Καλημέρα σας!
Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν το μυαλό μας όλο και ταξιδεύει στα τραπέζια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων και πάει λέγοντας. Πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο ή μήπως μπουφές για τα βράδια της παραμονής; Ένα είναι σίγουρο...τα ορεκτικά βρίσκονται πάντα εκεί... είτε σε καθιστό γεύμα ή δείπνο, είτε σε μπουφέ κάποια ορεκτικά πάντα υπάρχουν και σίγουρα όχι για να επιτελέσουν τον ρόλο που λέει το όνομά τους (γιατί η όρεξη σπάνια λείπει) αλλά για να μας θυμίσουν ότι μπορούμε με μικρά μεζεδάκια να χορτάσουμε εξίσου καλά.
Οι πίτες είναι από τα μεζεδάκια που αγαπώ πολύ και όχι μόνον εγώ ...φαντάζομαι! Έχω την εντύπωση ότι οι πίτες είναι πια μέρος του DNA του Έλληνα και της Ελληνίδας! Πώς να το κάνουμε ...έχουμε παράδοση στις πίτες και σε κάθε γωνιά της χώρας μας υπάρχει και μια σπεσιαλιτέ σε πίτα. Μπορεί, βέβαια, αυτές οι πίτες να γίνονται όλες με φύλλο απλό, χωριάτικο, νόστιμο και τριφτό αλλά και τα βολοβάν που θα σας προτείνω σήμερα είναι μια αγκαλιά από τριφτή και τραγανή σφολιάτα γεμάτη με μια γιορτινή γέμιση ...ας πούμε σπανακόπιτας αν και λίγο ιδιαίτερης με ένα μόνον υλικό που, την ώρα που το πρόσθετα αναρωτιόμουν αν θα πετάξω την υπόλοιπη γέμιση ή όχι!
"Αχ αυτή η αγάπη για πειραματισμούς!!" ... ακούστηκε μια φωνή δίπλα μου... και ήταν γεμάτη αμφιβολία για το γευστικό αποτέλεσμα. Εντάξει, κι εγώ κάπως έτσι ήμουν αλλά δεν το έδειχνα... λίγη εμψύχωση και λίγη θετική ενέργεια είναι απαραίτητη, βρε παιδί μου, όταν μαγειρεύεις χωρίς συγκεκριμένη συνταγή... δεν νομίζετε;; Κανένα πρόβλημα όμως!!! Είμαι από τους ανθρώπους που δεν πτοούνται ... και συνεχίζω! Έτσι έκανα και τώρα κι όταν αυτή η φωνή, ξέρει εκείνη... δοκίμασε τη γέμιση... "πωπωωω, πολύ νόστιμη... δεν το περίμενα!!". Τί έλεγα πριν;;; Η θετική ενέργεια ... η πίστη στις επιλογές του ...μάγειρα;;;; Κανένα πρόβλημα... ξαναλέω!!!
Θα σκέφτεστε τώρα... μα δεν αφήνει τα πολλά να μας δώσει τη συνταγή για να δούμε και να κρίνουμε; Αυτό έχω σκοπό να κάνω αμέσως τώρα αφού όμως πρώτα σας πω ότι η γέμιση αυτή είναι πράγματι ιδιαίτερη, υπέροχη και πολύ γιορτινή!! Δοκιμάστε την σε βολοβάν (που δεν έχω φτιάξει καιρό τώρα παρά το γεγονός ότι τα λατρεύω!) και θα γίνει ένα υπέροχο ορεκτικό!
ΥΛΙΚΑ για 10 μεγάλα βολοβάν
1 πακέτο σφολιατάκια βουτύρου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
Για τη γέμιση
250 γρ. σπανάκι
200 γρ. πράσα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης (ή άλλη κόκκινη) σε καρεδάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά) σε ροδέλες
60 γρ. καπνιστά αμύγδαλα ψιλοκομμένα
100 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά και σκόρδο
60 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και τα πράσα.
Τα βράζουμε για 1-2 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το σπανάκι και τα πράσα.
Τα αφήνουμε άλλο 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν.
Όταν το νερό τελειώσει, δοκιμάζουμε τα λαχανικά εάν έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε και εάν όχι προσθέτουμε κι άλλο νερό σταδιακά μέχρι να έχουμε όσο θέλουμε βρασμένα τα λαχανικά.
Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε να τα λαχανικά να κρυώσουν καλά.
Τέλος, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμη τη γέμιση που μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για να γεμίσουμε τα βολοβάν λίγο πριν το σερβίρισμά τους.
Ετοιμάζουμε τα βολοβάν
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τα δέκα από τα 20 στρογγυλά σφολιατάκια βουτύρου.
Παίρνουμε τα άλλα δέκα σφολιατάκια και τα τοποθετούμε σε μια αντικολλητική επιφάνεια.
Με ένα στρογγυλό κουπ πάτ, κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο τους και σχηματίζουμε ένα στεφάνι.
Αυτό το στεφάνι το παίρνουμε και το κολλάμε αλείφοντας με λίγο νερό γύρω γύρω τα ολόκληρα σφολιατάκια.
Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση και με μια οδοντογλυφίδα το επάνω στεφάνι.
Βάζουμε τα βολοβάν στο φούρνο και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα.
Μόλις ετοιμαστούν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα βολοβάν να κρυώσουν καλά πριν περάσουμε στην επόμενη φάση.
Όταν πια τα βολοβάν είναι εντελώς κρύα, με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κέντρο τους πολύ προσεκτικά για να μην τρυπήσουμε τη βάση τους, δημιουργώντας ένα καπάκι που το προσθέτουμε αφού τα γεμίσουμε.
