Καλησπέρα σας! Στην τελευταία ανάρτηση του 2015, την τιμητική της θα έχει μια βασιλόπιτα της οποίας τη συνταγή έψαχνα καιρό. Είχα βρεί κάποιες ... χωρίς να ξέρω το γιατί δεν με ...έπεισαν αν και μπορεί να ήταν τέλειες! Κι ύστερα... κάποια στιγμή ψάχνοντας έπεσα πάνω στη συγκεκριμένη... την αυθεντική συνταγή του αγαπημένου (από τα παιδικά μου χρόνια) ζαχαροπλαστείου Τερκενλής, δια στόματος Παύλου Τερκενλή!
Εκεί σταμάτησα... και ετοίμασα τα υλικά χωρίς πολλά λόγια! Γιατί ο Τερκενλής για μας εδώ στη Θεσσαλονίκη θεωρείται... σίγουρη επιτυχία!
Εκεί σταμάτησα... και ετοίμασα τα υλικά χωρίς πολλά λόγια! Γιατί ο Τερκενλής για μας εδώ στη Θεσσαλονίκη θεωρείται... σίγουρη επιτυχία!
1500 χρόνια πριν... στην πόλη Καισάρεια της Καππαδοκίας, δεσπότης ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας. Μεταξύ των ανθρώπων υπήρχε κατανόηση, αγάπη και αλληλεγγύη μέχρι που... κάποιος δυνάστης ζήτησε όλους τους θησαυρούς της πόλης για να μην της επιτεθεί. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχήθηκε αλλά στο μεταξύ ο στρατηγός περικύκλωσε την πόλη απαιτώντας ό,τι πολύτιμο υπήρχε παρά της διαβεβαιώσεις του δεσπότη ότι επικρατούσε φτώχεια στον λαό. Ο Μ. Βασίλειος αντιμετώπισε την απειλή της εξορίας ή του θανάτου κι έτσι οι Χριστιανοί για να τον βοηθήσουν, επειδή τον αγαπούσαν, μάζεψαν ό,τι πολύτιμο είχαν και του τα πήγαν. Την ώρα που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι με το θησαυρό έγινε θαύμα. Ένας λαμπρός καβαλάρης (ο άγιος Μερκούριος κατά τις γραφές) όρμησε επάνω του και τον αφάνισε!
Μετά απ' αυτό ο Μέγας Βασίλειος ήρθε σε δύσκολη θέση γιατί έπρεπε να επιστρέψει τα χρυσαφικά στους χριστιανούς αλλά δίνοντας σε κάθε έναν το δικό του κάτι που ήταν αδύνατον! Έτσι κάλεσε τους διακόνους και τους ζήτησε να ζυμώσουν ψωμάκια και να βάλουν μέσα σε κάθε ένα και λίγα από τα χρυσαφικά. Ύστερα, τα ψωμάκια αυτά μοιράστηκαν σαν ευλογία στους χριστιανούς που έκπληκτοι έβρισκαν μέσα τα χρυσαφικά.
Αυτή ήταν η βασιλόπιτα... ευλογία και χαρά! Έτσι έγινε το έθιμο που, ακόμα και σήμερα, κρατάμε με όποιον τύπο βασιλόπιτας κι αν φτιάχνουμε!
Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η βασιλόπιτα έχει και μια ιδιαιτερότητα είτε ως προς τη γεύση, την υφή είτε ως προς τη διακόσμησή της. Έτσι έχουμε την τριφτή βασιλόπιτα (αυτή που θα φτιάξουμε σήμερα) που λέγεται έτσι γιατί η ζύμη της τρίβεται σαν μπισκότο, η παραδοσιακή πολίτικη που είναι σαν τσουρέκι, η Ηπειρώτικη που είναι ...κρεατόπιτα αλλά και η πιο σύγχρονη που είναι ένα αρωματικό κέικ σε πολλές παραλλαγές, αρώματα και γεύσεις. Στο σπίτι μας κόβουμε 2 βασιλόπιτες... μια την παραμονή που συνήθως είναι παραδοσιακή και μια τα Θεοφάνεια που συνήθως είναι κάποια πιο σύγχρονη εκδοχή. Όποια εκδοχή όμως κι αν διαλέξουμε, η βασιλόπιτα είναι μια νόστιμη είσοδος στον καινούριο χρόνο!
