Μπισκοτογλυκό με άρωμα Χριστουγέννων


Καλή σας μέρα!! Οι μέρες για τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι προετοιμασίες αρχίζουν σιγά σιγά! Τόσες γιορτές μέσα στον Δεκέμβριο! Στην οικογένειά μου οι γιορτές αρχίζουν από τον Νοέμβριο, γεμίζουν τον Δεκέμβριο και τελειώνουν με τον Ιανουάριο... όχι εντελώς αλλά οι περισσότερες!!  Ο μήνας αυτός, λοιπόν, είναι ένας μήνας που τα γλυκά κάνουν παρέλαση από την κουζίνα μας! 
Είναι φορές όμως που θέλεις να φτιάξεις ένα γλυκάκι εύκολο, νόστιμο και κυρίως... μαμαδίστικο! Είμαι σίγουρη ότι το έχετε νιώσει κι εσείς! Εντάξει, τα σοκολατένια γλυκά, εντάξει τα περίεργα γλυκά αλλά κι εκείνα που έφτιαχναν κάποτε η μαμά, η θεία, η γιαγιά έχουν τη... γλύκα και την ομορφιά τους. Άσε που σε γεμίζουν νοσταλγία ακόμα κι αν θυμάσαι καλά πόσο πιο απλή ήταν η γεύση τους παλιότερα... όσο κι αν εσύ έχεις προσθέσει τη δική σου πινελιά... έτσι για να εξελιχθεί το πανεύκολο αυτό γλυκάκι και να έχει, βρε αδερφέ, τη δική σου πινελιά που, αντίστοιχα, θα τη θυμούνται τα δικά σου παιδιά, ανήψια, εγγόνια. Ένα τέτοιο, μαμαδίστικο γλυκάκι πέρασε πριν μερικές μέρες από το τραπέζι μας! Ένα γλυκάκι που μπορεί να δεχθεί άπειρες παραλλαγές ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής κι ανάλογα με τα υλικά που βρίσκονται στο σπίτι! 
Απλό, κραυγαλέα σπιτικό, ελαφρύ, αρωματικό και νόστιμο βάζει μια λίγο πιο Χριστουγεννιάτικη φορεσιά ...έτσι για να υποδεχθεί τη μεγάλη γιορτή που βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής! 
Είμαι σίγουρη ότι αν δοκιμάσετε αυτή την αρωματική εκδοχή του θα το λατρέψετε.
ΥΛΙΚΑ για ένα τσέρκι 20-22 εκ.
Για τη βάση
340 γρ. μπισκότα speculoos ψιλοθρυμματισμένα
130 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
Για την κρέμα
500 ml γάλα φρέσκο 
120 γρ. ζάχαρη καστανή
70 γρ. αλεύρι
2 αυγά
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 φακελάκι βανίλια 
20 γρ. βούτυρο 
Για την επικάλυψη
10 δαμάσκηνα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες 
250 γρ. ζάχαρη καστανή
120 ml κονιάκ
200 ml χυμό πορτοκαλιού (ή νερό)
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 μοσχοκάρφια (γαριφαλάκια)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε ένα μικρό ταψάκι*, βάζουμε τα ξεφλουδισμένα και κομμένα δαμάσκηνα.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, το τζίντζερ και τα περιχύνουμε με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού (ή νερό).
Τα αφήνουμε έτσι για 20-25 λεπτά για να "βγάλουν" τα υγρά τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και τα γαριφαλάκια.
Βάζουμε το ταψάκι μας στο φούρνο και αφήνουμε τα δαμάσκηνα να ψηθούν για 35-40 λεπτά έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα χωρίς να παραψηθούν αλλά να δέσει ελαφρά το σιρόπι τους.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και αφήνουμε αν κρυώσει το γλυκό μας μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και την βανίλια και με τον αυγοδάρτη (σύρμα) ανακατεύουμε καλά το μείγμα ώστε να έχουμε έναν πηχτό πολτό.
Μόλις το γάλα είναι χλιαρό προς το ζεστό, προσθέτουμε το μισό μέσα στο μπολ με το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το, υγρό πια, μείγμα που έχουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα μας να δέσει καλά, περίπου για 5 λεπτά.
Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα με την κρέμα από την φωτιά, προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα κρύο ταψάκι ή μπολ, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που πρέπει να είναι σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Πριν την ρίξουμε στο γλυκό την ανακατεύουμε ελαφρά για να την αφρατέψουμε.
Ετοιμάζουμε τη βάση
Αναμιγνύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο και αφού βάλουμε το τσέρκι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό, τοποθετούμε τα μπισκότα πιέζοντάς τα ώστε να γίνει μια σφιχτή βάση.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30-35 λεπτά έτσι ώστε να πήξει το βούτυρο και να "δέσουν" τα θρυμματισμένα μπισκότα.
Μετά προσθέτουμε την χλιαρή προς κρύα κρέμα επάνω στα μπισκότα και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ή όσο χρειάζεται ώστε η κρέμα να σταθεροποιηθεί καλά.
Πριν σερβίρουμε το γλυκό προσθέτουμε και τα γλυκά δαμάσκηνα είτε πριν είτε αφού αφαιρέσουμε το τσέρκι, ζεσταίνοντάς το γύρω γύρω για λίγο με το πιστολάκι μαλλιών. 
TIPS
* Εάν βιαζόμαστε μπορούμε να ετοιμάσουμε τα δαμάσκηνα και σε κατσαρόλα με τα ίδια ακριβώς υλικά βράζοντάς τα σαν γλυκό του κουταλιού μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι. 
Στην κατσαρόλα χρειάζονται περίπου 20-25 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.
* Ο χρόνος αυτός αλλάζει λίγο εάν τα δαμάσκηνά μας δεν είναι ξεφλουδισμένα ή αν είναι κομμένα σε χοντρές φέτες.
* Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής 100 γρ. σαντιγύ για να την αφρατέψουμε ακόμα περισσότερο.
Καλή συνέχεια και από Δευτέρα με γιορτινές προτάσεις! :)

Tante Kiki
38 Comments
No