Πόσοι είναι αυτοί που δεν αγαπούν το τιραμισού; Ένα γλυκό που μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδοχές, από το κλασσικό ιταλικό και αυθεντικό μέχρι το πιο απλό και, ανάλογα με τα υλικά πιο οικονομικό, αλλά ωστόσο ποτέ δεν χάνει την απίστευτη νοστιμιά του.
Για σήμερα, θα σου προτείνω μια απλή, χωρίς αυγά, με τυρί κρέμα αντί μασκαρπόνε αλλά λίγο διαφορετική. Ένα τιραμισού στρατσιατέλα, με ψιλοκομμένη κουβερτούρα μέσα που, ειδικά για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα θα ανακαλύψουν σ' αυτή την εκδοχή μια νέα θεϊκή απόλαυση. Και μη ξεχνάς... σοκολάτα και καφές είναι το απόλυτο δίδυμο γεύσης.
Και φυσικά, όπως, ήδη, διάβασες στον τίτλο είναι ένα τιραμισού πολύ εύκολο, χωρίς αυγά και με τυρί κρέμα (μια που μερικές φορές το μασκαρπόνε είναι δυσεύρετο ειδικά σε χωριά και μικρά σούπερ μάρκετ) και δεν θα σου πάρει πάνω από πέντε λεπτά για να το ετοιμάσεις.
Τι λες... θα το δοκιμάσεις;
Τιραμισού στρατσιατέλα
Περιγραφή: Πεντανόστιμο τιραμισού στρατσιατέλα
Μερίδες: 1 φόρμα
ΥΛΙΚΑ
- 600 γρ. τυρί κρέμα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος (κανονική όχι φυτική*)
- 1 φακελάκι βανίλια
- 40-50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 80-90 γρ. άχνη
Για το σιρόπι καφέ
- 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (ή δυνατό εσπρέσσο)
- 2-3 κ.σ. ζάχαρη
Για το στήσιμο του γλυκού
- 1 πακέτο σαβαγιάρ (200 γρ.)
- Κακάο σε σκόνη για την επικάλυψη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε σε μπολ, το τυρί κρέμα, την βανίλια και την άχνη και χτυπάμε λίγο με μίξερ χειρός το μείγμα για να γίνει πιο αφράτο.
- Ύστερα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε μια σφιχτή κρέμα που βάζουμε στο ψυγείο.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ξύλινη σπάτουλα.
- Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά του.
- Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη η οποία πρέπει να προεξέχει από την φόρμα για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό.
- Βάζουμε μια στρώση κρέμα στον πάτο της φόρμας, ύστερα μια σειρά από σαβαγιάρ που τα βουτάμε ένα ένα στο σιρόπι του καφέ.
- Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κρέμας, μια στρώση σαβαγιάρ πάντα βουτηγμένα στο σιρόπι καφέ μετά την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνουμε με μια στρώση σαβαγιάρ.
- Κλείνουμε με την διαφανή μεμβράνη που περισσεύει από την φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή για μια νύχτα.
- Την επομένη, ανοίγουμε την μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε το τιραμισού σε μια μακρόστενη πιατέλα.
- Την ώρα που θα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο σκόνη και σερβίρουμε, προαιρετικά, με ένα ποτηράκι λικέρ αμαρέτο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Εάν χρησιμοποιήσουμε φυτική κρέμα γάλακτος μειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρης ή δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη στην κρέμα (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλουμε) γιατί η φυτική κρέμα γάλακτος είναι γλυκιά.