Ας κόψουμε, λοιπόν, τη φετινή μας βασιλόπιτα με χίλιες ευχές για ένα καλύτερο αύριο για μικρούς και μεγάλους στη χώρα μας αλλά και σ' όλο τον κόσμο! Ας ευχηθούμε η λογική, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η ευγένεια αλλά και η ευημερία να έρθουν ξανά και ο άνθρωπος να ξαναβρεί τον δρόμο του προς την καθημερινή ευτυχία!
Σας δίνω την συνταγή για την αρωματική αυτή βασιλόπιτα και σας εύχομαι κάθε καλό και, κυρίως, υγεία, αγάπη, δημιουργίες, επιτυχία και χαμόγελα... πολλά χαμόγελα να φέρει το 2016!
ΥΛΙΚΑ για 2 βασιλόπιτες των 1300 γρ. περίπου
- 400 γρ. βούτυρο πρόβειο
- 100 γρ.βούτυρο αγελαδινό
- 150 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά + 1 αυγό για την επάλειψη της επιφάνειας
- 100 γρ. γάλα
- 500 γρ. άχνη
- 10 γρ.baking powder
- 5 γρ. σόδα φαγητού
- 2 πορτοκάλια πολτοποιημένα (ή τον χυμό τους) και το ξύσμα τους
- 1 βανίλια
- 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
- 2 κ.σ. σουσάμι για τη διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα βούτυρα με την ζάχαρη στην αρχή σε σιγανή ταχύτητα που σταδιακά την αυξάνουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το γιαούρτι.
- Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε.
- 'Οταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη σόδα, το ξύσμα και τα πολτοποιημένα πορτοκάλια (ή τον χυμό τους) και την βανίλια.
- Κρατάμε χωριστά ένα φλιτζάνι από το αλεύρι.
- Με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα (ή ζυμώνοντας με το χέρι) προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το baking.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη.
- Την μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη, βάζουμε νόμισμα και την τοποθετούμε σε ταψιά μας.
- Χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε την βασιλόπιτα δύο φορές.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά!
Πηγή: ΕΔΩ
Κι αν θέλετε κάποια άλλη βασιλόπιτα, διαβάστε και διαλέξτε...
Καλή χρονιά σας εύχομαι και καλά να περάσετε!! Εμείς θα τα ξαναπούμε στις 5 Ιανουαρίου με την συνταγή για τη δεύτερη βασιλόπιτα της χρονιάς... αυτή που κόβουμε για τα Θεοφάνεια! :)
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή !!!!! Θα με βάλεις στον πειρασμό να την φτιάξω !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά , Κική μου , με υγεία , αγάπη , πολλές χαρές και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες συνταγές !!!!!
Ιδιαιτερη βασιλόπιτα, που φαίνεται πολύ νόστιμη και με σίγουρο ονομα! Και του χρόνου με υγεία! Καλή χρόνια! Φιλιαααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καλό στη Νέα Χρονιά Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά για την γιορτή σου και ότι καλύτερο στην οικογένειά σου.
Όσο για την φετινή Βασιλόπιτα, την διαβάζω και με "συγκινεί" όλως ιδιαιτέρως καθώς έκανα χθες ολόκληρη "διάλεξη" για την Καισάρεια, τον Μέγα Βασίλειο και την Βασιλόπιτα στο γιόκα μου.
Φιλιά πολλά.
Φαίνεται υπέροχη πρόταση! Εγγύηση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
Και βλέποντας όλες τις όμορφες βασιλόπιτές σου συγκεντρωμένες... αναστατώθηκα!!!
;-)
Καλή χρονιά, κορίτσι μου! Με υγεία, χαμόγελο και αγάπη!!!
Και ασφαλώς, πολύχρονη!!!
ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!
