Η δική μου ...πλούσια φασολάδα στη χύτρα ταχύτητας


Καλημέρα σας!! Ουρανός κατάμαυρος, αέρας δυνατός και κρύος, βροχή περισσότερο ή λιγότερο δυνατή και τα νερά στους δρόμους να σχηματίζουν ...ποταμάκια! Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αναβοσβήνει και το μόνο που αποζητάς κάτι τέτοιες μέρες είναι μια ζεστή σούπα, ένα παραδοσιακό μαμαδοφαγητό που θα σε ζεστάνει αλλά θα σου κλέψει και την καρδιά!
Και τότε, επιστρέφεις στις ρίζες σου... εκεί που τα μικρά άσπρα φασόλια φτιάχνουν μιαν υπέροχη φασολάδα. Το εθνικό μας φαγητό λένε πολλοί!!  Γιατί όχι;; Ταπεινά τα μικρά, άσπρα φασόλια αποφάσισαν να κάνουν παρέα με τα κατακόκκινα μπαρμπούνια και να μας σαγηνεύσουν με τη νοστιμιά και το ελληνικό τους μπρίο. Κάπου εκεί ...τρύπωσε το κοτόπουλο αλλά και το σύγλινο (αν και όχι Μάνης αλλά Σπάρτης... εξίσου όμως καλό και νόστιμο).
Καθαρά ελληνική νοστιμιά... πιο ελληνική δεν γίνεται!! 
Μια χυλωμένη κατακόκκινη, γεμάτη γεύση και άρωμα σούπα, που φέρνει στο νου το γαλλικό κασουλέ αλλά με προϊόντα της ελληνικής γης. Μια σούπα που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή και που το φρυγανισμένο, ζυμωτό ψωμάκι και λίγο κόκκινο κρασάκι είναι τα μόνα που αποζητά! Δοκιμάστε την... όσο πιο γρήγορα μπορείτε και θα σας γίνει συνήθεια αν και είναι λίγο απαιτητική ως προς τον χρόνο της παρασκευής της.
Παρ' όλα αυτά ...αξίζει!!!



ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
250 γρ. μέτρια άσπρα φασόλια
250 γρ. φασόλια μπαρμπούνια
200 γρ. κοκάρι (μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο)
1 κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο σε μικρούς κύβους
2 μπουτάκια κοτόπουλου σε κύβους
140 γρ. σύγλινο σε κύβους
120 ml (1/2 φλ.τσ.) ελαιόλαδο 
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σέλινο
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στην χύτρα ταχύτητας βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Μόλις δούμε ότι ζεστάθηκε βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια-κοκκάρια και το καρότο και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
Μετά, προσθέτουμε τα κόκκινα και τα άσπρα φασόλια και το σέλινο. 
Αφού τα αφήσουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστούν και ένα ποτήρι παραπάνω και κλείνουμε το καπάκι της χύτρας για να βράσουν.
Τα βράζουμε για 40 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά. 
Μετά, ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε εάν έχουν βράσει.
Σε περίπτωση που δεν έχουν βράσει καλά, κλείνουμε τη χύτρα και τα αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά) να βράσουν.
Στο μεταξύ, όσο τα λαχανικά και τα φασόλια βράζουν, βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τους κύβους του κοτόπουλου και τους αφήνουμε να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους.
Τέλος, προσθέτουμε τους κύβους του σύγλινου και τους αφήνουμε κι αυτούς να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σύγλινο με το χυμό του πορτοκαλιού, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και κλείνουμε τη χύτρα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15-17 λεπτά μετά το σφύριγμα της βαλβίδας και το χαμήλωμα της φωτιάς.
Ανοίγουμε την χύτρα και έχουμε μια σούπα χυλωμένη και γεμάτη νοστιμιά!
TIPS
* Φυσικά, η φασολάδα μπορεί να γίνει και σε κανονική κατσαρόλα. Ο χρόνος βρασίματος των φασολιών είναι που διαφέρει γιατί εάν τα φασόλια είναι "σκληρά" (όπως τα δικά μου τα άσπρα) δεν βράζουν γρήγορα και θέλουν περισσότερο χρόνο.
Tante Kiki
30 Comments
No