Παντεσπάνι βανίλιας ή σοκολάτας για κορμό


Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά!!! Καλή εβδομάδα σας εύχομαι!!! Βράδυ Κυριακής και καθώς γράφω τούτες τις γραμμές σκέφτομαι ότι, τελικά, παρά την βασιλεία των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων, η σοκολάτα είναι η βασίλισσα των ημερών! Ένα γλυκό με σοκολάτα είναι πάντα ευπρόσδεκτο αν όχι απαραίτητο σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Ελπίζω να περάσατε καλά, με αγαπημένους, ήρεμα και με νοστιμιές γιατί, εδώ που τα λέμε, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης. Μπορεί οι "δυνατοί" αυτού του κόσμου να έχουν ξεχάσει την έννοια της αγάπης αλλά, ελπίζω τουλάχιστον, να σας επισκέφθηκε το παραδοσιακά χαρούμενο πνεύμα της εποχής έστω και λίγο πιο ...μελαγχολικό... αναπόφευκτα! 
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χρειάζεται να είναι λίγο πιο λαμπερό κι ας μην είναι τόσο πλούσιο όσο άλλοτε! Με το νου γεμάτο από λαμπιόνια, αστέρια, κλαδιά έλατου, είμαι σίγουρη ότι τιμήσατε με τον καλύτερο τρόπο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, γέμιση, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σοκολατένιους κορμούς. 
Κι έφτασε η στιγμή για τη δεύτερη γιορτινή βραδιά... την Πρωτοχρονιά! Παραδοσιακά ή μοντέρνα πιάτα θα καθίσουν στο τραπέζι, βασιλόπιτες πολίτικες ή κέικ σε κάθε παραλλαγή θα μας δείξουν τον δρόμο για τη νέα χρονιά, οδηγώντας μας και πάλι στο μονοπάτι της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο!
Μακάρι η νέα χρονιά να φέρει περισσότερη ειρήνη, αγάπη, χαρά αλλά και λίγη από την ευημερία που τόσο χρειαζόμαστε όλοι μας.
Και για να επανέλθω στην κυριαρχία της σοκολάτας που ανέφερα στην αρχή... θα πω ότι για σήμερα σας έχω μια συνταγή βάσης με πολλές πολλές χρήσεις! Ένα παντεσπάνι, το πιο τέλειο παντεσπάνι για κορμό που είναι αυτό που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια και φυσικά με συνταγή από το διαχρονικό βιβλίο της Χρ. Παραδείση! Γιατί... ποιός είπε ότι ο κορμός είναι μόνον Χριστουγεννιάτικο γλυκό; Κάποια Πρωτοχρονιά είχα φτιάξει έναν καταπληκτικό κορμό με γέμιση σοκολάτας και επικάλυψη μόκας!! Απλά υπέροχος!!!
Η συνταγή ή μάλλον οι συνταγές για το σημερινό παντεσπάνι αφορούν δύο από τις εκδοχές του... βανίλια και σοκολάτα! Εγώ μέσα σ' αυτό το αφράτο παντεσπάνι βανίλιας έβαλα mousse κάστανο. Εσείς, φυσικά, αλλάζοντας τα αρωματικά και προσθέτοντας μια πρέζα φαντασία μπορείτε να του δώσετε τη γεύση που ονειρεύεται ο ουρανίσκος σας! Πάμε να το δούμε;;; 
'Οσο για τη γέμιση; Μη βιάζεστε... καταφθάνει κι αυτή!! :)) 
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 26x40
140 γρ. (12 κ.σ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. (12 κ.σ.) ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα (L)
1 φακελάκι βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. κοφτό baking powder
2 κ.σ. χλιαρό νερό


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-175 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια μέχρις ότου έχουμε ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο, κρεμώδες και αφράτο που έχει αυξηθεί σε όγκο.
Ρίχνουμε το baking στο αλεύρι και προσθέτουμε σε 3 δόσεις το αλεύρι στο μείγμα των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Τέλος, προσθέτουμε το νερό και μόλις ενσωματωθεί κι αυτό στο μείγμα σταματάμε το χτύπημα.
Καλύπτουμε τo ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζουμε με το μείγμα.
Ψήνουμε για 12 -15 λεπτά. 
Ελέγχουμε βυθίζοντας ένα ξυλάκι ή ένα μαχαιράκι εάν έχει ψηθεί (πρέπει να είναι καθαρό όταν θα το βγάλουμε από το παντεσπάνι) και βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά το παντεσπάνι και μετά το βγάζουμε από το ταψί με το αντικολλητικό χαρτί.
Ξεκολλάμε το χαρτί και το τυλίγουμε σε ρολό με το ίδιο χαρτί ή με μια πετσέτα που την έχουμε πασπαλίσει με άχνη. 
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί έτσι για 1 ώρα.
Ύστερα, το ανοίγουμε και το γεμίζουμε με την γέμιση που θέλουμε.
Παραλλαγή: Εάν θέλουμε το παντεσπάνι σοκολατένιο βάζουμε 8 κ.σ. αλεύρι (αντί για 12 κ.σ.) και 4 κ.σ. κακάο που τα κοσκινίζουμε μαζί.
TIPS
* Για να μείνει πιο εύκολα τυλιγμένο το παντεσπάνι σε ρολό, ειδικά αν το τυλίξουμε με το αντικολλητικό χαρτί μπορούμε να το στερεώσουμε τυλιγμένο περνώντας στις δύο άκρες του δύο λαστιχάκια.
* Εάν το ρολό έχει ξεραμένες άκρες τις αφαιρούμε πριν το αμε το χαρτί ή την πετσέτα.
* Μπορούμε να τυλίξουμε το παντεσπάνι είτε προς την μεγάλη πλευρά του είτε προς την μικρή ανάλογα με το πόσο θέλουμε να είναι το πάχος και το μήκος του ταψιού.

Πηγή: "Η μεγάλη μαγειρική & ζαχαροπλαστική" της Χρύσας Παραδείση

Tante Kiki
26 Comments
No