Πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι με τις μαρμελάδες, όσον αφορά στη γλυκαντική τους ύλη, στα πρόσθετα αρωματικά τους αλλά κυρίως στον συνδυασμό των φρούτων ή των φρούτων και λαχανικών που, κάθε φορά, έδινε κι άλλη γευστική εμπειρία.
Η σημερινή μαρμελάδα είναι μια νέα γευστική εμπειρία, με γεμάτη, φρουτένια και ελαφρώς υπόξινη γεύση, έτσι ώστε η γλύκα να μην εξαφανίζει το άρωμα και τη νοστιμιά των υλικών. Με τα βερίκοκα να είναι στην εποχή τους, τα καρότα να χαρίζουν απλόχερα τα σάκχαρά τους και ο χυμός πορτοκαλιού να δίνει έξτρα άρωμα η μαρμελάδα αυτή χρειάστηκε λιγότερη ζάχαρη χωρίς να μειωθεί η γλύκα της.
Αν αγαπάς το γλυκό καρότο, τη μαρμελάδα καρότο, τη μαρμελάδα βερίκοκο δεν έχεις παρά να φτιάξεις κι αυτή που σου προτείνω σήμερα. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς. Κι αν δεν θέλεις να βάλεις βανίλια, μπορείς για άρωμα να βάλεις αμπαρρόριζα (όπως έβαζαν και οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας) ή ακόμα και κανέλα. Ό,τι και να βάλεις της ταιριάζει και την απογειώνει. Δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς!
Μαρμελάδα βερίκοκο - καρότο με λίγη ζάχαρη
Περιγραφή : Μια ιδιαίτερη μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη
Μερίδες: 2 βαζάκια των 350 γρ. (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. βερίκοκα
- 200 γρ. καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- 350 γρ. ζάχαρη
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 κ.σ. χυμό από λεμόνι
- 1 φακελάκι βανίλια
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε και κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
- Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη (χοντρό ή λεπτό).
- Βάζουμε τα φρούτα σε κατσαρόλα, προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
- Τα αφήνουμε για 1-2 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους (αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και από το προηγούμενο βράδυ).
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και, επειδή τα βερίκοκα και τα καρότα δεν έχουν να βγάλουν πολλά υγρά, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15 λεπτά, περίπου, ή μέχρις ότου να λιώσει η ζάχαρη.
- Με το ραβδομπλέντερ ή το εργαλείο για τον πουρέ πολτοποιούμε τα βερίκοκα.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδα, σε μέτρια φωτιά (στο 5-6 με τελικό το 9) για 30-40 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις, τα υγρά εξατμιστούν δοκιμάζουμε εάν η μαρμελάδα έχει πήξει, σύροντας την κουτάλα στην κατσαρόλα. Εάν είναι έτοιμη, πρέπει να χωρίζει για λίγο στα δύο η μαρμελάδα και να φαίνεται ο πάτος της κατσαρόλας.
- Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε δύο αποστειρωμένα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε πετσέτα κουζίνας μέχρι να κρυώσουν.
- Φυλάσσουμε τα βαζάκια σε δροσερό, σκοτεινό και χωρίς υγρασία μέρος.
- Εάν δεν κλείσουμε τη μαρμελάδα αεροστεγώς την διατηρούμε στο ψυγείο.
Τι πρέπει να γνωρίζω και να προσέξω
- Τα καρότα που θα διαλέξουμε για τη μαρμελάδα πρέπει να είναι μικρά και τρυφερά για να βράσουν εύκολα.
- Η μαρμελάδα έχει λιγότερη ζάχαρη αλλά είναι κανονική σε γλύκα γιατί έχει τα καρότα που την γλυκαίνουν. Αν την θέλουμε πιο γλυκιά, απλά αυξάνουμε λίγο τη ζάχαρη.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ζάχαρη με 150 ml μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς αλλά και όλη την ποσότητα ζάχαρης με στέβια.
- Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με ένα κλαδάκι αμπαρόριζας για διαφορετικό άρωμα.