Μπορούμε επίσης με ένα κουταλάκι του γλυκού να σπάσουμε το κέντρο τους πιέζοντάς το προς τα κάτω και να αφήσουμε εκεί τα θρυμματισμένα κομμάτια της σφολιάτας.
Τέλος, γεμίζουμε τα βολοβάν με τη γέμιση που ήδη έχουμε ετοιμάσει και τα τοποθετούμε σε μια ωραία Χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Όσο για τη ζύμη που κόψαμε και περίσσεψε;;; Τα κάνουμε μικρά πιτάκια βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο με λίγη γέμιση μέσα και τα ψήνουμε.
Τα μεζεδάκια δεν θα λείψουν από κανένα γιορτινό τραπέζι, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα τα δικά σου Κική μου!
Εύκολα και νόστιμα!
Φιλιά!
Έχεις απόλυτο δίκιο Έλενά μου!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
πολυ ωραια προταση κικη!!!!Για αλλη μια φορα πετυχες!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλα φιλια!
Χαίρομαι που σου άρεσε Κική μου!!
ΔιαγραφήΑπιθανα!!!!!!!!! Γιορτινα, πεντανοστιμα με το λατρεμμενο πρασο και κυριως ευπαρουσιαστα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικη συνεχισε να ποσταρεις γιορτινα πιατα!!
Σου πανε!!!!
Καλημερα!!!!
Είναι από τα ορκετικά που ετοιμάζαμε στο σπίτι τις γιορτές παλιότερα Χρυσαυγή μου και τα είχα ξεχάσει!!! Να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Εχω νά φτιάξω βο λο βάν,πολλά χρόνια Κική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤά δικά σου φαίνονται πολύ νόστιμα καί λαχταριστά!!
Θά τά δοκιμάσω!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!
Κι ετώ το ίδιο Δήμητρά μου!!! Και εντελώς ξαφνικά τα θυμήθηκα και είπα να σας τα δείξω μια και είναι ευπαρουσίαστα και εύκολα!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Είμαι φαν των βο λο βάν! Σαν σακουλάκια έκπληξη τα βλέπω!Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα υλικά που έχουν..αλίμονο..θα έφτιαχνες κάτι ποτέ άσχημο εσύ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά σε ένα βροχερό απόγευμα!
Κάπως έτσι είναι ...μπορείς να έχεις οποιαδήποτε γέμιση και είναι πάντα επίκαιρα ορεκτικά και πολύ ευπαρουσίαστο!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
τελεια!!!! φοβερη ιδεα οχι μονο τα χριστουγεννα αλλα γενικα στα παρτυ κ γιορτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι εύκολη πρόταση με άπειρες παραλλαγές που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την πίτα.
Διαγραφήπολύ σούπερ!!!!! είσια τεχνίτισσα!!!! φιλάκια πολλά!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Εύη μου κι ευχαριστώ!! :)
ΔιαγραφήΝομίζω πως ήδη έχω τη γεύση τους στο στόμα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται εξαιρετικά, Κική μου!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
Είναι πολύ νόστιμα Ιωάννα μου!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά! :)
Και σπανάκι και πράσο και αμύγδαλα και τυρί και βολοβάν??? Σιγά μην τα σερβίρω, μάλλον μόνη μου θα τα έτρωγα όλα, υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχιιιιιι, τόσο κόπο θα κάνεις να τα φτιάξεις... μην τα τρως όλα.... χαχαχα
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Αμαλία μου!
Παίρνω ένα και φεύγω! Μα πόσο τέλεια είναι! Αυτά τα σφολιατάκια βολεύουν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ εύκολα και νόστιμα! Πάρε όσα θέλεις Χρύσα!
ΔιαγραφήΤα βολοβάν είναι ιδανικά για γιορτινούς μπουφέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
Διαγραφή..είχα αφήσει σχόλιο από το πρωι αλλα μάλλον χάθηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα που τα έκανες!!!!
Ότι πρέπει για μπουφέ!!
Η γέμιση σούπερ!
Χαίρομαι που σου άρεσαν Πέπη... είναι πράγματι πολύ ωραία για μπουφέ και η γέμιση ελαφρώς πικάντικη!!
ΔιαγραφήWow delicious post!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήHave a good week!!! my g+ for your post!!!:)))
Besos, desde España, Marcela♥
Thanks Marcela! You too and Merry Christmas!
ΔιαγραφήΦαίνονται φανταστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμα και εύκολα!
ΔιαγραφήΦοβερά υλικά Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά όλα πολύ προσεγμένα και απολύτως ταιριαστά!
Είμαι βέβαιη ότι η πρόταση σου θα γίνει ανάρπαστη σε οποιονδήποτε μπουφέ!
Φιλιά
Τα βολοβάν κάποτε τα αγαπούσα πολύ και μετά απλά ξεχάστηκαν. Τα συγκεκριμένα είναι πεντανόστιμα!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Πολύ νόστιμα και ευπαρουσίαστα!!!! Ιδανικό μεζεδάκι για το εορταστικό μας τραπέζι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Είναι πράγματι νοστιμότατα και ευπαρουσίαστα ορεκτικά!
ΔιαγραφήΑ! μου θύμησες γιορταστικά τραπέζια της μάνας μου, με τούτη την συνταγή Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία πρόταση μάλλον για κάθε γιορτινό μάζεμα πιστεύω.
Καλό μεσημέρι, καλό Σαββατοκύριακο και με το καλό στα φετινά Χριστούγεννα εύχομαι.
Κι εγώ από κει το θυμήθηκα από τα τραπέζια της μαμάς μου όπου τα βολοβάν είχαν την τιμητική τους!!
ΔιαγραφήΕπίσης Πηνελόπη μου...καλές γιορτές να έχουμε!