Μια σοκολατένια πάστα από τα παλιά ...Αφρικάνα

Ήταν μερικές μέρες πριν τα γενέθλια του γαμπρού μου, όταν συζητώντας σχετικά με τα γλυκά και τα ζαχαροπλαστεία της εποχής των φοιτητικών μας χρόνων ανέφερε ότι το αγαπημένο του σοκολατένιο γλυκό ήταν μια πάστα όλο σοκολάτα... η Αφρικάνα, μια πάστα με σοκολατένιο παντεσπάνι και σοκολατένια κρέμα, που κάποια άλλα ζαχαροπλαστεία την αντικαθιστούσαν με κάτασπρη σαντιγύ πριν την πασπαλίσουν με μικρά δαχτυλίδια τριμμένης κουβερτούρας.
Εγώ πάλι προτιμούσα την κασετίνα, εκείνη με το φύλλο κουβερτούρας απ' έξω και μέσα αφράτο παντεσπάνι βανίλιας με μια νοστιμότατη, ελαφρώς πικρούτσικη κρέμα σοκολάτας ανάμεσα και από πάνω σαντιγύ κι ένα κατακόκκινο, μικρό κερασάκι μαρασκίνο... τουλάχιστον στην εκδοχή του αγαπημένου μου ζαχαροπλαστείου που βρίσκονταν δίπλα στο σπίτι των φοιτητικών μου χρόνων στη Θεσσαλονίκη αλλά και την πρεπαρέ, μια άλλη σοκολατένια πάστα που, όμως, είχε και μια στρώση άσπρης κρέμας.
 

Η αδερφή μου, πάλι... λάτρευε τη σοκολατίνα που είχε  bitter σοκολάτα και ήταν γεμάτη τρούφα στην πίσω πλευρά της, αλλά την ...μαρκησία, μια πάστα πιο γλυκιά με ένα γλάσο σοκολάτας γάλακτος (μάλλον) εξωτερικά.









Αναπολώντας, άνοιξε η όρεξη κι έτσι αποφασίσαμε εκτός από την τούρτα να φτιάξουμε και μια πάστα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στη γεύση μ΄αυτή που η γευστική μνήμη είχε "κρατήσει" χαραγμένη. Η πάστα έγινε στη σπιτική της μορφή και ο εορτάζων, αφού την απόλαυσε εν μέσω "μμμμμ!!!" κατέληξε ότι η γεύση της απείχε ελάχιστα απ' αυτό, τουλάχιστον, που θυμόταν!! 
Μια πάστα, λοιπόν, από τα παλιά ήρθε σήμερα κι αν κι εσείς αγαπούσατε τη συγκεκριμένη πάστα... δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 25x35 cm (10 πάστες)
Για το παντεσπάνι 
8 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. κοφτές κακάο 
1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καφέ ντεκαφεϊνέ)
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
4 αυγά μεγάλα
12 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
2 κ.σ. νερό
1 πρέζα αλάτι
2 καψουλάκια βανίλιας
Για την κρέμα 
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + 100 γρ. άχνη
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα
200 γρ. κουβερτούρα + 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
Για το σιρόπι σοκολάτας 
1 1/2 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. κονιάκ
Για την επικάλυψη 
Τρούφα ή τριμμένη κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ, μαζί το αλεύρι, το κακάο, τον στιγμιαίο καφέ, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές νερό.
Σταματώντας το χτύπημα με το μίξερ και, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα των αυγών το μίγμα των στερεών (αλεύρι-κακάο-καφέ-μπέικιν-αλάτι).
Καλύπτουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x38 με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε εκεί το μίγμα.
Ψήνουμε για 20-22 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε μια άλλη αντικολλητική επιφάνεια και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση και μετά σε όσα ορθογώνια κομμάτια θέλουμε για να χρησιμοποιήσουμε 2 μέρη παντεσπανιού για κάθε πάστα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί η κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα για να φτιάξουμε την ganache.
Την αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και την αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει.
Αφού λιώσει την ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα.
Τέλος, την βάζουμε στο ψυγείο για να γίνει πιο πηχτή.
Χτυπάμε τη σκόνης της σαντιγύ με το γάλα, ετοιμάζοντας μια, σφιχτή σαντιγύ.
Τέλος, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να έχουμε ένα μίγμα αφράτο και κρεμώδες.
Βγάζουμε την ganache από το ψυγείο και με το μίξερ χειρός τη χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
Ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης αναμιγνύουμε τη σαντιγύ με την κρέμα βουτύρου και την αφράτη ganache.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την πάστα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά (νερό-ζάχαρη-κακάο-κονιάκ) και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Μετά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Συνθέτουμε την πάστα
Κόβουμε το παντεσπάνι σε κομμάτια 5x8.5 εκατοστά (είναι 20 κομμάτια). Κάθε πάστα έχει δύο στρώσεις παντεσπάνι και δύο στρώσεις κρέμας.
Βάζουμε σε πιατέλα μια στρώση παντεσπάνι για 10 πάστες και αφού το βρέξουμε με το σιρόπι το καλύπτουμε με μια στρώση κρέμας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την δεύτερη στρώση παντεσπανιού.
Σιροπιάζουμε και πάλι και μετά βάζουμε μια στρώση κρέμας καλύπτοντας και τις πλαινές πλευρές της πάστας.
Πασπαλίζουμε με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Πηγή συνταγής παντεσπανιού: "Η μεγάλη Μαγειρική - Ζαχαροπλαστική" της Χρ. Παραδείση
Σημ. Οι φωτογραφίες των παστών είναι από διάφορα ζαχαροπλαστεία, από το διαδίκτυο και δεν ανήκουν σε μένα.

