Τα ατομικά ψωμάκια των γιορτών


Δυό μέρες μετά το πρώτο παιδικό εργαστήρι στη δημοτική βιβλιοθήκη Νεάπολης ο νους μου ταξιδεύει συνέχεια στα Χριστούγεννα! Και πώς να μην ταξιδεύει άλλωστε!
Το εργαστήρι στη δημοτική βιβλιοθήκη της Νεάπολης ήταν μαγικό!! Γύρω στα 60 παιδιά, χωρισμένα σε δυο ομάδες έπλασαν μικρά, δίχρωμα μπαστουνάκια με ζαχαρόπαστα και μετά στόλισαν με χριστουγεννιάτικα σχέδια νόστιμα petit beurres!
Χαρήκαμε, παίξαμε, γελάσαμε, τραγουδήσαμε μάθαμε πολλά και στο τέλος ...κουρασμένοι ήπιαμε χυμό και φάγαμε μπισκότα, ευγενική χορηγία διαφόρων καταστημάτων για το δήμο μας. Κι όλα αυτά ενώ σήμερα έχω το δεύτερο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής κατά την τελετή για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της περιοχής μας!
Εκείνο, όμως, που χάρηκα περισσότερο απ' όλα (κι εδώ "βγαίνει" το... "μικρόβιο" της καθηγήτριας) είναι ότι τα μικρούλια αυτά "ξωτικά του Άη Βασίλη" στο τέλος έτρεχαν από πίσω μου φωνάζοντας και ρωτώντας τί θα κάνουμε του χρόνου!!! Ευτυχία... η μόνη λέξη που μου έρχεται στο νου για να εκφράσω αυτό που ένιωθα και, τελικά, ό,τι κι αν κάνω τα παιδιά και η κουζίνα αποτελούν τη δική μου ...όαση!!
Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια... μέρες άγιες και γιορτινές με κυρίαρχο το πνεύμα αγάπης και ακόμα πιο κυρίαρχες τις μαζώξεις φίλων και συγγενών. Απαραίτητες, ειδικά στη χώρα μας όπου, ευτυχώς ακόμα, ζωντανό το πνεύμα της οικογένειας με την στενή και την πιο ευρεία έννοια.
Σ' αυτά τα τραπεζώματα, μέσα στο όλο αποθαρρυντικό κλίμα της οικονομικής κρίσης, τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται η φροντίδα για τους αγαπημένους αλλά και η θέληση να χαρίσουμε γευστική ικανοποίηση.
Για σήμερα, λοιπόν, μια πανεύκολη συνταγή για μικρά 
Αυτά τα ψωμάκια είναι απίστευτα εύκολα και απίστευτα γρήγορα! Η παραλλαγή τους ταιριάζει πολύ ωραία με την ψητή κότα των Χριστουγέννων και το ψητό της Πρωτοχρονιάς. Η μουστάρδα τα κάνει, όχι μόνον, διαφορετικά αλλά και λίγο πιο πικάντικα αν και δεν ακούγεται ιδιαίτερα όταν είναι απαλή. Για πιο έντονη γεύση θα είναι ιδανική μια μουστάρδα πικάντικη και με δυνατή προσωπικότητα.
Μια διαφορετική πινελιά στο ψωμί που θα είναι μια μικρή, γιορτινή έκπληξη!
ΥΛΙΚΑ για 12 ψωμάκια
1 κουτάκι (330ml) μπύρα ξανθιά
500 - 520 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Η ζύμη μας είναι περίπου 850 γρ. και τη χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια των 70-72 γραμμαρίων.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί με θέσεις για muffins.
Με τα χέρια μας ελαφρά λαδωμένα πλάθουμε μικρά στρογγυλά ψωμάκια και τα τοποθετούμε στο ταψάκι μας.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο γάλα.
Πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο (μαυροκούκι) και βάζουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Για να μην γίνει πολύ σκληρή η κόρα, λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε τα ψωμάκια και τα βρέχουμε με λίγο νερό.
Τελειώνουμε το ψήσιμο και μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βρέχουμε και πάλι με λίγο νερό και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Πηγή: Παραλλαγή από το περιοδικό "Menu από τον Έκτορα Μποτρίνι", Φθινόπωρο 2015
Tante Kiki
16 Comments
No