Τα εξπρές τυροπιτάκια της εκδρομής ...3+2 υλικά


Η ζωή εδώ κυλάει απλά και ομαλά. Είναι χαρακτηριστική η ηρεμία της που ξεκινά από την ηρεμία των κατοίκων. Ποτέ δεν βιάζονται... πας στο μάρκετ και αφού τριγυρίζουν με την ησυχία τους έπειτα περιμένουν υπομονετικά στο ταμείο. Τυχαίνεις σε μποτιλιάρισμα και, ως εκ θαύματος, δεν ακούς κανένα κορνάρισμα! Οδηγείς αργά; Κανένα πρόβλημα ...όσοι σε ακολουθούν σε ακολουθούν με απόλυτη ηρεμία και δίνοντάς σου τον απαραίτητο χρόνο! Αυτό το αντιμετώπισα όπου κι αν πήγα! Και το πιο εντυπωσιακό; Ότι κι εσύ, κατά έναν περίεργο τρόπο, καταλήγεις να ...συμβαδίζεις και να ακολουθείς το παράδειγμά τους! Είναι μεταδοτικό και πολύ χαλαρωτικό μετά την ελληνική πραγματικότητα όπου όλοι τρέχουμε, βιαζόμαστε, εκνευριζόμαστε και φωνάζουμε ή κορνάρουμε! Εδώ, ακόμα και το πράσινο στους δρόμους μαζί με τα πολύχρωμα λουλούδια (όλα σε αφθονία) αλλά και οι ποδηλάτες που πηγαίνουν με το πάσο τους... σου προκαλούν ...ηρεμία.

Ωστόσο, παρά τη νέα πραγματικότητα, μου φαίνεται πως, επιτέλους, "πήρα μπρος" και με ξαναβρίσκω ή μάλλον ξαναβρίσκω την Τante Kiki που, έστω και προσωρινά, την είχα χάσει κάπου στο υπερατλαντικό ταξίδι!! 
Την ξαναβρίσκω, βέβαια, μια κουβέντα είναι μια που εδώ, προσπαθώντας να κάνω τα πιο απλά των απλών όπως π.χ. ένα, δύο, τρία κέικς και μια πίτα την "πάτησα ηρωικά"!! Το κέικ κάθισε, το φύλλο τρύπησε κι εγώ έκανα τα νεύρα μου χορδές και τέλια!! 


Αυτό είναι!!! Δεν μου έφτανε η κιρκάδια δυσρυθμία (ναι, ναι έτσι λέγεται το jet lag... το έμαθα κι αυτό, χαχαχα!!) μου ήρθε και η αμνησία της μαγειρικής! Τί άλλο θέλω η γυναίκα, σκέφτηκα και φαντάστηκα ότι δεν πρόκειται να ξαναπετύχω τίποτα, να ξαναμαγειρέψω ή ότι θα αρχίσω πάλι να μαθαίνω τους κανόνες της κουζίνας από την αρχή! Θέλω να μαζέψω τις βαλίτσες μου και να επιστρέψω... τίποτα άλλο! Γίνεται όμως; Όχι βέβαια! Δεν καταθέτουμε τα όπλα τόσο γρήγορα! Άρχισε, λοιπόν, η αναζήτηση προκειμένου να βρω γιατί 3 φορές έφτιαξα ένα κέικ που έμοιαζε με ...τάρτα έτοιμο να γεμίσει με κρέμα ή με φρούτα!! 


Ψάχνοντας, λοιπόν, τί ανακάλυψα! Το μπέικιν που κυκλοφορεί εδώ είναι πολύ πιο ασθενές μια και περιέχει μονοσφωφορικό ασβέστιο αντί για κιτρικό ή τρυγικό οξύ όπως τα αντίστοιχα ελληνικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ίσως άλλη θερμοκρασία αλλά και διαφορετική ποσότητα για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Και τώρα που το βρήκα... αρχίζω τις δοκιμές και τα πειράματα.
Πρώτο πείραμα που συνδυάζεται και με μια εκδρομή στην πρωτεύουσα Οττάβα μικρά, εξπρές τυροπιτάκια κουρού που η ζύμη τους γίνεται με την πιο απλή εκδοχή. Μόνον 3 υλικά για την ζύμη και άλλα 2 (ή το πολύ τρία... με το πιπέρι) για την γέμιση. Απλά, γρήγορα και επιτυχημένα. Ό,τι καλύτερο για εκδρομές, πικ νικ, πρωινό, δεκατιανό, κολατσιό αλλά και, από Σεπτέμβριο, για το σχολικό ταπεράκι. Ειδικότερα το κολπάκι με το τυρί είναι μεγάλη ευκολία και αξίζει να το δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
  • 1 κούπα (οποιαδήποτε) βούτυρο αλατισμένο & μαλακό
  • 1 κούπα (την ίδια) γιαούρτι 
  • 2 3/4-3 κούπες φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (εναλλακτικά βάζουμε 1 κούπα φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνη της και την 1 3/4 φαρίνα λευκή)
Για την γέμιση
  • 110 γρ. τυρί κρέμα 
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • Λίγο πιπέρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Μετρούμε με τρεις ίδιες κούπες τα υλικά (βούτυρο, γιαούρτι και φαρίνα) που φουσκώνει μόνη της.
  2. Ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μετρίως μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια αλλά απλώνεται χωρίς να μαζεύει.
  3. Εάν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα ζυμώνοντας.
  4. Αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
  5. Αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα με την θρυμματισμένη φέτα μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  6. Πλάθουμε 20-22 μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  7. Χωρίζουμε σε 20-22 μπαλίτσες την ζύμη.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  9. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα ζύμης σε δίσκο με διάμετρο 12-14 εκατοστά.
  10. Τοποθετούμε την τυρένια μπαλίτσα στην μια πλευρά και με την ανάποδη ενός κουταλιού την απλώνουμε σε όλο το μήκος του δίσκου.
  11. Κλείνουμε το τυροπιτάκι διπλώνοντας ελαφρά την άκρη του.
  12. Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με αυγό και τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  13. Ψήνουμε τα τυροπιτάκια για 20-25 λεπτά ή μέχρις ότου αποκτήσουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  14. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να γίνουν πιο τραγανά πριν τα απολαύσουμε.
Tante Kiki
13 Comments
No