Και τότε, επιστρέφεις στις ρίζες σου... εκεί που τα μικρά άσπρα φασόλια φτιάχνουν μιαν υπέροχη φασολάδα. Το εθνικό μας φαγητό λένε πολλοί!! Γιατί όχι;; Ταπεινά τα μικρά, άσπρα φασόλια αποφάσισαν να κάνουν παρέα με τα κατακόκκινα μπαρμπούνια και να μας σαγηνεύσουν με τη νοστιμιά και το ελληνικό τους μπρίο. Κάπου εκεί ...τρύπωσε το κοτόπουλο αλλά και το σύγλινο (αν και όχι Μάνης αλλά Σπάρτης... εξίσου όμως καλό και νόστιμο).
Καθαρά ελληνική νοστιμιά... πιο ελληνική δεν γίνεται!!
Μια χυλωμένη κατακόκκινη, γεμάτη γεύση και άρωμα σούπα, που φέρνει στο νου το γαλλικό κασουλέ αλλά με προϊόντα της ελληνικής γης. Μια σούπα που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή και που το φρυγανισμένο, ζυμωτό ψωμάκι και λίγο κόκκινο κρασάκι είναι τα μόνα που αποζητά! Δοκιμάστε την... όσο πιο γρήγορα μπορείτε και θα σας γίνει συνήθεια αν και είναι λίγο απαιτητική ως προς τον χρόνο της παρασκευής της.
Μια χυλωμένη κατακόκκινη, γεμάτη γεύση και άρωμα σούπα, που φέρνει στο νου το γαλλικό κασουλέ αλλά με προϊόντα της ελληνικής γης. Μια σούπα που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή και που το φρυγανισμένο, ζυμωτό ψωμάκι και λίγο κόκκινο κρασάκι είναι τα μόνα που αποζητά! Δοκιμάστε την... όσο πιο γρήγορα μπορείτε και θα σας γίνει συνήθεια αν και είναι λίγο απαιτητική ως προς τον χρόνο της παρασκευής της.
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
250 γρ. μέτρια άσπρα φασόλια250 γρ. φασόλια μπαρμπούνια
200 γρ. κοκάρι (μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο)
1 κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο σε μικρούς κύβους
2 μπουτάκια κοτόπουλου σε κύβους
140 γρ. σύγλινο σε κύβους
120 ml (1/2 φλ.τσ.) ελαιόλαδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σέλινο
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
Στην χύτρα ταχύτητας βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Μόλις δούμε ότι ζεστάθηκε βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια-κοκκάρια και το καρότο και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
Μετά, προσθέτουμε τα κόκκινα και τα άσπρα φασόλια και το σέλινο.
Αφού τα αφήσουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστούν και ένα ποτήρι παραπάνω και κλείνουμε το καπάκι της χύτρας για να βράσουν.
Αφού τα αφήσουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστούν και ένα ποτήρι παραπάνω και κλείνουμε το καπάκι της χύτρας για να βράσουν.
Τα βράζουμε για 40 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Μετά, ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε εάν έχουν βράσει.
Μετά, ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε εάν έχουν βράσει.
Σε περίπτωση που δεν έχουν βράσει καλά, κλείνουμε τη χύτρα και τα αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά) να βράσουν.
Στο μεταξύ, όσο τα λαχανικά και τα φασόλια βράζουν, βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τους κύβους του κοτόπουλου και τους αφήνουμε να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους.
Τέλος, προσθέτουμε τους κύβους του σύγλινου και τους αφήνουμε κι αυτούς να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σύγλινο με το χυμό του πορτοκαλιού, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και κλείνουμε τη χύτρα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15-17 λεπτά μετά το σφύριγμα της βαλβίδας και το χαμήλωμα της φωτιάς.
Ανοίγουμε την χύτρα και έχουμε μια σούπα χυλωμένη και γεμάτη νοστιμιά!
TIPS
* Φυσικά, η φασολάδα μπορεί να γίνει και σε κανονική κατσαρόλα. Ο χρόνος βρασίματος των φασολιών είναι που διαφέρει γιατί εάν τα φασόλια είναι "σκληρά" (όπως τα δικά μου τα άσπρα) δεν βράζουν γρήγορα και θέλουν περισσότερο χρόνο.
