Χριστουγεννιάτικο ριζότο με καστανό ρύζι


Καλή σας μέρα! Παραμονές Χριστουγέννων... μιας γιορτής που την λατρεύω κι όμως η έμπνευση για να γράψω έναν πρόλογο της προκοπής δεν έρχεται... με έχει ξεχάσει τις τελευταίες εβδομάδες τόσο που σκέφτομαι να στείλω γράμμα στον Άη Βασίλη μήπως και μου την ξαναφέρει! :(

Χωρίς, λοιπόν, πολλά λόγια και μετά τους new age κουραμπιέδες που δεν λείπουν από κανένα, σχεδόν, ελληνικό σπίτι αυτή την εποχή, αλλά και τα βολοβάν της γιορτής που είναι ιδανικά για ορεκτικό σε καθιστό γεύμα ή δείπνο ή σε μπουφέ αυτές τις μέρες, την σημερινή πρόταση αποτελεί ένα καταπληκτικό ριζότο με καστανό ρύζι, λαχανικά, cranberries και σταφίδες. Ριζότο γεμάτο αρώματα και γεύσεις μαζεμένα σε μια πηρουνιά! Ταιριάζει απίστευτα με ψητή γαλοπούλα, κοτόπουλο, πάπια αλλά και χοιρινή μπριζόλα και είναι ένα υγιεινό και πολύχρωμο συνοδευτικό για τις μέρες που έρχονται και όχι μόνον γεμάτο γλυκόξινη νοστιμιά και δροσιά που του χαρίζει το μήλο.
Η αρχική συνταγή είναι του Ανδρέα Λαγού, από το περιοδικό "Olive" του Δεκεμβρίου 2014 και μόλις την αντίκρυσα την αγάπησα ...παρά τις παρεμβάσεις μου που είναι πολύ λίγες όπως η προσθήκη του κρασιού, των αμυγδάλων και των σταφίδων. Επίσης μείωσα κατά πολύ την προσθήκη ρίγανης γιατί ομολογώ ότι πιστεύω ότι είναι λάθος τυπογραφικό οι 3κ.σ. ρίγανη στο ριζότο αυτό... έτσι έβαλα μόνον 1/2 κ.γλ. και την προσθήκη ζάχαρης από 3 κ.σ. σε 1 κ.σ.
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
300 γρ. καστανό ρύζι 10λέπτου
50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. μηλόξιδο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 πράσινο μήλο σε κυβάκια
100 ml λευκό, ημίγλυκο κρασί
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
30 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
40 γρ. cranberries αποξηραμένα
40 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάχανο και το καρότο.
Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και μετά προσθέτουμε και το καστανό ρύζι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το μηλόξιδο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 2 φλ.τσ. νερό και αφήνουμε το ριζότο να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Προσθέτουμε πάλι μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστούν και πάλι όλα τα υγρά.
Δοκιμάζουμε και εάν το ρύζι είναι τόσο μαλακό όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 100 ml λευκό ημίγλυκο κρασί, τη ρίγανη, τα ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα, τα cranberries και τις σταφίδες και το κυβάκια του μήλου.
Αφήνουμε και πάλι να βράσει έως ότου εξατμιστεί το κρασί και αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ριζότο για 10 λεπτά ή μέχρι να το σερβίρουμε.
Ταιριάζει απίστευτα με ψητή γαλοπούλα, κοτόπουλο, πάπια αλλά και χοιρινή μπριζόλα.

Tante Kiki
38 Comments
No