40 σχόλια:

  1. Παλιά αυθεντική γεύση!!
    Πολύ ωραία!!!
    Σοκολατένια καλημέρα, Βασιλική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πέπη μου κι αγαπημένη γεύση!
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. πω πω μιλαμε ελιωσα πρωινιατικα!
    χαχα

    καλημερα Κικη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα τ'ι να σου πω;;;;; Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου στείλω μια πάστα αλλά πάλι πρόλαβαν κι εξαφανίστηκαν!!! -:))
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. καλημερα!!!! αν και εγω δεν τις ξερω αυτες τις παστες, φαινονται πεντανόστιμες!!
    η παστα σου σιγουρα ειναι καλυτερη γτ αλλη χαρη εχει το σπιτικο! απο τη φωτο και μονο μου τρεχουν τα σαλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμες πάστες και αξίζουν!!! Άσε που είναι και πανεύκολες!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!
    Τι μου θύμισες τώρα!
    Πανδαισία σοκολάτας all time classic!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάντως που σου θύμισα ευχάριστες στιγμές και λιχουδιές!!! -:)

      Διαγραφή
  5. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τί συναισθήματα μου ξύπνησες!!!
    Αχ!!!
    Να τον χαίρεστε τον γαμπρό σου!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις θυμάσαι κι εσύ αυτές τις πάστες Ιωάννα;;;;
      Ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Αχ, τι μου θύμησες! Ωραία γλυκά, αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια που δεν τα απολαμβάναμε τα γλυκά τόσο συχνά όπως τώρα και γι αυτό σήμαιναν και κάτι ιδιαίτερο. Χρόνια σας πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Αμαλία μου και πόσο νόστιμες μας φαίνονταν αυτές οι πάστες!!!
      Ευχαριστώ πολύ και φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Κική μου, τι μου θύμισες τώρα???
    Ολες αυτές οι πάστες μου άρεσαν πάρα πολύ.
    Όλες ανεξαιρέτως. Δεν μπορώ να διαχωρίσω πραγματικά. Κάθε φορά που πήγαινα στο ζαχαροπλαστειο έτρωγα και διαφορετική.
    Η αφρικάνα σου είναι καταπληκτική.
    Αντε με το καλό να φτιάξεις και τις υπόλοιπες. Να μας θυμίσεις τα παλιά.
    Γιατι αυτές οι πάστες έχουν διαχρονική αξία.
    Μπράβο σου που επέλεξες μια τέτοια συνταγή να φτιάξεις.

    Φιλιά και καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε σένα Χρυσαυγή μου... ήταν τελικά οι πάστες - θρύλος για πολλά χρόνια!! Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να βρω συνταγές και να μην αυτοσχεδιάσω πάλι αλλά ναι θέλω κάποιες να τις φτιάξω!!!
      Φιλιά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. πωπωωωω τι μου θύμισες τώρα!!! και τα δικά μου φοιτητικά χρόνια που είχα βρει ένα ζαχαροπλαστείο που έφτιαχνε σαν αυτήν την μαρκησία που περιγράφεις. Υπέροχη πάστα.
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες κάπως έτσι κάναμε τελικά Χριστίνα... εμένα η μαρκησία δεν μου άρεσε γιατί μου φαινόταν πολύ γλυκιά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. εμένα μου θύμισες το μικρό ζαχαροπλαστείο στην γειτονιά μας . Ο ζαχαροπλάστης και η γυναίκα του ,κανείς άλλος, λατρεμένο μου ...η κασετίνα και το σου(τεράστιο) και όταν έπιανε η Άνοιξη παγωτό φράουλα με κομματάκια φρούτου μέσα άρωμα και γεύση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το δικό μου, δίπλα στο σπίτι μου δηλαδή, έτσι ήταν αυτός, η γυναίκα του κι ο γιός του... κι αργότερα και η νύφη του!!! Υπέροχα μαγαζιά με πολλές νοστιμιές!!

