Χωρίς, λοιπόν, πολλά λόγια και μετά τους new age κουραμπιέδες που δεν λείπουν από κανένα, σχεδόν, ελληνικό σπίτι αυτή την εποχή, αλλά και τα βολοβάν της γιορτής που είναι ιδανικά για ορεκτικό σε καθιστό γεύμα ή δείπνο ή σε μπουφέ αυτές τις μέρες, την σημερινή πρόταση αποτελεί ένα καταπληκτικό ριζότο με καστανό ρύζι, λαχανικά, cranberries και σταφίδες. Ριζότο γεμάτο αρώματα και γεύσεις μαζεμένα σε μια πηρουνιά! Ταιριάζει απίστευτα με ψητή γαλοπούλα, κοτόπουλο, πάπια αλλά και χοιρινή μπριζόλα και είναι ένα υγιεινό και πολύχρωμο συνοδευτικό για τις μέρες που έρχονται και όχι μόνον γεμάτο γλυκόξινη νοστιμιά και δροσιά που του χαρίζει το μήλο.
Η αρχική συνταγή είναι του Ανδρέα Λαγού, από το περιοδικό "Olive" του Δεκεμβρίου 2014 και μόλις την αντίκρυσα την αγάπησα ...παρά τις παρεμβάσεις μου που είναι πολύ λίγες όπως η προσθήκη του κρασιού, των αμυγδάλων και των σταφίδων. Επίσης μείωσα κατά πολύ την προσθήκη ρίγανης γιατί ομολογώ ότι πιστεύω ότι είναι λάθος τυπογραφικό οι 3κ.σ. ρίγανη στο ριζότο αυτό... έτσι έβαλα μόνον 1/2 κ.γλ. και την προσθήκη ζάχαρης από 3 κ.σ. σε 1 κ.σ.
300 γρ. καστανό ρύζι 10λέπτου
50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. μηλόξιδο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 πράσινο μήλο σε κυβάκια
100 ml λευκό, ημίγλυκο κρασί
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
30 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
40 γρ. cranberries αποξηραμένα
40 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάχανο και το καρότο.
Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και μετά προσθέτουμε και το καστανό ρύζι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το μηλόξιδο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 2 φλ.τσ. νερό και αφήνουμε το ριζότο να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Προσθέτουμε πάλι μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστούν και πάλι όλα τα υγρά.
Δοκιμάζουμε και εάν το ρύζι είναι τόσο μαλακό όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 100 ml λευκό ημίγλυκο κρασί, τη ρίγανη, τα ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα, τα cranberries και τις σταφίδες και το κυβάκια του μήλου.
Αφήνουμε και πάλι να βράσει έως ότου εξατμιστεί το κρασί και αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ριζότο για 10 λεπτά ή μέχρι να το σερβίρουμε.
Να 'μαι και γω!Δε σημαίνει πως επειδή δε σχολιάζω συχνά όπως παλιά δεν παρακολουθώ!Το ρυζότο αυτό σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε τραπέζι αφού θα συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά!Ερώτηση:Το καστανό ρύζι δε θέλει περισσότερο βράσιμο ή είναι ιδέα μου?Αν βάλω λευκό θα χάσω στη γεύση? Α!Και κάτι άλλο!Έκανα τα λιγκουίνι με τα λουκάνικα (τύπου σπετσοφάι) και όλοι ξετρελάθηκαν!Είπα βέβαια πως η συνταγή είναι από το μπλογκ σου!Φιλάκια και ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Πινελιά μου!!! Έχεις απόλυτο δίκιο το ριζότο αυτό ταιριάζει με πολλά κρεατικά.
ΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο καστανό ρύζι (Agrino) είναι του δεκαλέπτου όπως αναφέρει η συσκευασία ...προσωπικά το βράζω 12 λεπτά αλλά κανονικά είναι για 10 λεπτά. Βάζοντας λευκό απλά υπάρχει μια διαφορά στη γεύση αλλά όχι ...τραγικά μεγάλη.
