Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Σε απόσταση αναπνοής από τα Χριστούγεννα και στα πλαίσια των γιορτινών πια προτάσεων σας παρουσιάζω σήμερα μια συνταγή που θα σας εκπλήξει... με τα υλικά της, την ευκολία και τη νοστιμιά της. Μια συνταγή που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά όταν διαπίστωσα ότι τα αμύγδαλα που είχα δεν μου έφταναν και ...για να μην λέω εντελώς ψέμματα... όχι μόνον διαπίστωσα ότι δεν μου έφταναν αλλά βαρέθηκα (η τεμπέλα...) να μπω στο αυτοκίνητο για να πάω μέχρι το μάρκετ. Έτσι, το μούσλι που βρισκόταν στο ντουλάπι μου έδωσε μια ιδέα που τελικά αφού την υλοποίησα δύο φορές απανωτά γιατί η δόση είναι μικρή και οι πρώτοι μπισκοτοκουραμπιέδες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας! Τί να γίνει τα Χριστούγεννα συμβαίνουν και μαγικά πράγματα όπως να εξαφανίζονται κουραμπιέδες κι άλλα γλυκά... χαχαχαχαχα
Με κουραμπιέδες έκπληξη (κάτι σαν τα αυγά Kinder έκπληξη... ένα πράγμα!!) αρχίζει γλυκά η εβδομάδα!
Έκπληξη πρώτη: Κουραμπιέδες και μπισκοτάκια με την ίδια ζύμη... γιατί και ο κουραμπιές ένα μπισκότο είναι ...λίγο πιο αφράτο και εύθριπτο από τα κανονικά!
Έκπληξη δεύτερη: Έχετε δοκιμάσει ποτέ κουραμπιέδες με μούσλι;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... γιατί όσο κι αν έψαξα στο δίκτυο και στα περιοδικά και βιβλία μου δεν βρήκα πουθενά... και νομίζω πώς αυτή τη φορά έχω δίκιο (ή μάλλον ελπίζω...) :)
Η συνταγή;;;; Πανεύκολη! Η νοστιμιά της;;;; Απίστευτη!! Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνον στον χρόνο ψησίματος κι όλα είναι τέλεια!
Μια ζύμη δύο επιλογές... μπισκότα ή κουραμπιέδες... πιο λεπτά τα πρώτα ...πιο παχουλοί οι δεύτεροι και με διαφορετικό χρόνο ψησίματος! Και τα δύο εναλλακτικά και πρωτότυπα!
Για ένα είμαι σίγουρη... μ' αυτή τη συνταγή θα τους κάνετε όλους να ξετρελλαθούν... γι αυτό μην καθυστερείτε... απλά αγοράστε μούσλι χωρίς σταφίδες και γρήγορα στην κουζίνα!!
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 70-80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1/3 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 80 γρ. μούσλι (με ξηρούς καρπούς και χωρίς σταφίδες)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 400-410 γρ. αλεύρι μαλακό (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 2 κ.σ. λικέρ κανέλας ή πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βάζουμε το μούσλι στο multi και το ψιλοκόβουμε χωρίς να το κάνουμε εντελώς "σκόνη".
- Ύστερα, το βάζουμε σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το καβουρδίζουμε ελάχιστα ίσα ίσα για να βγάλει τα αρώματά του.
- Το αφήνουμε στην άκρη ή το βάζουμε στο ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε στο κρύο μούσλι το μπέικιν και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο, την άχνη, το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
- Προσθέτουμε το λικέρ και σιγά σιγά το μείγμα του άλευρου με το μπέικιν και το καβουρδισμένο μούσλι.
- Σταματάμε το χτύπημα μόλις έχουμε μια ζύμη ομογενοποιημένη.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, ζυμώνοντάς την για 2-3 δευτερόλεπτα με το χέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
- Στη φάση αυτή αποφασίζουμε εάν θέλουμε να κάνουμε κουραμπιέδες ή μπισκότα.
- α) Εάν κάνουμε κουραμπιέδες χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 30 γρ. και πλάθουμε μετρίου μεγέθους κουραμπιέδες.
- Τους βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
- Οι κουραμπιέδες μας πρέπει να έχουν χρυσίσει ελαφρά στην άκρη.
- Μόλις ψηθούν τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε για 7-8 λεπτά να κρυώσουν και να σκληρύνουν πριν τους πασπαλίσουμε με άχνη.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τους τοποθετήσουμε σε πιατέλα.