Τέλος, προσθέτουμε τους κύβους του σύγλινου και τους αφήνουμε κι αυτούς να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σύγλινο με το χυμό του πορτοκαλιού, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και κλείνουμε τη χύτρα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15-17 λεπτά μετά το σφύριγμα της βαλβίδας και το χαμήλωμα της φωτιάς.
Ανοίγουμε την χύτρα και έχουμε μια σούπα χυλωμένη και γεμάτη νοστιμιά!
TIPS
* Φυσικά, η φασολάδα μπορεί να γίνει και σε κανονική κατσαρόλα. Ο χρόνος βρασίματος των φασολιών είναι που διαφέρει γιατί εάν τα φασόλια είναι "σκληρά" (όπως τα δικά μου τα άσπρα) δεν βράζουν γρήγορα και θέλουν περισσότερο χρόνο.
Τι ωραίο φαγητό έφτιαξες! Πολύ μου αρέσει το πορτοκάλι που έβαλες και ο συνδυασμός των 2 ειδών φασολιού. Και με σκέτο κοτόπουλο φιλέτο (για πιο ελαφρύ) θα είναι υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα αν δεν είπαμε!
Της πάει τρελλά το πορτοκάλι και τα δύο είδη φασολιών αλλά και το σύγλινο την απογειώνει Σκοτεινούλα μου. Φυσικά και με σκέτο κοτόπουλο θα είναι νόστιμη αλλά το σύγλινο είναι και καπνιστό και της δίνει άλλη διάσταση.
ΔιαγραφήΠροσωπικά, προτιμώ κυρίως το μπουτάκι γιατί είναι πιο μαλακό σαν κρέας από το φιλέτο!!
Καλό βράδυ!
μου τρεχουνεεεεε τα σαλιαααααα,πραγματικα πως καταφερες με μια φασολαδα να με ξελιγωσεις δεν μπορω να το καταλαβω!!!!!!!!!απο τις πιο ωραιες σουπιτσες που εχω δει,μπραβο 1000 μπραβο κικη μου,κοτοπουλο και συγκλινο??!!!!!!! θεικη ιδεα!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦασολάδα αλλά τί φασολάδα... σούπερ ενισχυμένη και καθαρά χειμωνιάτικη!!! Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι πεντανόστιμη!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Με τσάκισες! Λατρεμένο φαγητό και έχω να το φτιάξω πολύ καιρό! Προγραμματίστηκε για τις επόμενες μέρες λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
Ήρθε η ώρα να σου το θυμίσω Αναστασία ...λες να φάει και το μπεμπάκι;;; :))
ΔιαγραφήΑξίζει να τη δοκιμάσεις κι αν το κάνεις περιμένω εντυπώσεις!!!
Τα φιλιά μου!!!
Έδωσες άλλη ποιότητα στην φασολάδα! Σύγκλινο και μπουτάκια κοτόπουλο?Άρωμα πορτοκαλιού?Καταπληκτική ιδέα! Και να μην θες να φας φασολάδα, ε τώρα θα την φας!Τα φιλιά μου Κική
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει να τη δοκιμάσεις πάντως... ναι έχει άλλη διάσταση!!! Είναι μια πολύ χειμωνιάτικη φασολάδα!! :))
ΔιαγραφήΦιλιά!
Ταυτιστήκαμε απόλυτα σήμερα Κική μου (χωρίς κοτόπουλο, αλλά με σύγλινο)! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το σημαντικό για μένα ότι ο "νέος" μου έφαγε 2 πιάτα σχεδόν γεμάτα.
Μιλάμε για την μεγάλη χαρά της μάνας, η φασολάδα :-)))
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.
Χαχαχαχα αυτό θα πει τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται φιλενάδα!!! Καλά μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία αφού ο κούκλος έφαγε τόσο εεεεε;;;;; Χίλια μπράβο!!! :)) Πίστεψέ με ...σε καταλαβαίνω απόλυτα!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Τι όμορφα που σου χύλωσε το φαγάκι Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι νοστιμιές συνδύασες σ' αυτό το πιάτο!
Γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ναι Έλενά μου... έγινε πολύ ωραία χυλωμένο και με φοβερή γεύση!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Φιλάκια!
Τέτοιου είδους φαγητά ´´ γεμίζουν ´´ το τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειμωνιάτικα,παραδοσιακά και χορταστικά!Αυταου προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια,αλλά και το γευστικό έναυσμα για να τα φτιάξεις!