Χαίρομαι που σας άρεσαν τα λιγκουίνι... μα δεν είναι πολύ χειμωνιάτικα;; Σ΄ευχαριστώ πολύ που το ανέφερες αν και σημασία έχει το ότι σας άρεσαν!
Φιλάκια και καλές γιορτές!
ε όχι και πως έχασες την έμπνευσή σου με τόσες λαχταριστές και πρωτότυπες συνταγές που μας παρουσιάζεις!!! πάντα βάζεις τη δική σου πινελιά εξάλλου!!! :) ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!! φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχασα την έμπνευσή μου ως προς το να γράφω πρόλογο Εύη μου αν χάσω και τη μαγειρική έμπνευση την ..."έβαψα"! χαχαχα
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Οι υπόλοιποι στην οικογένεια δεν νομίζω να τιμήσουν τα cranberries, αλλά ΑΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ! Θα κάνω και κάτι για μένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-) χιχι!
Μπράβο, Κική μου! Νομίζω πως η γεύση του θα είναι όνειρο!
(όσο για τη... "χαμένη" σου έμπνευση, ένα έχω να σου πω "ΑΣΕ ΜΑΣ, ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ!")
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά, γλυκιά μου!
Άκου που σου λέω... την έχασα Ιωάννα μου... αρνείται να πάρει μπρος το ...μυαλό!!! Το ριζότο είναι νόστιμο αλλά εγώ δεν ήξερα τί να γράψω γι αυτό!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Λατρεύω τά ριζότα Κική μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί τέλεια καί πρωτότυπη συνταγή!!!
Πολύ εντυπωσιακό τό ριζότο σου, καί σέ εμφάνιση αλλά καί σέ γεύση!!
Αντί γιά αμύγδαλα θά βάλω κουκουνάρι!!
Μπήκε στό εορταστικό μενού!!!
Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
Να βάλεις κουκουνάρι... θα έχει λίγο πιο διακριτική γεύση αλλά θα είναι εξίσου νόστιμο Δήμητρά μου!!! Αν το φτιάξεις ...περιμένω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
αμα ειναι να χανεις την εμπνευση και να μαγειρευεις ετσι χαλαλι.για φαντασου να ειχες και εμπνευση τι θα εκανες.εγω θελω την κουκουναρα παντως.μου θυμιζει παλιο στολιδι.πολλα φιλακια.και με το μαλακο οι ετοιμασιες.την θελουμε τη μεσουλα μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοώ την έμπνευση για να προλογίσω το πιάτο... να σου τη στείλω την κουκουνάρα... Κι εγώ τις αγαπώ πολύ γιατί είναι στολίδια που έχουν μείνει ίδια από παλιά!!! Δεν έχεις άδικο... οι προετοιμασίες θέλουν προσοχή!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμο και εμφανίσιμο το ριζότο σου Κική, και, κατά τη γνώμη μου οι προσθήκες που έκανες του ταιριάζουν τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Εγινε ένα πολύ νόστιμο ριζότο Χρύσα!
ΔιαγραφήΤο καστανό ρύζι είναι το αγαπημένο μας και δεν χάνω ευκαιρία να δοκιμάζω νέες συνταγές μ'αυτό. Το γιορτινό ριζότο σου, Κική μου, μου φαίνεται τέλειο!!!!!!!!Θα το κάνω σίγουρα!! Καλές γιορτές να περάσεις, με υγεία και χαρά!!!! Φιλάκια πολλά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε πρέπει να το δοκιμάσεις Μαριάννα μου και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!! Επίσης καλές γιορτές με υγεία και χαρά!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολύ διαφορετικό ριζότο. Έχω να φαω καστανο ρύζι, πολύ καιρό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το Αριάδνη και δεν θα το μετανιώσεις!!
