Μελομακάρονα μήλου


Μελομακάρονα μήλου

Τα Χριστούγεννα δεν κοντοζυγώνουν πια... έφτασαν και είναι εδώ! Μπαινοβγαίνω στο σαλόνι μ' ένα χέρι απλωμένο προς τις μικρές πιατέλες που όλο και αδειάζουν από το πολύτιμο περιεχόμενό τους. Μια από τις ομορφιές της χειμωνιάτικης γιορτής είναι οι γλυκομπουκιές... μικρότερες ή μεγαλύτερες που σε κάνουν να θέλεις συνέχεια να ...εκτροχιάζεσαι! 

Μελομακάρονα μήλου

Αν το Πάσχα έχει να καυχηθεί για τα τσουρέκια, τα Χριστούγεννα επιδεικνύουν με καμάρι κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κορμοί, μαρόν γκλασέ, βασιλόπιτα! Να πω κι άλλα ή είναι ολοφάνερο;;;;

Μελομακάρονα μήλου

Λατρεύω τα Χριστούγεννα, τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι και την απίστευτη γλύκα που βρίσκεται ολοφάνερα κρυμμένη κάτω από σελοφάν και διαφανή μεμβράνη στον, μικρής χρονικής διάρκειας, εκθεσιακό χώρο που λέγεται μπουφές ή τραπεζαρία!
Αυτή η γλύκα, άλλοτε καθαρά παραδοσιακή κι άλλοτε με νότες σύγχρονης παραλλαγής είναι που με οδήγησε σε ένα λίγο διαφορετικό μελομακάρονο μετά τον διαφορετικό κουραμπιέ της προηγούμενης ανάρτησης.

Μελομακάρονα μήλου

Μελομακάρονα με τίιιιι!!! Εεεε, δεν παίζεσαι πια!!! Αυτό εισέπραξα όταν ανέφερα την ιδέα μου σε αγαπημένο πρόσωπο-δοκιμαστή! Κι όμως μια πρώτη μπουκιά τους έπεισε όλους για του λόγου το αληθές! Τα μελομακάρονα με μήλο αξίζουν! Η ήπια γεύση τους θυμίζει σιροπιαστή μηλόπιτα και τα αρώματα της κανέλας, του γαρίφαλου και του τζίντζερ μαζί με το θυμαρίσιο μέλι και τα καρύδια μετατρέπουν αυτές τις μπουκιές σε μια μοναδική απόλαυση! Πάμε να τα φτιάξουμε;;;

Μελομακάρονα μήλου

ΥΛΙΚΑ για 30 περίπου μελομακάρονα
  • 250 ml αραβοσιτέλαιο
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60 ml χυμό μήλου
  • 110 γρ. αλεσμένο μήλο
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
  • 1/3 κ.γλ. τζίντζερ
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη) 
Σιρόπι
  • 1 νεροπότηρο νερό 
  • 1 νεροπότηρο (το ίδιο) μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Γαρνίρισμα
  • Τριμμένη καρυδόψιχα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό μήλου, την ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλεσμένο μήλο και τη σόδα φαγητού.
  3. Με το σύρμα ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
  4. Αμέσως μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας σε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σφιχτή.
  5. Πλάθουμε σε μικρά, στρογγυλά μπαλάκια και τοποθετούμε σε βαθύ ταψί.
  6. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25-35 λεπτά.
  7. Μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάζοντας το σιρόπι που το βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  8. Μόλις τα μελομακάρονα ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να κυρώσουν.
  9. Τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν.
  10. Για πιο εύκολο μέλωμα μπορούμε να βουτήξουμε τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι για 1 λεπτό και μετά να τα τοποθετήσουμε στην πιατέλα.
  11. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.
Μελομακάρονα μήλου
Tante Kiki
16 Comments
No