Ποιός μπορεί να απαρνηθείτε αυτήν την χυλωμένη πανδαισία?
Κανείς νομίζω....
Εξαιρετική πρόταση Κική μου!
Φιλιά πολλά,πολλά!
Πράγματι Φωτεινή μου...χειμωνιάτικα, ελληνικά, παραδοσιακά με μια λίγο διαφορετική νότα για να μην τα βαριέσαι!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
Και τι δεν έβαλες μέσα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα προς ένα μου αρέσουν όλα και πολύ περισσότερο στο σύνολο.
Φασολάδα για πολύ μερακλήδες μιλάμε Κική μου!
Θα την έτρωγα πολύ ευχάριστα γιατί ο καιρός είναι και εδώ ακριβώς το ίδιο βροχερός και μουντός.
Σε φιλώ πάρα πολύ!!!
Ναι είναι μια καθαρά χειμωνιάτικη φασολάδα με αυξημένες θερμίδες που την ευχαριστιέσαι πολύ!!!
ΔιαγραφήΈλα να σε φιλέψω!!
Φιλάκια πολλά!!
Μα τι ωραία παρουσίαση τους έκανες, Κική μου! Δελεαστικότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄αυτή τη μεγακλίδικη φασολάδα σου έβαλες υλικά πολύ του γούστου μου! Εύγε!
Κι εγώ στη χύτρα τη μαγειρεύω.
Φιλάκια
Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου και η φασολάδα και η παρουσίαση!
ΔιαγραφήΗ χύτρα είναι γρήγορη και αν έχεις εξοικειωθεί δεν χάνει το φαγητό σε νοστιμιά από την κατσαρόλα και το αργό μαγείρεμα!!
Να είσαι καλά και φιλιά!
Κική μου τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό. Μου αρέσει πάρα πολύ έτσι όπως χύλωσε, όσο για τα υλικά δε το συζητώ καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
Δοκίμασέ το Ελένη μου αξίζεις!! Θα σας αρέσει!!
ΔιαγραφήΦιλάκια !!
Υπέροχο φαγάκι και σούπερ χειμωνιάτικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦασολάδα εξαιρετικά πλούσια σε γεύση... με τόσα πολλά και υπέροχα υλικά δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς νομίζω!
Φιλιά πολλά κορίτσι!
Πράγματι Ερμιόνη μου!!! Εϊναι νοστιμότατη!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Υπερπαραγωγή η φασολάδα σου με τόσα υλικά Κικίτσα μου όμορφη, γεια στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
Να είσαι καλά Μαίρη μου!! :)
ΔιαγραφήΦιλιά!
Μπορεί να είναι η πιο εντυπωσιακή φασολάδα που έχω δει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και πολύ νόστιμη Χρύσα μου!
ΔιαγραφήΚική μου, χθές έφτιαξα φασολάδα, για πρώτη φορά στη χύτρα, αλλά λαδερή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα ακολουθήσω την συνταγή σου!!!! Φαίνεται υπέροχη!!!!
Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!
Να την δοκιμάσεις κι έτσι τη φασολάδα Μαριάνα μου... αξίζει!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
να σου πω την αλήθεια μου δεν το έχω ξαναδεί με κοτόπουλο και σύγκλινο το φασολαδάκι!!!! :) καλό μου φαίνεται!!! αχ το πιστεύεις πως δε μπορώ να μαγειρέψω σε χύτρα? έχω ανασφάλεια όταν δε μπορώ να ελέγξω το φαγητό ή να το δοκιμάσω!!! :) καλό μήνα Κική, τα φιλιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει...να το δοκιμάσεις Εβονίτα μου. Μπορείς να το ελέγξεις αν σπάσεις στα δύο το μαγείρεμά του ή αν το δοκιμάσεις μόλις το ανοίξεις. Τότε βλέπεις αν χρειάζεται κάτι, το προσθέτεις και το αφήνεις να πάρει μια ή δύο βράσεις με ανοιχτό το καπάκι. Εξάλλου, το φαγητό στη χύτρα γίνεται πολύ καλύτερο (σαν να έχει μαγειρευτεί στην κατσαρόλα όταν τελειώνεις το μαγείρεμα με ανοιχτό το καπάκι για να μελώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!