Μανιτάρια φουρνιστά...

Χρόνια πριν, εγώ και τα μανιτάρια ήμασταν άγνωστοι! Μικρή τότε... άκουσα από την κολλητή μου ότι κάποιο μεσημέρι είχαν μανιτάρια κι έτσι ξεκίνησε η ιστορία μιας σχέσης μοναδικής! 
Έχω κατά καιρούς δοκιμάσει πολλών ειδών μανιτάρια αλλά δεν κρύβω την αδυναμία μου για κάποια απ' αυτά. Πρώτα και καλύτερα τα πορτσίνι, στα γαλλικά... cepes και στα ελληνικά... βασιλομανίταρα ή καλογεράκια με την ιδιαίτερη γεύση τους και το άρωμα που σου φέρνει στο νου κάτι ανάμεσα σε φουντούκι και κάστανο.
Τα πλευρώτους που μπορούν να μετατραπούν στο καθημερινό μου μπέργκερ. Σίγουρα τα άγρια πλευρώτους είναι πολύ πιο πλούσια σε γεύση αλλά και τα καλλιεργημένα δεν πάνε πίσω και, στο κάτω κάτω, σου εμπνέουν και μια σιγουριά.
Πρόσφατα λάτρεψα και τα ασπρομανίταρα αλλά και τα πορτομπέλο, δυο ξαδερφάκια αγαρικά που κυκλοφορούν με την ταμπελίτσα των καλλιεργημένων στην αγορά. Τα ασπρομανίταρα με λίγο μεγαλύτερη ποικιλία στο μέγεθος ενώ τα πορτομπέλο σταθερά πιο μεγάλα. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και τα γνωστά "Μανιτάρια του Παρισιού" ή γαλλιστί... champignons. Η γεύση τους μεστή, γεμάτη, θυμίζει κρέας. Γίνονται υπέροχα όταν ψήνονται και το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια αρωματικά, λίγο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό. Αλλά και γεμιστά με τυρί ή αρωματικά δεν απογοητεύουν τον ουρανίσκο... επιτελούν την αποστολή τους με μοναδικό τρόπο. Τα λατρεύω όταν τα χρησιμοποιώ και σκουραίνουν την, διαφορετικά, κάτασπρη σάλτσα τυριού. Της χαρίζουν ένα ιδανικό γήινο χρώμα που και μόνο που την βλέπεις καταλαβαίνεις τη νοστιμιά της.
Χρόνια πριν, εγώ και τα μανιτάρια ήμασταν άγνωστοι! Τώρα πια ήμαστε κολλητοί! Ένα πιάτο με ψητά μανιτάρια πλευρώτους ή αγαρικά μου χαρίζει την γευστική πληρότητα που αποζητώ από ένα γεύμα ή ένα δείπνο. Ένα ζουμερό ριζότο με πορτσίνι και παρμεζάνα με απογειώνει!
Τη συγκεκριμένη συνταγή την έκανα με μικρές παραλλαγές (θυμάρι αντί δεντρολίβανο και πλευρώτους αντί για αγαρικά, χωρίς καθόλου σκόρδο) εδώ και πολύ καιρό και πάντα με ενθουσίαζε! Αυτή η παραλλαγή δίνει ένα ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα, γήινο και ιδανικό για συνοδευτικό σε ψητό κοτόπουλο, για πρώτο πιάτο ή ακόμα και για "γέμιση" σε ένα ψωμάκι του τοστ ή για "καπελάκι" σε μια μπρουσκέτα. 
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
120 γρ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2 σκελίδες)
2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα ξεπλένουμε με νερό.
Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψάκι που θα τα ψήσουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το βαλσαμικό.
Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα με το λάδι.
Στρώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση στο ταψί και βάζουμε στο φούρνο για 30 -35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα μανιτάρια έχουν ψηθεί και έχουν αλλάξει χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και μετά σερβίρουμε.

Πηγή: ΕΔΩ



14 σχόλια:

  1. Τα μανιτάρια τα λατρεύω όλα !!! Δεν έχει τύχει κανένα που να μην μου αρέσει!! Στα φουρνιστά σου το μπαλσάμικο κάνει την γευστική διαφορά !! Γιαμ γιαμ ! Πολλά φιλιά και ευχές για καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το πιάτο έχει απίστευτη νοστιμιά !

      Διαγραφή
  2. Δεν θα έλεγα όχι, σε μια τέτοια υπέροχη πρόταση! Λατρεύω τα μανιταράκια και θα ήθελα πολύ να μάθω να τα ξεχωρίζω σε βρώσιμα και μη!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά Ιωάννα μου αν και μου έχουν πει για τη μοναδική νοστιμιά των άγριων μανιταριών προτιμώ τις ασφαλείς λύσεις που είναι επίσης νόστιμες!:-)

      Διαγραφή
  3. Τα τελευταία χρόνια τα λατρεύω τα μανιτάρια! Είναι πεντανόστιμα σε όλες τους τις εκδοχές! Γεια στα χέρια σου Κικη μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο :)
    Φιλάκια πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμμ αγαπω και μανιταρια
    θα γινει χαμος
    χαχαχα
    καλο σκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χαιρόμαστε που γνωρίστηκες τόσο καλά με τα μανιτάρια, και μας έδωσες αυτή την τόσο ωραία συνταγή Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμ ωραία ιδέα!
    Λατρεύω τα μανιτάρια, αλλά δεν είχα σκεφτεί να τα κάνω στο φούρνο.

    Φιλάκια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ!!!! Πραγματικά ορισμένες ποικιλίες η γεύση τους είναι καλύτερη και από κρέας. Τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους αλλά και η δική σου συνταγή πάει στο συνταγολόγιο μου και στο τραπέζι μου. Καλό ΣΚ Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και δεν είμαι fun,των μανιταριών,εν τούτοις τα κάνω για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας,οπότε η συνταγή σου θα φανεί χρήσιμη!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ τρελαίνομαι για όλα τα ήδη μανιταριών και τα φτιάχνω συχνά! Με δεντρολίβανο δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά θα τους προσθέσω για νω δω τη διαφορά! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν σου πω ότι κάνω την ίδια συνταγή, μόνο που την κάνω στην κατσαρόλα. Και βάζω και λίγο μαϊντανό εγώ :)))
    Λατρεύω τα μανιτάρια, άσε δε που είναι υγιεινά. Έκοψα μόνο τα αλά κρεμ, και είναι από αυτά που τα έκοψα με στενοχώρια γιατί τα λάτρευα!
    Σε φιλώ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια από τα ίδια Κική... ήταν να μη δοκιμάσω τα φρέσκα μανιτάρια. Έκτοτε έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες αγάπες μου και υλικό που λατρεύω να χρησιμοποιώ.
    Υπέροχη η εκδοχή που μας παρουσιάζεις. Λιτή αλλά φοβερά γευστική με υλικά που πραγματικά αναδεικνύουν τους πρωταγωνιστές-μανιτάρια!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mπορω να τρώω κάθε μέρα μανιτάρια Κική μου
    Πολύ ωραία η εκδοχή αυτή.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!