- β) Εάν κάνουμε μπισκότα, απλώνουμε τη ζύμη μας σε φύλλο με πάχος 4-5 χιλιοστά περίπου και κόβουμε με κούπ πατ στο σχήμα που θέλουμε.
- Βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά και πάλι ανάλογα με το φούρνο μας.
- Τα μπισκότα μας θα πρέπει να έχουν πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα στις άκρες αλλά να μην έχουν παραψηθεί για να μην σκληρύνουν πολύ.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο ενώ είναι ακόμα μαλακά, τα αφήνουμε για 7-8 λεπτά να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη.
- Αφού κρυώσουν τελείως τα μεταφέρουμε σε μεταλλικό κουτί μπισκότων ή γυάλινο βάζο μπισκότων που κλείνουν αεροστεγώς για να μην μαλακώσουν.
Αν ...γλιτώσουν, πράγμα δύσκολο, διατηρούνται άνετα για μια εβδομάδα.
Και μια που διανύουμε μια εορταστική περίοδο με πολλά έξοδα θα ήθελα σήμερα να προσφέρω σε 6 αναγνώστες του Tante Kiki από μια σειρά εκπτωτικά κουπόνια για προϊόντα φύλλου της ΧΡΥΣΗΣ ΖΥΜΗΣ μετά από ευγενική χορηγία της εταιρίας. Εσείς δεν έχετε παρά να αφήσετε το σχόλιό σας σ΄αυτή την ανάρτηση και να κάνετε ένα like στη ΕΔΩ ή ΕΔΩ.
Σίγουρα πολύ ξεχωριστοί οι κουραμπιέδες σου με την προσθήκη μούσλι!!!! Μερικές φορές, οι "ατυχίες" είναι πραγματικά τυχερές :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχεις άδικο Δήμητρα! :)
Διαγραφήκαλημερα καλη εβδομαδα!!! αα τι πρωτότυπο!!! ενδιαφερον φαίνεται!!! ωραια ιδεα να ξεφυγουμε απ τα κλασσικα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αξίζει να τους δοκιμάσεις γιατί είναι πεντανόστιμοι!!
ΔιαγραφήΜούσλι στους κουραμπιέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βρε Κική, ο τολμών νικά που λένε λοιπόν!
Με μεράκι και φαντασία, πείραξες και τους κουραμπιέδες με διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρων τρόπο!
Φιλιά πολλά!
Κι όμως μούσλι στους κουραμπιέδες αλλά χωρίς φρούτα! Ερμιόνη μου έγιναν καταπληκτικοί και λίγα λέω... οι μικρές ξετρελλάθηκαν!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Ευχαριστούμε πολύ για τα κουπόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!
Αναστασία
anasb7@yahoo.gr
Να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την προσφορά!
Καλές γιορτές!
ginamakri@yahoo.gr
Και πολύ νόστιμη συνταγή! :)
ΔιαγραφήΑκομα μια φορα εκπλησσεις Κικιτσα μου με την πρωτοτυπια σου και εναλλακτικοτητα σου! Μουσλι!!??? χαχαχα!! Φοβερη ιδεα!! Να ζουσε η γιαγια μου να το ακουγε αυτο!! Εμενα μου αρεσουν πολυ και οι δυο εκδοχες! Οποτε στο ενα χερι ο κουραμπιες και στο αλλο το μπισκοτο!!...και η ικανοποιηση στα υψη!! Μπραβο σου και παλι!! Σε φιλω πολυ πολυ! Ευη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τους δοκιμάσεις Εύη μου...αξίζουν, θα σου αρέσουν πολύ!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Σίγουρα νόστιμοι καί πολύ πρωτότυποι οι κουραμπίεδες σου Κική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο σέ ένα,μπισκότο-κουραμπίες!!Σούπερ ιδέα!!Ευχαριστούμε γιά τήν προσφορά!!
Καλή εββδομαδα!!Φιλάκια!!
Ναι είναι ωραία ιδέα και τα δύο πολύ νόστιμα!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
ααα τι ωραία πρωτότυπη συνταγή!!!!!! ευχαριστούμε πολύ για τα κουπονάκια!!!! φιλάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Εβονίτα μου!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τελικά πότε θα σταματήσεις να πρωτοτυπείς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον ποτέ....!
Το ανήσυχο πνεύμα πάντα βρίσκει διεξόδους ,αλλά και εφευρίσκει τρόπους διαφυγής στις ατραπούς...
Κουραμπιέδες διαφορετικοί με ιδιαίτερη γεύση.Ριζοσπαστικοί θα τολμούσα να πω.
Σίγουρα όμως γευστικοί και γιορταστικοί όπως το θέλουν οι μέρες!