Χρόνια σου πολλά και μυρωδάτα, Κική μου, όπως αυτή η καταπληκτική βασιλόπιτα του συμπατριώτη μας Τερκενλή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσες φορές σε διαβάζω Κική μου δεν είναι μόνο για τις συνταγές σου που είναι μετρημένα υλικά αλλά μου αρέσει που αφήνεις εδώ τα δικά σου συναισθήματα καρδιάς άφθονα και αμέτρητα και ευχαριστώ γι αυτό !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με αγάπη , υγεία και ότι μας κάνει να νιώθουμε άνθρωποι !!
Σε φιλώ με αγάπη
Καλημέρα Κική μου,πολύ ενδιαφέρουσα η βασιλόπιτα που μας έφτιαξες!!! Πολλές ευχές σε σένα και την οικογένειά σου για Χαρούμενη Πρωτοχρονιά, με Υγεία και Χαρά, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία βασιλόπιτα Κική. Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είσαι καλά.
Καλή χρονιά εύχομαι με όλα τα καλά σε σένα και την οικογένειά σου.
Φιλιά πολλά :)
Θελω να τις φτιαξω ολες τις βασιλοπιτες σου Κικιτσα μου γλυκια!!! Πω πω με καταμπερδεψες!!! χιχιχι Κ η Καππαδοκιας φαινεται υπεροχη!!Να εισαι καλα Κικιτσα μου!! Να υποδεχτεις με χαρα κ πολλη αγαπη τον καινουριο Χρονο κ θ'αναμενω με ανυπομονησια την πρωτη σου αναρτηση του ετους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλω πολυ πολυ!! Ευη
Χρόνια Πολλά Βασιλική μου και για την ονομαστική σου γιορτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσεις όμορφα, χαλαρά και ξεκούραστα!
Ζ.
Κρίμα που είχα ήδη φτιάξει την δική μου πριν δώ την συνταγή σου! Θα την κρατήσω για του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα να σου αφήσω τις πιο θερμές ευχές μου για μια καλή κι ευτυχισμένη χρονιά!!!
Με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου και ειρήνη στον κόσμο!!!
Πολλά φιλιά!!!
Είδες που το ξέχασα!!! Χρόνια πολλά για την εορτή σου, Κική μου!!!!
ΔιαγραφήΝα περάσεις υπέροχα αύριο!!!!!
Καλή χρονιά σε σένα και στην οικογένειά σου, με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Αντεύχομαι και σε σένα Στέλλα... το 2016 να σου φέρει όλα όσα επιθυμείς!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Καλή Χρονιά, Κική μου, Ευλογημένη, γεμάτη Υγεία, Χαρές και δημιουργικότητα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά
Επίσης Φιλία μου... με κάθε καλό ο νέος χρόνος!
ΔιαγραφήΤι ωραία συνταγή! Όμως Κική μου δεν κατάλαβα γιατί κράτησες ένα φλιτζάνι από το αλεύρι χωριστά
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβήθηκα μήπως δεν το μείγμα γινόταν σφιχτό οπότε το πρόσθετα σιγά σιγά στο τέλος μέχρι να πετύχω τη σωστή υφή στη ζύμη. Πάντα κρατώ λίγο από το αλεύρι και το προσθέτω σιγά σιγά στο τέλος γιατί η ακριβής ποσότητα του άλευρου εξαρτάται από την ποιότητά του, την θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και το μέγεθος των αυγών.
ΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Η αυθεντική συνταγή του Τερκενλη, έχει μόνο γάλα, όχι γιαούρτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά!!!
https://www.youtube.com/watch?v=qanGeCy0RRg
Μπορείτε να δείτε την συνταγή στον σύνδεσμο
Διαγραφήhttps://eventful.gr/trifti-vasilipita-terkenlis/
Πριν να γράψουμε ένα σχόλιο ψάχνουμε... Καλή χρονιά!
Επίσης και στο βίντεο αναφέρει το στραγγιστό γιαούρτι!!!! Μάλλον δεν προσέξατε αρκετά το βίντεο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή χρονιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα συστατικά σας αναφέρετε το γιαούρτι, αλλά στην εκτέλεση δεν το βλέπω να μπαίνει κάπου. Σε ποιό σημείο το προσθέτω? Ευχαριστώ.
Μαζί με το γάλα. Καλή επιτυχία!
Διαγραφή