Εναλλακτικοί ...κουραμπιέδες και μπισκοτάκια Tante Kiki


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Σε απόσταση αναπνοής από τα Χριστούγεννα και στα πλαίσια των γιορτινών πια προτάσεων σας παρουσιάζω σήμερα μια συνταγή που θα σας εκπλήξει... με τα υλικά της, την ευκολία και τη νοστιμιά της. Μια συνταγή που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά όταν διαπίστωσα ότι τα αμύγδαλα που είχα δεν μου έφταναν και ...για να μην λέω εντελώς ψέμματα... όχι μόνον διαπίστωσα ότι δεν μου έφταναν αλλά βαρέθηκα (η τεμπέλα...) να μπω στο αυτοκίνητο για να πάω μέχρι το μάρκετ. Έτσι, το μούσλι που βρισκόταν στο ντουλάπι μου έδωσε μια ιδέα που τελικά αφού την υλοποίησα δύο φορές απανωτά γιατί η δόση είναι μικρή και οι πρώτοι μπισκοτοκουραμπιέδες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας! Τί να γίνει τα Χριστούγεννα συμβαίνουν και μαγικά πράγματα όπως να εξαφανίζονται κουραμπιέδες κι άλλα γλυκά... χαχαχαχαχα
Με κουραμπιέδες έκπληξη (κάτι σαν τα αυγά Kinder έκπληξη... ένα πράγμα!!) αρχίζει γλυκά η εβδομάδα!
Έκπληξη πρώτη: Κουραμπιέδες και μπισκοτάκια με την ίδια ζύμη... γιατί και ο κουραμπιές ένα μπισκότο είναι ...λίγο πιο αφράτο και εύθριπτο από τα κανονικά! 
Έκπληξη δεύτερη: Έχετε δοκιμάσει ποτέ κουραμπιέδες με μούσλι;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... γιατί όσο κι αν έψαξα στο δίκτυο και στα περιοδικά και βιβλία μου δεν βρήκα πουθενά... και νομίζω πώς αυτή τη φορά έχω δίκιο (ή μάλλον ελπίζω...) :)
Η συνταγή;;;; Πανεύκολη! Η νοστιμιά της;;;; Απίστευτη!! Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνον στον χρόνο ψησίματος κι όλα είναι τέλεια!
Μια ζύμη δύο επιλογές... μπισκότα ή κουραμπιέδες... πιο λεπτά τα πρώτα ...πιο παχουλοί οι δεύτεροι και με διαφορετικό χρόνο ψησίματος! Και τα δύο εναλλακτικά και πρωτότυπα! 
Για ένα είμαι σίγουρη... μ' αυτή τη συνταγή θα τους κάνετε όλους να ξετρελλαθούν... γι αυτό μην καθυστερείτε... απλά αγοράστε μούσλι χωρίς σταφίδες και γρήγορα στην κουζίνα!!
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70-80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1/3 κ.γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 80 γρ. μούσλι (με ξηρούς καρπούς και χωρίς σταφίδες)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • 400-410 γρ. αλεύρι μαλακό (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κ.σ. λικέρ κανέλας ή πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε το μούσλι στο multi και το ψιλοκόβουμε χωρίς να το κάνουμε εντελώς "σκόνη".
  2. Ύστερα, το βάζουμε σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το καβουρδίζουμε ελάχιστα ίσα ίσα για να βγάλει τα αρώματά του.
  3. Το αφήνουμε στην άκρη ή το βάζουμε στο ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Προσθέτουμε στο κρύο μούσλι το μπέικιν και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο, την άχνη, το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
  7. Προσθέτουμε το λικέρ και σιγά σιγά το μείγμα του άλευρου με το μπέικιν και το καβουρδισμένο μούσλι.
  8. Σταματάμε το χτύπημα μόλις έχουμε μια ζύμη ομογενοποιημένη.
  9. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, ζυμώνοντάς την για 2-3 δευτερόλεπτα με το χέρι.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  11. Στη φάση αυτή αποφασίζουμε εάν θέλουμε να κάνουμε κουραμπιέδες ή μπισκότα. 
  12. α) Εάν κάνουμε κουραμπιέδες χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 30 γρ. και πλάθουμε μετρίου μεγέθους κουραμπιέδες.
  13. Τους βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
  14. Οι κουραμπιέδες μας πρέπει να έχουν χρυσίσει ελαφρά στην άκρη.
  15. Μόλις ψηθούν τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε για 7-8 λεπτά να κρυώσουν και να σκληρύνουν πριν τους πασπαλίσουμε με άχνη.
  16. Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τους τοποθετήσουμε σε πιατέλα.
  17. β) Εάν κάνουμε μπισκότα, απλώνουμε τη ζύμη μας σε φύλλο με πάχος 4-5 χιλιοστά περίπου και κόβουμε με κούπ πατ στο σχήμα που θέλουμε.
  18. Βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά και πάλι ανάλογα με το φούρνο μας.
  19. Τα μπισκότα μας θα πρέπει να έχουν πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα στις άκρες αλλά να μην έχουν παραψηθεί για να μην σκληρύνουν πολύ.
  20. Τα βγάζουμε από το φούρνο ενώ είναι ακόμα μαλακά, τα αφήνουμε για 7-8 λεπτά να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη.
  21. Αφού κρυώσουν τελείως τα μεταφέρουμε σε μεταλλικό κουτί μπισκότων ή γυάλινο βάζο μπισκότων που κλείνουν αεροστεγώς για να μην μαλακώσουν.
Αν ...γλιτώσουν, πράγμα δύσκολο, διατηρούνται άνετα για μια εβδομάδα.
Και μια που διανύουμε μια εορταστική περίοδο με πολλά έξοδα θα ήθελα σήμερα να προσφέρω σε 6 αναγνώστες του Tante Kiki από μια σειρά εκπτωτικά κουπόνια για προϊόντα φύλλου της ΧΡΥΣΗΣ ΖΥΜΗΣ μετά από ευγενική χορηγία της εταιρίας. Εσείς δεν έχετε παρά να αφήσετε το σχόλιό σας σ΄αυτή την ανάρτηση και να κάνετε ένα like στη ΕΔΩ ή ΕΔΩ.
Tante Kiki
42 Comments
No