Και του χρόνου με υγεία Κική μου!!!!Με καινούργια υλικά...!!!!!!!
Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!
Έχεις δίκιο Φωτεινή μου ...ποτέ γιατί απλά έτσι είμαι και θέλω συνεχώς νέες γεύσεις (ευτυχώς μόνον γεύσεις...χαχαχα). Αξίζουν αυτοί οι κουραμπιέδες γιατί έχουν πλούσια γεύση!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Αχ αυτοι οι πειραματισμοι σου παντα βγαινουν σε καλο !!!! Φοβερη ιδεα κικιτσα, με εντυπωσιασες παλι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει όχι όλοι αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι γιατί θα με έδερναν αλλιώς!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τους Κικίτσα!
Ποτέ δεν είναι αρκετές οι συνταγές για κουραμπιέδες, όσους και να φτιάξεις τρώγονται στο άψε σβήσε! Η αλήθεια είναι ότι με μούσλι δεν έχω ξαναδεί, μου άρεσε και θα την δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πράγματι εξαφανίζονται ταχύτατα αλλά αυτοί είναι νοστιμότατοι!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τι λες πάλι βρε Κική! Μούσι στους κουραμπιέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όμως φαίνεται τόσο φοβερή ιδέα! Μπράβο για άλλη μια φορά για τη φαντασία σου!
Ναι είναι πολύ ωραίοι και επειδή το μούσλι έχει διάφορους ξηρούς καρπούς είναι ακόμα πιο νόστιμοι.
ΔιαγραφήΚαταπληκτική ιδέα!!! Φαίνονται τόσο αφράτοι και νόστιμοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Είναι και τα δύο Σιλένα μου!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίοι οι εναλλακτικοί κουραμπιέδες σου Κικη μου! όσο για τα δωρακια να σαι καλά τρεχω να κανω λαικ απλόχερα! Ariadni Stefan!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν οι κουραμπιέδες αλλά και τα δωράκια Αριάδνη!
ΔιαγραφήΔεν θα γλιτώσουν, Κική μου... Ωραιότατοι και αφράτοι δείχνουν οι κουραμπιέδες/ μπισκοτάκια!!! Μου αρέσει πολύ η ιδέα του μούσλι.. Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζουν Χαρά μου... είναι νοστιμότατοι!
ΔιαγραφήΩραίοι, μοιραίοι (εξαφανίζονται αστραπιαία) και εναλλακτικοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βασιλική μου, πολλά φιλιά!
Ζ.
Εναλλακτικοί και πολύ νόστιμοι Ζαμπία μου!
Διαγραφήπερασα να ευχηθω καλη εβδομαδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Κική μου!
Διαγραφήεναλλακτικοί και μοντέρνοι κουραμπιέδες, γιατί όχι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σκέφτηκα κι εγώ...γιατί όχι;;;
ΔιαγραφήΕξαιρετική ιδέα το μούσλι!!Φυσικά και θα τους δοκίμαζα άνετα!!Καλή εβδομάδα Κική μου<3
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να μην τους δοκιμάσεις;;;; Εξάλλου είναι πεντανόστιμοι! <3 :)
ΔιαγραφήΕσύ δεν θα κατέβαζες ιδέα όταν σου τελείωσαν τα αμύγδαλα? χαχαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι super!!!! Μπράβο, Κική μου!!!! Λέω να δοκιμάσω να τους φτιάξω γιατί κι εμένα μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω νέες γεύσεις!
Φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια με τις προετοιμασίες!!!
Ευχαριστώ Μαριάννα μου...με τιμάς μ' αυτό που λες! :)
ΔιαγραφήΝα τους δοκιμάσεις γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!!!
Φιλιά κι επίσης καλή συνέχεια!!
Κική μου, δεν βλέπω να "γλιτώνουν" οι κουραμπιέδες σου για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο! Και πολύ λέω!! Χαχαχά!! Εναλλακτικοί κουραμπιέδες, είμαι σίγουρη ότι έγιναν νοστιμότατοι! Έκανες τα μαγικά σου πάλι Κική μου και δεν πτοήθηκες από το.....προβληματάκι της έλλειψης αμυγδάλων!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Εντάξει έμειναν ζωντανοί 2 εικοσιτετράωρα... ειδικά οι μικρές τους τσάκισαν!! Να είσαι καλά Ειρήνη μου!!! Το ξέρεις καλά... πολλές φορές η πείρα είναι αυτή που σε καθοδηγεί στην κουζίνα και η φαντασία!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!