Αρωματική βασιλόπιτα-κέικ για να υποδεχθούμε το 2015



Διαφορετική, σοκολατένια αλλά και με αρώματα παραδοσιακής βασιλόπιτας, εύκολη και οικονομική η βασιλόπιτα που θα υποδεχθεί το 2015. Μια βασιλόπιτα με υλικά που αγαπά ο περισσότερος κόσμος, που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ (όπως τα περισσότερα κέικ), που μπορεί να την κάνει ακόμα και κάποιος που δεν "επισκέπτεται" συχνά την κουζίνα! Γιατί λοιπόν όχι κι εσύ;;;
Εξ άλλου το έθιμο της βασιλόπιτας είναι από τα πιο δυνατά στη χώρα μας και όχι μόνον! Ένα έθιμο που μας κάνει να υποδεχόμαστε όμορφα τον νέο χρόνο, ελπίζοντας πάντα ότι θα τον γλυκάνουμε τόσο και θα τον πείσουμε να μας χαρίσει υγεία, όμορφες στιγμές, αγάπη και αισιοδοξία απαλαμβάνοντας την πρώτη γλυκιά γεύση της νέας χρονιάς και ψάχνοντας ανυπόμονα για το φλουρί.
Οι αναμνήσεις γεμίζουν πάντα το νου καθώς το πρώτο κομμάτι κόβεται... αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια όπου κάθε ένα από τα αδέρφια και ξαδέρφια άπλωνε το χέρι του να πάρει γρήγορα το κομμάτι του για να ανακαλύψει αν "νίκησε" ή όχι. Και μετά... κερδίζαμε ή όχι το φλουρί... η απογοήτευση έδινε τη θέση της στην ικανοποίηση της γεύσης, εκείνης της παραδοσιακά θεϊκής γεύσης που θαρρείς και δεν υπήρχε καμιά άλλη φορά μέσα στη χρονιά! Και ...ίσως να μην υπήρχε... ίσως το όνομα και μόνον "βασιλόπιτα" να χάριζε στη γεύση της πολλή μαγεία!
Στο σπίτι μας η βασιλόπιτα ήταν, συνήθως, βασιλόπιτα-τσουρέκι... ίδια με τα τσουρέκια του Πάσχα που όμως εκείνα είχαν άλλη γεύση άλλη νοστιμιά!! Την βασιλόπιτα-κέικ προσωπικά, την δοκίμασα πολύ αργότερα σε σπίτι φίλων και, μπορώ να πω, ότι την αγάπησα το ίδιο με την παραδοσιακή. Πιο εύκολη, πιο "βατή" αλλά το ίδιο νόστιμη και ...μαγική!!!
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται το πόσο αφράτη είναι εσωτερικά και ...όχι, δεν έκοψα την κανονική βασιλόπιτα αλλά την μικρή που έφτιαξα με την ίδια ζύμη, όπως κάνω πάντα όταν κάνω μια καινούργια συνταγή, όσο σίγουρη κι αν είμαι για την επιτυχία της. Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα ταξίδεψε ήδη στο σπίτι του ξαδέρφου μου για να τους γλυκάνει την Πρωτοχρονιά και να τους φέρει τύχη! :)
Σήμερα λοιπόν, σας προτείνω μια τέτοια βασιλόπιτα, μια βασιλόπιτα μοντέρνα αλλά με άρωμα παράδοσης και πινελιές σύγχρονες που αξίζει να τη δοκιμάσετε, με την ευχή ο νέος χρόνος, το 2015 να φέρει σε όλο τον κόσμο όλα όσα λείπουν... υγεία, αγάπη, ευημερία, αισιοδοξία, δύναμη αλλά και ευαισθησία ψυχής και ειρήνη...με άλλα λόγια ευτυχία!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 26-28 εκ.
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
400 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
3 αυγά μεγάλα
60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
60 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
200 γρ. γιαούρτι
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι (90-95 γρ.)
3 φακελάκια βανίλια φυσική Vahiné
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη φαρίνα και προσθέτουμε σ' αυτή το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας στην κατάψυξη για 10 λεπτά και μετά τις ανακατεύουμε με το μισό αλεύρι.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, τη σόδα φαγητού, το ξύσμα, το μαχλέπι και τον κακουλέ και χτυπάμε το μείγμα για 3 λεπτά στην χαμηλή ταχύτητα και μετά για άλλα 4-5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Χαμηλώνουμε και πάλι την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. 
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Ακολουθεί το γιαούρτι και τέλος το αλεύρι με τις σταγόνες σοκολάτας και το υπόλοιπο αλεύρι που το προσθέτουμε στο μείγμα σε 2 ή 3 δόσεις.
Μόλις το μείγμα, που είναι λίγο πιο σφιχτό από το μείγμα του κανονικού κέι, ομογενοποιηθεί σταματάμε το χτύπημα.
Καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με λίγο βούτυρο τα τοιχώματα για να ξεκολλήσει πιο εύκολα.
Γεμίζουμε με το μείγμα και αφού χτυπήσουμε το ταψί από κάτω με το χέρι μας 4-5 φορές για να φύγει ο αέρας και να μην φουσκώσει στο κέντρο, βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 45-55 λεπτά και ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να είναι καθαρή όταν την βγάλουμε από το γλυκό, για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε καλά πριν βγάλουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει η βασιλόπιτα και την ξεφορμάρουμε.
Για την διακόσμηση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά άχνη ζάχαρη και να σχηματίσουμε επάνω το 2015. 
Προσωπικά, συχνά χρησιμοποιώ γλάσο που το κάνουμε με 1 κ.σ. σκόνη μαρέγκας, 4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και 1-1 1/2 φλ.τσ. άχνη έτσι ώστε να μην είναι ιδιαίτερα αραιό και να σχηματίζει μυτούλες.
Τέλος, είναι η βασιλόπιτα αυτή είναι ιδανική για να την διακοσμήσουμε με ζαχαρόπαστα γιατί ακριβώς δεν φουσκώνει στο κέντρο.
TIPS
* Για να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε το βούτυρο να το βάλουμε σε ένα ειδικό μπολ και να το βάλουμε να μαλακώσει (χωρίς να λιώσει εντελώς) στον φούρνο μικροκυμμάτων στο ξεπάγωμα.
Για να αντικαταστήσουμε την άσπρη ζάχαρη με καστανή θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητά της στα 420γρ. έτσι ώστε να επιτύχουμε την ίδια γλυκύτητα με ελαφρά όμως αλλαγή στη γεύση.
* Εάν χρησιμοποιήσουμε φόρμα με έλασμα η βασιλόπιτα-κέικ ξεφορμάρεται πολύ πιο εύκολα.
Εάν θελήσουμε να στολίσουμε τη βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα μπορούμε είτε να την αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα πορτοκαλιού που την έχουμε αραιώσει με ελάχιστο χλιαρό νερό είτε να φτιάξουμε μια δόση σοκολατένια γκανάς (σε 200 γρ. κρέμα γάλακτος λιώνουμε 350 γρ. κουβερτούρα γάλακτος) και να την καλύψουμε μ' αυτή. 


Tante Kiki
49 Comments
No