ΔιαγραφήΤοσο γιορτινο ριζοτο μα ροσο γιορτινο...ε και τι σημασια εχςι αν σου φυγε η εμπνευση οπως λες και δεν ξερεις τι να γραψεις στον προλογο....το πιατο σου μιλαει απο μο ο του κικιτσα!!! Φιλακια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι το πιάτο είναι πολύ ωραίο αλλά εγώ θέλω την έμπνευσή μου πίσωωωωω!!! Μπουουυυυυυυ!
ΔιαγραφήΦιλάκια! Σνιφ!!!!!!!
περασα να αφησω την καλημερα μου και να ευχηθω καλο σκ! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές Κική!!
ΔιαγραφήΠόσο μου αρέσουν αυτές οι συνταγές για ρυζάκι, Κική μου! Η δική σου άκρως εορταστική, πλούσια και χορταστική! Πολύ ωραίο συνοδευτικό για τα κρεατικά του γιορτινού μας τραπεζιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Είναι πολύ ωραίο συνοδευτικό Ειρήνη μου και το καστανό ρύζι του δίνει μιαν άλλη νότα... το ίδιο και τα cranberries!
Διαγραφή;))) Καλά Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήB7s
Επίσης, με υγεία και χαρά!
ΔιαγραφήΠολύ ωραιο side dish για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ταιριαστό με το κοτόπουλο των Χριστουγέννων!
ΔιαγραφήΚαι πως να μην αγαπήσεις μια τέτοια συνταγή?Από τα νοστιμότερα ριζότο που έχω δει. Τα φιλιά μου και Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραία συνταγή Λίλια!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
ツ
ΑπάντησηΔιαγραφήPassei para ver as receitas de Natal.
Além da apresentação atraente, os ingredientes também são atraentes... tudo de bom com certeza!!!!
O Natal está chegando... o amor, chamado Jesus, nos pede permissão para entregar toda a paz e felicidade que nos são destinadas.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
°。✿⊱。。
Merry Christmas Ines and a Happy New year!!
Διαγραφή<3 <3
Αυτα τα πλουσια ρυζια ειναι το φορτε μου. Τρελαινομαι να τα τρωω κυριως με ενα ωραιο και καλοψημενο στεγνο κρεας για να νιωθω ολα τους τα συστατικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την εμπνευση....τα ιδια τραβαω κι εγω. Μαλλον ειναι τα Χριστουγεννα κι ο φορτος τους που μας πηραν τα μυαλα!!
Σε φιλω πολυ Κικουλα!!
Πράγματι αυτά τα ριζότα θέλουν ένα καλοψημένο κρέας αν κι εγώ, Χρυσαυγή μου γλυκιά, τα καταβροχθίζω και σκέτα!!!
ΔιαγραφήΠώς με καταλαβαίνεις αν κι ευτυχώς σε σένα δεν φαίνεται γιατί τρελλαίνομαι για τα ποστ σου!!!
Πολλά φιλάκια!
Υπέροχο και αρωματικό και εξοντωτικό, το θέλω έτσι ακριβώς σερβιρισμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φτιαχτεί σύντομα...
Ζ.
Όχι, όχι δεν είναι εξοντωτικό... το έφαγα και δεν με εξόντωσε!!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις ...θα σου αρέσει!
Φιλιά!
Πολύ μου άρεσαν τα υλικά που χρησιμοποίησες στο ριζότο σου, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί πρέπει να συνέθεσαν ένα εξαιρετικό φαγητό για κάθε περίσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κι εγώ τρελλαίνομαι για ριζότο με φρούτα και ξηρούς καρπούς αν και πάντα μου θυμίζει γιορτή!!! Είναι πολύ νόστιμο!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Olá amiga, hoje quero agradecer a Deus pelo dom da sua vida, e desejar a você e sua família
ΑπάντησηΔιαγραφήum feliz e santo Natal, cheio de saúde e alegria!!!
Que seu coração esteja preparado para receber o Menino Deus!!!
Um grande abraço, Marie.
Merry Christmas Marie and a happy new Year!!!
ΔιαγραφήKisses!