιμένουν! Μια πόλη που μπορείς να μείνεις για να ζήσεις καλά χωρίς κανέναν ενδοιασμό!
Οι πρώτες μέρες δύσκολες από πολλές απόψεις και κυρίως από τις σκέψεις της αγαπημένης γενέτειρας και των αγαπημένων που αφήνεις πίσω. Το jet lag να κυριαρχεί και να μην αφήνει το νου να κάνει όλα εκείνα που έμαθε και αγαπά να κάνει. Ακόμα και το να κάνω τούτη την πάστα φλώρα μου φάνηκε κάπως! Τα προϊόντα διαφορετικά αλλά κυρίως η γεύση μακριά από την γνωστή, αγαπημένη μεσογειακή! Μα είναι η ίδια συνταγή!! Ναι, αλλά δεν είναι τα ευλογημένα, πεντανόστιμα ελληνικά προϊόντα!
Πάντως, η κερασένια πάστα φλώρα είναι υπέροχη ειδικά με τα δικά μας προϊόντα. Αν, λοιπόν, έχεις κεράσια ή αν αγοράσεις από κάποια λαϊκή μην παραλείψεις να την φτιάξεις!
Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
  • 180 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 80-100 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι & πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν
  • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
  • 1 βανίλια 
  • 2 κ.σ. αμυγδαλόσκονη
Για την κερασένια γέμιση
  • 400 -500 γρ. κεράσια κομμένα σε κομμάτια (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 80 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 2 κ.σ. κόρν φλάουρ (ή κούσταρ πάουντερ)
    Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου
    Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κερασένια γέμιση
  1. Βάζουμε τα κεράσια την ζάχαρη και το κόρν φλάουρ  σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. νερό.
  2. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να μαλακώσουν τα κεράσια και να έχουμε ένα μείγμα που είναι παχύρρευστο.
  3. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη ζύμη
  1. Προσθέτουμε στην φαρίνα το μπέικιν και την βανίλια.
  2. Βάζουμε το αραβοσιτέλαιο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό, την ζάχαρη, το ξύσμα και το κονιάκ.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι και ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
  6. Πριν την χρησιμοποιήσουμε κόβουμε ένα κομμάτι γύρω στα 80 γραμμάρια και του προσθέτουμε 2 κ.σ. αμυγδαλόσκονη και 1 κ.σ. φαρίνα.
  7. Το ζυμώνουμε και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε την πάστα φλώρα
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στρώνουμε την ζύμη σε ένα ταψί 25x35 και από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια φροντίζοντας ώστε να μην έχουν πολύ ζουμί.
  3. Πασπαλίζουμε με το crumble.
  4. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι η ζύμη γύρω γύρω έχει αποκτήσει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
  5. Αφήνουμε την πάστα φλώρα να κρυώσει πριν την κόψουμε.
  6. Σερβίρεται σκέτη σαν συνοδευτικό σε καφέ αλλά και με παγωτό βανίλια.
Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου
Tante Kiki
Tante Kiki
15 Comments
No