Ας ξαναγυρίσω όμως στη σημερινή γλυκιά πρόταση. Οι φράουλες, οι moussses, τα γλυκά ψυγείου έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι αλλά, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο τούτη την εποχή του χρόνου... οι γλυκές απολαύσεις να γίνονται χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο. Κι εδώ που τα λέμε αυτό μπορούμε να το έχουμε χωρίς να θυσιάσουμε τη γεύση εννοώ χωρίς το γλυκό να φαίνεται αυτό που λέμε "ετοιματζίδικο". Πάμε όμως στη περίπτωσή μας;
Η σημερινή mousse έγινε με προϊόντα στιγμής (τα οποία δεν περιφρονώ ούτε υποτιμω καθόλου γιατί μας βγάζουν ασπροπρόσωπους σε δύσκολες στιγμές ξαφνικών επισκέψεων αλλά και ξαφνικών υπογλυκαιμιών. Προσωπικά, ξεκίνησα να φτιάχνω γλυκά (όταν ήμουν φοιτήτρια και έμενα μόνη μου στη Θεσσαλονίκη) από τις τούρτες "Γιώτης". Ωστόσο, περνώντας τα χρόνια ανακάλυψα ότι πάντα υπάρχουν μικρά μυστικά για να απογειώσουμε τη γεύση τους.
Τα έτοιμα ζελέ είναι μακράν τα αγαπημένα μου και σ' αυτά λατρεύω να προσθέτω πολτό φρούτου ή μικρά κομμάτια φρούτου που τους χαρίζουν φρεσκάδα. Εύκολα, νόστιμα και χωρίς απαιτήσεις χρόνου παρασκευής και, αν και, δεν είναι λίγες οι φορές που σε γλυκά σαν την πανακότα χρησιμοποιώ απλή ζελατίνη ή άγαρ άγαρ όταν πρόκειται για φρουτογλυκά προτιμώ τα έτοιμα ζελέ με κείνο το άρωμα που με ταξιδεύει πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια. Η συγκεκριμένη mousse, ξεκάθαρα καλοκαιρινή, έγινε κάπως έτσι... με ζελέ φράουλα, κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής, γάλα, γιαούρτι και, φυσικά, χωρίς καθόλου ζάχαρη πέρα απ' αυτή που είχε το ζελέ.
- 1 συσκευασία ζελέ φράουλα (2 φακέλους)*
- 1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
- 1 κεσεδάκι φράουλες
- 300 ml γάλα με 1.5% λιπαρά
Για το γαρνίρισμα
- φρέσκες φράουλες
- σαντιγύ
- μπισκότα σοκολάτας τριμμένα (προαιρετικά)
- Διαλύουμε τους 2 φακέλους με το ζελέ σε 400 γρ. βραστό νερό και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
- Πολτοποιούμε τα 150 γρ. φράουλες στο multi και κάνουμε έναν πολτό.
- Βάζουμε τη σκόνη της κρέμας ζαχαροπλαστικής βανίλια σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα 150 γρ. του πολτού φράουλας και τα 300 ml γάλα και χτυπάμε την κρέμα για 3-5 λεπτά μέχρι να σφίξει.
- Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε τα 2 γιαούρτια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Μόλις κρυώσει καλά το ζελέ (αλλά να μην πήξει) το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Αφήνουμε για άλλη μισή ώρα στο ψυγείο και μετά χτυπάμε για λίγο την κρέμα με το μίξερ για να την αφρατέψουμε.
- Σερβίρουμε σε ποτηράκια, μπολάκια ή πιάτο με φράουλες κομμένες και μπισκότα.