Κουραμπιέδες λαδιού σε φυσικό ...red velvet



Τα γλυκάκια των Χριστουγέννων είναι μοναδικά νόστιμα κι αυτό οφείλεται στην όλη ατμόσφαιρα των ημερών. Με καταγωγή από την Καβάλα... ένα βήμα από την Ν. Καρβάλη και τους περίφημους κουραμπιέδες της που έχουν πάρει και βραβείο γεύσης, έχω φάει, άπειρες φορές, τα κάτασπρα "μπισκοτάκια" την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και είναι νόστιμα! 'Ομως, τις μέρες που, σχεδόν, αγγίζουν τα Χριστούγεννα οι κουραμπιέδες αποκτούν μια γεύση ...ιδιαίτερη, μοναδική... θαρρείς και δανείζονται από την λάμψη του έλατου.


Εδώ και πολλά χρόνια κάνω τους κουραμπιέδες μου με την ίδια συνταγή! Τη συνταγή που με έκανε να μην αγοράζω έτοιμους διώχνοντας τον φόβο της αποτυχίας ή μάλλον πανωλεθρίας που ακολούθησε την πρώτη μου απόπειρα.
Από τότε που τα βήματά μου με οδήγησαν στην χώρα του foodblogging σχεδόν κάθε χρόνο εκτός από τους αγαπημένους μου κλασσικούς και παραδοσιακούς κάνω και μια παραλλαγή! Τούτη τη χρονιά και μόλις λίγες μέρες πριν, ενώ ψώνιζα στο μάρκετ, η ματιά μου έπεσε πάνω στα παντζάρια! Τότε ήταν που μου "καρφώθηκε" η ιδέα και η οποία δεν ξαναβγήκε από το νου παρά μόνον εχθές που έκανα την συγκεκριμένη παραλλαγή... κουραμπιέδες με λάδι με συνταγή από την γιαγιά Άννα αλλά σε λίγο πιο Αμερικάνικη έκδοση... τύπου red velvet χωρίς όμως χρώμα ζαχαροπλαστικής αλλά με παντζάρι (γιατί, πώς να το κάνουμε... η Μεσογειακή διατροφή έχει και για το χρώμα τη φυσική της ...λύση!).


Βέβαια, τα παντζάρια που αγόρασα δεν ήταν από τα πολύ κόκκινα και με το ψήσιμο οι κουραμπιέδες απέκτησαν ένα πιο απαλό χρώμα αλλά δεν πειράζει... είναι νόστιμοι, διαφορετικοί και εντελώς φυσικοί! Δοκιμάστε τους και θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά αλλά και την υφή τους!  Να έχετε μια γλυκιά και όμορφη μέρα και μια καλή εβδομάδα!!


ΥΛΙΚΑ
για 25 κουραμπιέδες
  • 250 ml ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 100 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 70 γρ. καρύδια αλεσμένα
  • 50 γρ. βρασμένο & πολτοποιημένο παντζάρι
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή 
  • 450-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γλ. κοφτή κακάο
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1/4 κ.γλ. κανέλα
  • 1 φακελάκι βανίλια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας.
  3. Η τελική μας ζύμη πρέπει να μην είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και ιδιαίτερα σφιχτή γιατί τότε θα διαλύεται.
  4. Γενικά, η ζύμη του κουραμπιέ είναι μια ...σχετικά δύστροπη ζύμη που χρειάζεται την προσοχή της.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  6. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  7. Τους βάζουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά.
  8. Όταν κλείσουμε το φούρνο οι κουραμπιέδες είναι ακόμα μαλακοί αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται απίστευτα τριφτοί και νόστιμοι.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά πασπαλίζουμε με άχνη.
Tante Kiki
13 Comments
No