Τα εξπρές τυροπιτάκια της εκδρομής ...3+2 υλικά

Η ζωή εδώ κυλάει απλά και ομαλά. Είναι χαρακτηριστική η ηρεμία της που ξεκινά από την ηρεμία των κατοίκων. Ποτέ δεν βιάζονται... πας στο μάρκετ και αφού τριγυρίζουν με την ησυχία τους έπειτα περιμένουν υπομονετικά στο ταμείο. Τυχαίνεις σε μποτιλιάρισμα και, ως εκ θαύματος, δεν ακούς κανένα κορνάρισμα! Οδηγείς αργά; Κανένα πρόβλημα ...όσοι σε ακολουθούν σε ακολουθούν με απόλυτη ηρεμία και δίνοντάς σου τον απαραίτητο χρόνο! Αυτό το αντιμετώπισα όπου κι αν πήγα! Και το πιο εντυπωσιακό; Ότι κι εσύ, κατά έναν περίεργο τρόπο, καταλήγεις να ...συμβαδίζεις και να ακολουθείς το παράδειγμά τους! Είναι μεταδοτικό και πολύ χαλαρωτικό μετά την ελληνική πραγματικότητα όπου όλοι τρέχουμε, βιαζόμαστε, εκνευριζόμαστε και φωνάζουμε ή κορνάρουμε! Εδώ, ακόμα και το πράσινο στους δρόμους μαζί με τα πολύχρωμα λουλούδια (όλα σε αφθονία) αλλά και οι ποδηλάτες που πηγαίνουν με το πάσο τους... σου προκαλούν ...ηρεμία.

Ωστόσο, παρά τη νέα πραγματικότητα, μου φαίνεται πως, επιτέλους, "πήρα μπρος" και με ξαναβρίσκω ή μάλλον ξαναβρίσκω την Τante Kiki που, έστω και προσωρινά, την είχα χάσει κάπου στο υπερατλαντικό ταξίδι!! 
Την ξαναβρίσκω, βέβαια, μια κουβέντα είναι μια που εδώ, προσπαθώντας να κάνω τα πιο απλά των απλών όπως π.χ. ένα, δύο, τρία κέικς και μια πίτα την "πάτησα ηρωικά"!! Το κέικ κάθισε, το φύλλο τρύπησε κι εγώ έκανα τα νεύρα μου χορδές και τέλια!! 
Αυτό είναι!!! Δεν μου έφτανε η κιρκάδια δυσρυθμία (ναι, ναι έτσι λέγεται το jet lag... το έμαθα κι αυτό, χαχαχα!!) μου ήρθε και η αμνησία της μαγειρικής! Τί άλλο θέλω η γυναίκα, σκέφτηκα και φαντάστηκα ότι δεν πρόκειται να ξαναπετύχω τίποτα, να ξαναμαγειρέψω ή ότι θα αρχίσω πάλι να μαθαίνω τους κανόνες της κουζίνας από την αρχή! Θέλω να μαζέψω τις βαλίτσες μου και να επιστρέψω... τίποτα άλλο! Γίνεται όμως; Όχι βέβαια! Δεν καταθέτουμε τα όπλα τόσο γρήγορα! Άρχισε, λοιπόν, η αναζήτηση προκειμένου να βρω γιατί 3 φορές έφτιαξα ένα κέικ που έμοιαζε με ...τάρτα έτοιμο να γεμίσει με κρέμα ή με φρούτα!! 
Ψάχνοντας, λοιπόν, τί ανακάλυψα! Το μπέικιν που κυκλοφορεί εδώ είναι πολύ πιο ασθενές μια και περιέχει μονοσφωφορικό ασβέστιο αντί για κιτρικό ή τρυγικό οξύ όπως τα αντίστοιχα ελληνικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ίσως άλλη θερμοκρασία αλλά και διαφορετική ποσότητα για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Και τώρα που το βρήκα... αρχίζω τις δοκιμές και τα πειράματα.
Πρώτο πείραμα που συνδυάζεται και με μια εκδρομή στην πρωτεύουσα Οττάβα μικρά, εξπρές τυροπιτάκια κουρού που η ζύμη τους γίνεται με την πιο απλή εκδοχή. Μόνον 3 υλικά για την ζύμη και άλλα 2 (ή το πολύ τρία... με το πιπέρι) για την γέμιση. Απλά, γρήγορα και επιτυχημένα. Ό,τι καλύτερο για εκδρομές, πικ νικ, πρωινό, δεκατιανό, κολατσιό αλλά και, από Σεπτέμβριο, για το σχολικό ταπεράκι. Ειδικότερα το κολπάκι με το τυρί είναι μεγάλη ευκολία και αξίζει να το δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
  • 1 κούπα (οποιαδήποτε) βούτυρο αλατισμένο & μαλακό
  • 1 κούπα (την ίδια) γιαούρτι 
  • 2 3/4-3 κούπες φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (εναλλακτικά βάζουμε 1 κούπα φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνη της και την 1 3/4 φαρίνα λευκή)
Για την γέμιση
  • 110 γρ. τυρί κρέμα 
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • Λίγο πιπέρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Μετρούμε με τρεις ίδιες κούπες τα υλικά (βούτυρο, γιαούρτι και φαρίνα) που φουσκώνει μόνη της.
  • Ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μετρίως μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια αλλά απλώνεται χωρίς να μαζεύει.
  • Εάν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα ζυμώνοντας.
  • Αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
  • Αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα με την θρυμματισμένη φέτα μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Πλάθουμε 20-22 μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  • Χωρίζουμε σε 20-22 μπαλίτσες την ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα ζύμης σε δίσκο με διάμετρο 12-14 εκατοστά.
  • Τοποθετούμε την τυρένια μπαλίτσα στην μια πλευρά και με την ανάποδη ενός κουταλιού την απλώνουμε σε όλο το μήκος του δίσκου.
  • Κλείνουμε το τυροπιτάκι διπλώνοντας ελαφρά την άκρη του.
  • Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με αυγό και τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε τα τυροπιτάκια για 20-25 λεπτά ή μέχρις ότου αποκτήσουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να γίνουν πιο τραγανά πριν τα απολαύσουμε.

