Το Πάσχα μπορεί να πέρασε αλλά σήμερα σου έχω πρόταση τέλεια για πικ νικ, βραδινό μπροστά στην τηλεόραση αλλά και για μεζεδάκι ή ορεκτικό σε κάποιο από τα ανοιξιάτικα παρεϊστικα σαββατόβραδα. Και όχι μόνον αυτό αλλά ακόμα περισσότερο, πρόταση με λαχανικά χωρίς ίχνος από κρέας γιατί με τόσο κρέας που καταναλώσαμε πασχαλιάτικα, φαντάζομαι, θα θέλεις κι εσύ, όπως κι εγώ, μια μίνι αποτοξίνωση.
Οι φλογέρες αυτές εμφανίστηκαν στο πασχαλιάτικο τραπέζι και, σου μιλάω ειλικρινά, έκλεψαν καρδιές, έγιναν ανάρπαστες κι εξαφανίστηκαν στο πρώτο μισάωρο. Άλλες τόσες να ήταν θα είχαν επίσης εξαφανιστεί! Φουλ στα λαχανικά είναι, περίπου, σαν "προσομοίωση" των αγαπημένων spring rolls αλλά σε ελληνική εκδοχή.
Και με ξέρεις πια, ειδικά εσύ που με ακολουθείς! Λατρεύω τις εύκολες αλλά νόστιμες συνταγές παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές χρειάζονται και οι πιο δύσκολες ή πολύπλοκες. Σε διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένες φλογέρες δεν θα δυσκολέψουν ούτε και τον πιο αρχάριο στην κουζίνα! Η γέμιση μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα (πιο εύκολο και θα είναι ήδη κρύα) και μετά... ένα τύλιγμα έμεινε και ένα φούρνισμα πριν απολαύσεις μια πραγματική νοστιμιά. Αν, δε, τη συνδυάσεις και με κέτσαπ, σάλτσα πιπεριάς ή ακόμα και barbecue τότε τις απογειώνεις. Ιδανικές για καλοκαιρινές βραδιές με παρεούλα!
Φλογέρες λαχανικών νηστίσιμες / vegetarian
Περιγραφή: Φλογέρες με φύλλο κρούστας, νόστιμες και φουλ στα λαχανικά
Μερίδες: 24 φλογέρες
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 300 γρ. καρότο τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένη σε καρεδάκια
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
- Αλάτι & Πιπέρι
- 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (πολίτικο)
Επιπλέον : 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση, βάζοντας σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι που το έχουμε, ήδη, ζεστάνει τα ψιλοκομμένα μανιτάρια χωρίς το ελαιόλαδο.
- Μόλις τα μανιτάρια αποβάλλουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μετά τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, το καρότο και το λάχανο.
- Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν καλά και τα πασπαλίζουμε με το τζίντζερ, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι και το κορν φλάουρ.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά πριν αρχίσουμε να τυλίγουμε τις φλογέρες.
- Βάζουμε σε ένα μπολ ελαιόλαδο.
- Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα κρούστας (12-13 φύλλα).
- Παίρνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση της φαρδιάς πλευράς.
- Έτσι όπως είναι διπλό, το κόβουμε στη μέση και με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Με ένα κουτάλι σούπας, παίρνουμε 1-1,5 κουταλιά από τη γέμιση και την τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου.
- Διπλώνουμε τις δύο πλευρές κλείνοντας τα πλαϊνά για να μη "φύγει" η γέμιση κατά το ψήσιμο και τυλίγουμε σε φλογέρα.
- Στο τέλος, αλείφουμε με λίγο νερό την άκρη του φύλλου για να κολλήσει.
- Βάζουμε τη φλογέρα σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία γεμίσματος και τυλίγματος για όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω για να ψηθούν καλύτερα και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα, ανάλογα με τον φούρνο.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε με κάποια σάλτσα τύπου κέτσαπ ή barbecue.