Οι γιορτές πλησιάζουν κι ετοιμάζουμε τα δώρα από την κουζίνα μας


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!! Κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες έμειναν για τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες άρχισαν ή πρέπει να αρχίσουν! Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννου όλες γιορτές μεγάλες με τις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις να πρωτοστατούν. Σπίτια γιορτινά στολισμένα, τραπέζια γιορτινά στρωμένα με ή χωρίς πολυτέλεια για τους περισσότερους αλλά γεμάτα αγάπη, καλούδια κι αρώματα της εποχής! Οι φίλοι και οι συγγενείς πηγαινοέρχονται, ανταλλάσσουν επισκέψεις, ευχές και δώρα! Σ' αυτά τα τελευταία θα ήθελα σήμερα να σταθώ... στα δώρα που πριν μερικά χρόνια βλέπαμε να γεμίζουν τις σελίδες των περιοδικών, τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τις εορταστικές βιτρίνες των καταστημάτων. Στα δώρα που αγοράζαμε χωρίς πολλή σκέψη στο κόστος τους και που, κάποιες φορές το ακριβότερο ή το πιο πολυτελές θεωρούνταν (μεγάλο λάθος!) και το καλύτερο ή αυτό που θα έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση!
Άλλαξαν όμως οι εποχές και κοντά σ' αυτό αρχίσαμε και πάλι να εκτιμούμε την πραγματική αξία του δώρου, την αγάπη που το συνοδεύει όταν μας προσφέρεται βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το κόστος της αγοράς του! Αρχίσαμε να εκτιμούμε και πάλι τα σπιτικοφτιαγμένα δώρα, που χρειάστηκε αγάπη, υπομονή και δεξιοτεχνία για να γίνουν! Τα δώρα που βγαίνουν από την κουζίνα ή όχι, που φτιάχνονται από ταπεινά υλικά αλλά με πολλή φαντασία, διάθεση και, κυρίως, επιθυμία να βροντοφωνάξουν στον παραλήπτη ότι είναι σημαντικός και μοναδικός! 
Θα μου πείτε...οι γιορτές πλησιάζουν και τα δώρα είναι το πρώτο που θα σκεφτούμε; 
Ναι, οι γιορτές πλησιάζουν και πάνω απ' όλα πρέπει να υπάρχει μια σωστή οργάνωση αν θέλουμε να μην αγχωθούμε αλλά και να χαρίσουμε σ' όσους αγαπάμε δώρα φτιαγμένα από τα χεράκια μας μόνα τους ή μαζί με κάποια άλλα αν το επιθυμούμε! 
Σίγουρα η καλή οργάνωση της κουζίνας μας για να ετοιμάσουμε το τραπέζι της γιορτής είναι απαραίτητη αλλά είναι ακόμη κάπως νωρίς... όπως το ίδιο νωρίς είναι και για κάποιες νόστιμες λιχουδιές που θα πρέπει να τα φτιάξουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέρα που θα τα προσφέρουμε.
Σήμερα, λοιπόν, θα σας προτείνω κάποια δωράκια από την κουζίνα που μπορούμε να ετοιμάσουμε από τώρα χωρίς κανέναν φόβο για την καλή τους κατάσταση μέχρι να τα προσφέρουμε. Ας τα δούμε ένα προς ένα μαζί με κάποιες συνταγούλες που θα μας βοηθήσουν να τα ετοιμάσουμε εύκολα και να τα αποθηκεύσουμε μέχρι να τα προσφέρουμε.
1- Mendiants που παρά το όνομά τους που στα γαλλικά σημαίνει "ζητιάνοι" είναι καταπληκτικά κομμάτια σοκολάτας με ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα στην επιφάνειά τους. Εγώ τα έφτιαξα λίγο πιο γορτινά πασπαλίζοντάς τα με λίγα χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά. 
Λιώνουμε τη σοκολάτα που θέλουμε (τα δικά μου έγιναν με σοκολάτα γάλακτος) στο φούρνο μικροκυμμάτων (2 ή 3 φορές στην πιο χαμηλή ταχύτητα τα βάζω εγώ) ή σε μπαίν μαρί και μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε  ξηρούς καρπούς, γλυκό του κουταλιού, ξερά φρούτα ή χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά και τα αφήνουμε για μια νύχτα, εντός ψυγείου να στερεοποιηθούν. 
Στο ψυγείο δεν πρέπει να μπουν για να μην ασπρίσουν και χαλάσει το χρώμα τους. 
Όταν στερεοποιηθούν, τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ που το στολίζουμε Χριστουγεννιάτικα και μέχρι να τα προσφέρουμε τα διατηρούμε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.
