Καλημέρα και πάλι από το μακρινό Μόντρεαλ! Νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ μια και, προς το παρόν, οι αναρτήσεις μου έχουν αραιώσει! Ελπίζω, όμως, μόνον προς το παρόν μια και όλα είναι τόσο διαφορετικά!
Εδώ η ζωή έχει τους δικούς της ρυθμούς, τα δικά της πρέπει, τις δικές της ομορφιές αλλά και τις δικές της συνήθειες που, ακόμα, δεν έχω μπορέσει να τις κάνω δικές μου. Μου φαίνεται, ακόμα, δύσκολο να συνηθίσω να ψωνίζω προσέχοντας το κάθε τι, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε τόσες νέες μάρκες που δεν γνωρίζω καλά την ποιότητά τους αυτό που είναι καλύτερο να αγοράσω, φροντίζοντας να είναι οργανικό και, τελικά, επιστρέφοντας σπίτι να ανακαλύπτω ότι δεν έχουν την ίδια γνωστή νοστιμιά!
Για να μην αναφερθώ στα άλευρα... εκεί ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξή μου! Ο Καναδάς όντας ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του δυτικού κόσμου να έχει περιορισμένα άλευρα! Βρήκα μόλις ένα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κι εκείνο με αλάτι μέσα) για να καταφέρω να κάνω ένα αξιοπρεπές κέικ! Το γνωστό μας αλεύρι Robin υπάρχει σε διάφορες εκδόσεις αλλά χωρίς φαρίνα που φουσκώνει μόνη της. Πηγαίνεις στο μάρκετ στην Ελλάδα και βλέπεις καμιά δεκαριά (αν όχι περισσότερες) μάρκες και τύπου αλεύρων. Έρχεσαι εδώ και βλέπεις 2-3 μάρκες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 μάρκα με αλεύρι για γλυκά και ζύμες και "πέφτεις από τα σύννεφα"! Ωστόσο, το αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι σημαντικά πιο φθηνό από το αντίστοιχο στην χώρα μας!
Αυτά προς το παρόν από δω και πηγαίνω τρέχοντας στα ψωμάκια από αλεύρι ζέας που έφτιαξα πριν φύγω από την Ελλάδα (κι έχω μια διάθεση να επιστρέψω!!!).
Ένα αλεύρι που δοκίμασα καθαρά από περιέργεια γιατί διάβαζα γι αυτό σε φιλικά blogs. To αποτέλεσμα όμως με αποζημίωσε κι ας μην το περίμενα! Παρά την ιδιαιτερότητά του ως προς την ποιότητα και την ποσότητα της γλουτένης του το αλεύρι ζέας στάθηκε στο ύψος του και "μετατράπηκε" σε ψωμάκια νοστιμότατα που "φέρνουν" προς το χωριάτικο ψωμάκι. Μαζί με το σουσάμι το πλεξουδοψωμάκι έγινε σκέτο "λουκούμι"!
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι ζέας
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 200 γρ. χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο & 1 μέρος ζεστό νερό)
- 80-100 γρ. χλιαρό γάλα ρυζιού (αμυγδάλου ή καρύδας)
- 1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. φρουκτόζη (ζάχαρη ή μέλι)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. σουσάμι
- Βάζουμε τα άλευρα σε μια γαβάθα και προσθέτουμε την φρουκτόζη, το ελαιόλαδο και την μαγιά.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το νερό και σταδιακά, αρχίζοντας το ζύμωμα, το γάλα ρυζιού.
- Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
- Την βάζουμε στην γαβάθα, αφού την έχουμε πασπαλίζει με λίγο αλεύρι και την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη.
- Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ύστερα, ζυμώνουμε την ζύμη για 1 λεπτό και πλάθουμε τα ψωμάκια-πλεξουδάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Τα βάζουμε σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε για άλλη 1 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσουν και πάλι.
- Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι τα ψωμάκια μας έχουν ψηθεί.