      Διαγραφή
  10. Γεύσεις αγαπημένες μας θύμισες Κική μου!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου θύμισα γεύσεις αγαπημένες Έλενά μου!! Αξίζει να τις θυμόμαστε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Λαχταριστές οι φώτο και οι γεύση μοναδική !!!
    Ευχαριστούμε πολύ
    Όμορφο Σαββατόβραδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι παστούλες Αλέξανδρε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Λατρεμένη η παστούλα σου Κική μου!!!Τί μού θύμισες τώρα!!Καί οι φωτογραφίες σου,αριστούργημα!!Εφτιαξα τήν βινεγκρέτ σου,σέ πατατοσαλάτα!!!Θεσπέσια!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Δήμητρά μου. Χαίρομαι που σου άρεσαν και χαίρομαι που σου άρεσε η βινεγκρέτ μουστάρδας!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Τι μου θύμισες τώρα!!! Τρελαίνομαι για τις σοκολατένιες πάστες!!!
    Καλό σ/κ!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ Νεφέλη όπως κι εγώ;;;;;; Να στείλω;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Εμένα μου άνοιξες την όρεξη! Έλεγα να φτιάξω σιροπιαστό αλλά τώρα θα πάω πάλι για σοκολάτα! Παλιά και σταθερή αξία η τούρτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φτιάχνεις καλύτερα μια σοκολάτα Λίλια μου!!! Διαχρονική αξία οι πάστες αυτές!

      Διαγραφή
  15. Αγαπημένη σοκολατένια πάστα, να ΄σαι καλά που μας τη θύμισες!!!
    Να χαίρεσαι το γαμπρό σου Κική μου!
    Καλή Κυριακή να έχετε!!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Σιλένα μου και χαίρομαι που σου έφερα γλυκές θύμησες!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Αχ, τι "πληγές" έξυσες τώρα! Γιατί τα ζαχαροπλαστεία ακουλουθούν μόδες και δεν φτιάχνουν τα γλυκά με τα οποία μεγαλώσαμε πια? Εγώ είχα κόλλημα πιτσιρίκα με μια πάστα σοκολάτας που τη λέγαμε ποντικάκι, γιατί είχε φυσικά σχήμα ποντικιού! Άσχετα με το σχήμα πάντως η συνταγή σου φαίνεται πολύ καλή και την κρατώ για στιγμές που θα θελήσω να κάνω γλυκές, σοκολατένιες αναπολήσεις!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, τη θυμάμαι κι εγώ την έτρωγα Έφη μου αλλά όχι με μανία... το ζαχαροπλαστείο που τις έπαιρνα την έφτιαχνε...θρυλική πάστα!!
      Να την κρατήσεις γιατί είναι εύκολη και νόστιμη!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  17. Καταπληκτική πάστα, Κική μου, δελεαστικότατη!
    Μπράβο σου! Σ΄ευχαριστώ που μου θύμισες αγαπημένες γεύσεις!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου... και χαίρομαι που σου θύμισα αγαπημένα γλυκά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Αγαπημενο γλυκο!
    Ευχαριστουμε για την συνταγη, ειναι τοσο λαχταριστη!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ιδέα: Να πας με αυτήν την πάστα στο Κάτι Ψήνεται , να τη σερβίρεις με παγωτό βανίλια και να το ονομάσεις "Μια αραπίνα στο βόρειο πόλο"!!!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία αυτή η σοκολατένια βουτιά στο παρελθόν!
    Ωραιότατα είναι τα μοντέρνα γλυκά που συνηθίζουμε πια να φτιάχνουμε, αλλά και αυτά που μας θύμισες Κική είναι πεντανόστιμα και διαχρονικά. Μια κασετίνα τώρα ας πούμε την έτρωγα πάρα πολύ άνετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αξέχαστες πάστες της νιότης μας και της φοιτητικής μας ζωής. Τότε που ,εκτός των άλλων της Θεσσαλονίκης, λατρέψαμε και τα γλυκά της. Ευχαριστούμε Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!