13 σχόλια:

  1. Κάθε τόπος κι οι συνήθειες του Κική μου
    Ελπίζω να περνάς καλά και να μας παρουσιάζεις
    με τον μοναδικό σου τρόπο τις λιχουδιές σου!!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κάθε τόπος και οι συνήθειες και τα προϊόντα του. Καλά περνάω αλλά καλοκαίρι δεν βλέπω μια και κάθε μέρα, σχεδόν, βρέχει κι αρχίζει να με ενοχλεί!
      Φιλιά και να είσαι καλά!!!

      Διαγραφή
  2. Κάθε αρχή και δύσκολη Κική μου ε? Αφού όμως εντόπισες τον...ένοχο της αναποδιάς (βλ. μπέκιν) τίποτα πλέον δεν σε πτοεί! λαχταριστά πολύ τα τυροπιτάκια σου, αγαπημένη εκδοχή αυτή για πολλές περιστάσεις, συνηθίζω να βάζω μόνο φέτα μέσα αλλά σίγουρα η πρότασή σου να προσθέσουμε και τυρί κρέμα θα καθιερωθεί στο σπίτι μας φανατικά. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολη δεν θα πει τίποτα!!Δοκίμασέ το και με τυρί κρέμα και δεν θα το μετανιώσεις Αμαλία μου!
      Φιλιά και στις δυό σας!

      Διαγραφή
  3. Ιδανικά τα τυροπιτάκια για κολατσιό σε κάθε περίπτωση! Τώρα που είσαι εκεί θα μάθεις σίγουρα νέους τρόπους και νέα υλικά που ελπίζω να μας τα παρουσιάζεις! Όμορφη φαίνεται η εκδρομή σας! Να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδανικά και πολύ γρήγορα!! Ελπίζω να μείνω, να μάθω και να σας τα παρουσιάζω γιατί ο καιρός (βρέχει πολύ συχνά) με ζορίζει λίγο!! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Θα ξαναβρείς τους μαγειρικούς ρυθμούς σου Κική είμαι σίγουρη για αυτό!
    Προς το παρόν απόλαυσε αυτό το όμορφο καινούριο ξεκίνημα και εμείς είμαστε έτοιμοι να διαβάζουμε τις περιπέτειες και τις συνταγές σου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ Ερμιόνη μου να ξαναβρώ γενικά τους ρυθμούς μου! Η πόλη είναι πανέμορφη αν και ο καιρός συχνά πυκνά μουντός!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. ξενιτευτηκες κικη μου;;; καλη αρχη στο νεο ξεκινημα!! τατυροπιτακια φανταστικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον αν και ακόμα δεν έχω αποφασίσει οριστικά! Θα δούμε! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα τυροπιτάκια!
      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  6. είμαι σίγουρη ότι θα ξαναμπείς στο πρόγραμμα και θα βρεις τον ρυθμό σου! ειδικά στη μαγειρική δε σε φοβάμαι!χαχαχχα
    δώσε μόνο λίγο χ΄ρονο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί γιατί σίγουρα δεν ήταν και μικρή η αλλαγή!
    ευχαριστούμε για τη συνταγή, μου άρεσε που έχει μέσα και τυρί κρέμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω..πω..πότε προλαβες και ξενητεύτηκες Κική μου;
    Δηλαδη τωρα θα τα λεμε εμεις εδώ και εσύ στο Μοντρεαλ; να μου πεις τι είναι πια οι αποστασεις;
    κατι κολοκυθοκεφτεδες εψαχνα να βρω και ήρθα..γιατί να λεμε την αλήθεια τωρα το καλοκαιρι .. εχουμε χαθεί καπως.. και βλεπω πως έχεις μετακομησει... ευχομαι να σου πανε όλα καλα φιλη μου.. και βεβαια χρειαζεται καποιος χρονος προσαρμοργής... αλλα οπως είδα και στις προηγουμενες αναρτησεις σου.. αρχίζεις σιγα σιγα ...να μπαινεις στο κλιμα ...
    Τα τυροπιτακα σου φαινονται τελεια και η ιδεα να βαλεις τυρι κρεμα θα τα κανει πολύ γευστικα .. περιμενουμε τα καλυτερα καλη διαμονη και πολλες γευστικες εμπνεύσεις Κική μου καλο σου μηνα.. φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Έλληνες προσαρμόζονται σε όλες τις "πραγματικότητες" και σε όλες τις "κοινότητες" του εξωτερικού Κική μου και γι' αυτό πάμπολλες φορές μεγαλουργούν! Στα εντός πάντα έχουμε ένα πρόβλημα και ξεχνάμε την ευγένεια, την καλή συμπεριφορά και την λογική μας στα πίσω μέρη του μυαλού και του χαρακτήρα μας...

    Με εντυπωσίασε η συσκευασία της φέτας που αν διακρίνω καλά από την φωτογραφία είναι δίγλωσση... Ε, αυτό σημαίνει πως καλά κρατεί στην διεθνή αγορά τούτο το προϊόν.

    Τυροπιτάκια σούπερ! Και σαφώς αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους. Όσο για το σταφυλάκι τους ταιριάζει πολύ!

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!