2- Μίγματα μπαχαρικών, που θα τα βάλουμε σε όμορφα, στολισμένα βαζάκια, αποστειρωμένα και κλεισμένα αεροστεγώς για να κρατήσουν όλο το άρωμά τους και θα τα διατηρήσουμε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Ας δούμε μερικά μείγματα που είναι πολύ νόστιμα και θα κάνουν πραγματικό λουκούμι το φαγητό που θα προστεθούν. Φαντασία να έχουμε και καλή διάθεση 
ΜΕΙΓΜΑ Τσίλι
1/2 φλ.τσ. σκόνη τσίλι
1/4 φλ.τσ. σκόρδο γκρανυλέ
1/4 φλ.τσ. ρίγανη
1/4 φλ.τσ. κύμινο
3 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
ΜΕΙΓΜΑ για Κόκκινες σάλτσες
1/2 φλ.τσ. βασιλικό ξερό τριμμένο
1/3 φλ.τσ. φύλλα δάφνης αποξηραμένα και τριμμένα
1/2 φλ.τσ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη 
2 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
ΜΕΙΓΜΑ για Τσουρέκια - Βασιλόπιτες
1/3 φλ.τσ. μαχλέπι σε σκόνη
1/3 φλ.τσ. κακουλέ σε σκόνη
3 φακελάκια βανίλια με ζάχαρη
1 κ.σ. μαστίχα σε σκόνη
ΜΕΙΓΜΑ για ψητά κρέατα, μπιφτέκια και πατάτες
1/4 φλ.τσ. μουστάρδα σε σκόνη
1/3 φλ.τσ. αλάτι 
1/3 φλ.τσ. ρίγανη
1/2 κ.σ. κύμινο
3 κ.σ. σκόνη ντομάτας
2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. σκόρδο
3- Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας - λεμονιού - αμυγδάλου - πορτοκαλιού (οι συνταγές από ΕΔΩ)
Εκχύλισμα βανίλιας
500 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
6 φασόλια βανίλιας
Εκχύλισμα κανέλας
500 ml κονιάκ
8 ξυλάκια κανέλας
Εκχύλισμα λεμονιού
500 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
φλούδες από 5 λεμόνια ακέρωτα
Εκχύλισμα πορτοκαλιού
500 ml κονιάκ
φλούδες από 5 πορτοκάλια ακέρωτα
Βάζουμε το αλκοόλ (κονιάκ, τσίπουρο ή βότκα) και το αντίστοιχο αρωματικό (βανίλια, κανέλα, λεμόνι, πορτοκάλι) σε βάζο με φαρδύ στόμιο και βιδωτό καπάκι και κλείνουμε το καπάκι πολύ καλά.
Αφήνουμε για 2-3 εβδομάδες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ανακινώντας το βάζο κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες.
Ύστερα, περνάμε το εκχύλισμα από σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα όμορφο και σκουρόχρωμο μπουκάλι που έχουμε αποστειρώσει και το κλείνουμε αεροστεγώς.
Μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς την ετικέτα και να το στολίσουμε με το αντίστοιχο αρωματικό και ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι.
4- Φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες με φρούτα της εποχής... Ξερά φρούτα, μήλα, κυδώνια, καρότο με κανέλα και πορτοκάλι, πορτοκάλι και λεμόνι είναι ιδανικά. Ας δούμε μερικά...
Γλυκό καρότο
Γλυκό κουταλιού με ξερά σύκα
Γλυκό πορτοκάλι φλούδα
Γλυκό πορτοκάλι φλούδα και σάρκα
Γλυκό λεμόνι φλούδα
Γλυκό κουταλιού παντζάρι
Ζελέ κυδώνι και κυδωνόπαστο
Γλυκό κυδώνι τριφτό
Γλυκό κουταλιού μήλο
Μαρμελάδα γάλακτος
Μαρμελάδα με ξερά βερίκοκα
Μαρμελάδα κυδώνι
Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα
5- Λικέρ που θα βρείτε παρακάτω αλλά και ένα χριστουγεννιάτικο με συνταγή που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες...
Λικέρ πορτοκάλι με κρόκο Κοζάνης
Λικέρ λεμόνι
6- Σιρόπια  όπως... 
Σιρόπι καραμέλας - σοκολάτας
αλλά και...  
Σιρόπι λεμονιού με  λεμόνι  (Πηγή από ΕΔΩ) 
1 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
1 φλ.τσ. νερό
Φλούδες από 3 ακέρωτα λεμόνια
3 κ.σ. μέλι
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το λεμόνι.
Βράζουμε μέχρι
Σιρόπι σοκολατένιο με κακάο
1 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
1 φλ.τσ. νερό
1 1/2 κ.σ. κακάο
 7-Και για όσους αγαπάνε τις αλμυρές γεύσεις, ετοιμάζουμε chutneys, πικάντικα πατέ, συνοδευτικά κρεάτων και τυριών αλλά και τουρσιά για να προλάβουν να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Όπως...

Tante Kiki
21 Comments
No